Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Marqués de Riscal

Marqués de Riscal

Marqués de Riscal is een van de oudste wijnhuizen in de Rioja. Gesticht in Elciego (Álava) in 1858 door Guillermo Hurtado de Amézaga.

Sinds het begin is Marqués de Riscal bezig geweest met innovatie, hebben ze baanbrekende kelders en zijn ze een inspiratiebron voor velen in de constant veranderende wijnwereld. Ze maken wijnen die origineel, fris, elegant en gemakkelijk te drinken zijn. Dit wijnhuis heeft altijd al haar wijnen willen delen met de hele wereld en exporteert daarom 60% van de wijnen. Je kunt deze heerlijke wijnen in meer dan 110 landen drinken.

D.O. Ca. Rioja

D.O. Ca. Rioja

De druiven die gebruikt zijn om de wijnen van Marqués de Riscal te maken groeien op 1500 hectare wijngaarden die liggen tussen Elciego en aangrenzende dorpen zoals Leza, Laguardia of Villabuena. Deze arme gronden van de verschillende bordes van de rivier Ebro zijn van een kalkachtige kleisoort. Deze subregio van de Rioja Alavesa is vooral bekend vanwege de gemaakte wijnen met een goed bewaarpotentieel. Dit komt door de most, die zorgt voor hoge zuren en goede tannines.

 • 540 hectare aan eigen wijngaarden met Tempranillo en Graciano.
 • 900 hectare aan externe wijngaarden, gecontroleerd door het wijnhuis. 

Druifvariaties:  

 • Tempranillo: de belangrijkste druivensoort met een korte groeicyclus en toegewijde teelt. 
 • Graciano: deze druivensoort rijpt laat, heeft een lange groeicyclus, is winterhard en levert veel opbrengst. 

D.O. Rueda

D.O. Rueda

Bij de start in 1970 besloot Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal om ook witte wijn te gaan maken. Na 2 jaar proberen werd ervoor gekozen om deze witte wijn te maken in de Rueda. Met haar vernieuwende ideeën en vol vertrouwen maakte Marqués de Riscal een nieuwe, jonge, fris en fruitige witte wijn in een regio die bekender is door zijn sherry stijl amontillados en olorosos. 

Andere bodega’s volgden deze nieuwe richting en de benaming van D.O. Rueda was gevestigd in 1980. Om de beste wijn in de regio te maken, is het belangrijk om te weten dat Marqués de Riscal advies heeft gekregen van wijnmakers van Petaluma (uit Australië).  

Marqués de Riscal heeft het grootste aantal wijngaarden in eigendom in de Demonicatión de Origin Rueda.  

 • al meer dan 30 jaar in eigendom van 330 hectare Verdejo en 70 hectare Sauvignon Blanc
 • 500 hectare bestaan uit externe wijngaarden, gecontroleerd door het wijnhuis, die zich bevinden in de dorpen La Seca, Rueda, Serrada en Rodilana 

Druivenrassen:  

 • Verdejo: de inheemse druif van deze regio is een veelzijdige, winterharde soort met veel persoonlijkheid. Daardoor kun je er frisse jonge witte wijnen mee maken, maar ook witte wijnen met ‘eiken’ rijping. 
 • Sauvignon Blanc: een soort van Franse origine. Deze werd geïntroduceerd in de Rueda door Marqués de Riscal in 1974. Fijn met veel geur en een veelzijdig karakter.  
Italië wijngaard

The City of Wine

The City of Wine is een van de meest ambitieuze projecten ooit ondernomen in een Spaanse wijnkelder. Dit complex bestaat uit 100.000 m2 en is compleet gewijd aan het maken, zorgen voor en bestuderen van wijn. Je kunt er het volgende vinden:  

 • De wijnkelders van Marqués de Riscal 
 • Hotel Marqués de Riscal, een luxe hotelketen 
 • Het daarbij behorende restaurant Gastronomic and 1860 Tradition 
 • Spa Vinothérapie® Caudalie 

In 2019 heeft het hotel het aantal kamers uitgebreid om aan de hoge vraag te kunnen voldoen. De architect Cesar Caicoya was vanaf het begin betrokken en hij was ook degene die verantwoordelijk was voor dit ambitieuze project. Dit kwam neer op een uitbreiding van 18 kamers, bovenop de 43 die al bestonden. Hierbij moest hij rekening houden met de Europese richtlijnen 20-20-20 met betrekking tot respect voor het milieu. Daarom zijn de nieuwe kamers ontworpen met recyclebare materialen die bovendien het energiegebruik van het hotel verminderen. Op het dak van het hotel is een installatie met zonnepanelen aangebracht. Dit geeft de gasten net die toegevoegde waarde: ze verblijven in een luxe hotel op een prachtige locatie, wetende dat het is ontworpen om efficiënt en duurzaam om te gaan met energie.  

 

 

Marqués de Riscal Reserva

Marqués de Riscal wijnen zijn voornamelijk gemaakt van tempranillo wijnstokken, die vanaf 1970 geplant zijn in de beste klei-kalksteen bodems van de Rioja Alavesa. Dit ras is goed bestand tegen eiken- en flesrijping dankzij de goede balans tussen zuurgraad en soepele tannines. 

De Graciano druif, waarvan niet meer dan 10% van in deze wijn zit, zorgt voor een ‘crisp’ en levendige kleur. Fris en gemakkelijk te drinken, goede zuurgraad en mooie soepele tannines. 

Marqués de Riscal Rioja Reserva 2017 75CL

 

 

Marqués de Riscal Verdejo

Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal heeft 220 hectare aan wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, waarvan een deel is beplant met de inheemse Verdejo druivensoort. Het is een veelzijdige druif met veel karakter die zich zeer goed aanpast aan de extreme omstandigheden van de regio, waardoor het mogelijk is om verse knapperige of op vat gegiste witte wijnen te produceren. Fris en toch zacht in de mond, met een licht bittere afdronk die typerend is voor de variëteit, waardoor het een lange, aangename afdronk krijgt. 

Marqués de Riscal Rueda Verdejo 2020 75CL

 

 

Marqués de Riscal Sauvignon Blanc

De Franse soort Sauvignon Blanc waar Marqués de Riscal deze witte wijn mee maakt komt oorspronkelijk uit de Loirestreek. Het werd in Rueda geïntroduceerd door Marqués de Riscal in 1974. Tegenwoordig heeft dit wijnhuis 70 hectare aan eigen wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van meer dan 25 jaar. Het laat een frisse aromatische smaak achter in de mond en heeft een zuivere lange afdronk. 

Marqués de Riscal Sauvignon Blanc 2020 75CL

 

 

Marqués de Riscal Limousin

100% Verdejodruiven van wijngaarden van meer dan 40 jaar oud, van de hoogste bordes van het district La Seca en van pre-phylloxera (soort wijnluis) wijnstokken in de Segovia-zone. 50% van de wijnstokken wordt al biologisch geteeld. Het hoge aanpassingsvermogen en de uitstekende zuurgraad van deze druif zorgen voor een ideale fermentatie en rijping in Franse eikenhouten vaten. 

Marqués De Riscal Limousin Reserva 2019 75CL


Meer lezen over wijn?

In Spanje worden nog veel meer heerlijke wijnen gemaakt. Lees hier alles over wijnland Spanje en hoe je zelf een wijnreis door Spanje kunt maken.