Marqués de Riscal
Opgericht in 1858, is Marqués de Riscal vanaf het begin een toonaangevende wijnproducent in de wijnindustrie, zowel nationaal als internationaal. De wijnen zijn verkrijgbaar in meer dan 100 landen, waarbij 65% van de productie wordt geëxporteerd. In 2024 werd de wijnmakerij uitgeroepen tot De Beste Wijngaard Ter Wereld.
Marqués de Riscal: Liefde en respect voor wijn sinds 1858
Marqués de Riscal is altijd een pionier geweest en een voorbeeld in de wijnsector. Al in 1858 was het de eerste wijnmakerij in Rioja die wijnen produceerde volgens de Bordeaux-methode. In 1862 was Marqués de Riscal de eerste Rioja-wijn die in flessen werd gebotteld. In 1895 was het ook de eerste niet-Franse wijn die de Eeremedaille kreeg op de tentoonstelling in Bordeaux.
In 1972 was Marqués de Riscal de drijvende kracht achter de oprichting van de oorsprongsbenaming Rueda, waar hun bekende witte wijnen worden geproduceerd. In 1991 introduceerden ze Barón de Chirel 1986, de eerste wijn met een hoge expressie. In 2006 openden ze de Stad van de Wijn, met een gebouw ontworpen door architect Frank O. Gehry - een meesterwerk en het meest baanbrekende architectonische werk ooit door een Spaanse wijnmakerij gerealiseerd.
De beste wijngaard ter wereld
In 2024 werd Marqués de Riscal benoemd tot de beste wijngaard ter wereld in de wereldwijde ranglijst van The World’s Best Vineyards, die jaarlijks de beste wijnbestemmingen ter wereld erkent.
Milieuverantwoordelijkheid
Marqués de Riscal zet zich actief in voor biologische teelt. Respect voor het milieu, de inheemse flora en fauna en het ecosysteem maken onze wijnbouw duurzamer en verlengen de levensduur van onze wijngaarden, wat de toekomstige kwaliteit van onze wijnen garandeert. Al tientallen jaren gebruikt Marqués de Riscal nieuwe technieken voor het enten van wijnstokken, regeneratieve landbouw, biologische landbouw en het opnieuw toepassen van traditionele snoeimethoden. Dit alles is gericht op het vernieuwen van de wijngaard en het aanpassen van de teeltsystemen aan de onzekerheden van klimaatverandering.
Proefnotities
Kleur: Diep kersenrood met een hoge intensiteit en bijna geen tekenen van veroudering.
Neus: Zeer expressief met aroma’s van drop, kaneel en zwarte peper. De lange rijping op hout is nauwelijks merkbaar door de complexiteit en concentratie van rijp fruit.
Smaak: Fris in de mond, met zachte en aangename tannines, goed gestructureerd maar makkelijk drinkbaar. De afdronk is lang en laat subtiele, hoogwaardige balsamico tonen achter.
Bijpassend eten
Deze wijn past goed bij gerookte ham, milde kazen, stoofschotels met licht pittige sauzen, gekookte of gestoofde peulvruchten, gevogelte, rood vlees, gegrild vlees en gebraden gerechten.
Het Spaanse château van de 21ste eeuw
Het beste voorbeeld van de innovatieve en vooruitstrevende geest van Marqués de Riscal is het gebouw ontworpen door de beroemde Canadese architect Frank O. Gehry. Dit unieke bouwwerk sluit aan bij het omliggende landschap.
De wijngaarden van Rioja Alavesa, de historische kelders van Marqués de Riscal, hun rijke traditie en vooral hun wijnen inspireerden Frank O. Gehry tot het ontwerpen van een architectonisch werk zonder precedent, niet alleen in de wereld van wijnhuizen, maar ook in de architectuur in het algemeen.
"Meer dan 160 jaar geschiedenis en groei. Wij leven met wijn en voor wijn."
Recept
Marqués de Riscal Reserva, perfect voor elke gelegenheid. Combineer met je favoriete gerecht!