Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Marqués de Riscal

Marqués de Riscal

Marqués de Riscal is een van de oudste wijnhuizen in de Rioja. Gesticht in Elciego (Álava) in 1858 door Guillermo Hurtado de Amézaga. Sinds het begin is Marqués de Riscal bezig geweest met innovatie, hebben ze baanbrekende kelders en zijn ze een inspiratiebron voor velen in de constant veranderende wijnwereld. Ze maken wijnen die origineel, fris, elegant en gemakkelijk te drinken zijn. Dit wijnhuis heeft altijd al haar wijnen willen delen met de hele wereld en exporteert daarom 60% van de wijnen. Je kunt deze heerlijke wijnen in meer dan 110 landen drinken.

image

Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal is uitgeroepen tot de tweede beste wijngaard ter wereld en de eerste in Europa in de World's Best Vineyards 2021.

Bacardi coconut

Love and respect for wine since 1858

Marqués de Riscal
image

image

D.O. Ca. Rioja

De druiven die gebruikt zijn om de wijnen van Marqués de Riscal te maken groeien op 1500 hectare wijngaarden die liggen tussen Elciego en aangrenzende dorpen zoals Leza, Laguardia of Villabuena. Deze arme gronden van de verschillende bordes van de rivier Ebro zijn van een kalkachtige kleisoort. Deze subregio van de Rioja Alavesa is vooral bekend vanwege de gemaakte wijnen met een goed bewaarpotentieel. Dit komt door de most, die zorgt voor hoge zuren en goede tannines.

Wijngaarden:

 • 540 hectare aan eigen wijngaarden met Tempranillo en Graciano.
 • 900 hectare aan externe wijngaarden, gecontroleerd door het wijnhuis. 

Druifvariaties:  

 • Tempranillo: de belangrijkste druivensoort met een korte groeicyclus en toegewijde teelt. 
 • Graciano: deze druivensoort rijpt laat, heeft een lange groeicyclus, is winterhard en levert veel opbrengst. 

image

D.O. Rueda          

Bij de start in 1970 besloot Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal om ook witte wijn te gaan maken. Na 2 jaar proberen werd ervoor gekozen om deze witte wijn te maken in de Rueda. Met haar vernieuwende ideeën en vol vertrouwen maakte Marqués de Riscal een nieuwe, jonge, fris en fruitige witte wijn in een regio die bekender is door zijn sherry stijl amontillados en olorosos. 

Andere bodega’s volgden deze nieuwe richting en de benaming van D.O. Rueda was gevestigd in 1980. Om de beste wijn in de regio te maken, is het belangrijk om te weten dat Marqués de Riscal advies heeft gekregen van wijnmakers van Petaluma (uit Australië).  


 

Wijngaarden:

Marqués de Riscal heeft het grootste aantal wijngaarden in eigendom in de Demonicatión de Origin Rueda.  

 • Al meer dan 30 jaar in eigendom van 330 hectare Verdejo en 70 hectare Sauvignon Blanc
 • 500 hectare bestaan uit externe wijngaarden, gecontroleerd door het wijnhuis, die zich bevinden in de dorpen La Seca, Rueda, Serrada en Rodilana 

Druivenrassen:  

 • Verdejo: de inheemse druif van deze regio is een veelzijdige, winterharde soort met veel persoonlijkheid. Daardoor kun je er frisse jonge witte wijnen mee maken, maar ook witte wijnen met ‘eiken’ rijping. 
 • Sauvignon Blanc: een soort van Franse origine. Deze werd geïntroduceerd in de Rueda door Marqués de Riscal in 1974. Fijn met veel geur en een veelzijdig karakter. 
   
Italië wijngaard

The City of Wine        

The City of Wine is een van de meest ambitieuze projecten ooit ondernomen in een Spaanse wijnkelder. Dit complex bestaat uit 100.000 m2 en is compleet gewijd aan het maken, zorgen voor en bestuderen van wijn. Je kunt er het volgende vinden:  

 • De wijnkelders van Marqués de Riscal 
 • Hotel Marqués de Riscal, een luxe hotelketen 
 • Het daarbij behorende restaurant Gastronomic and 1860 Tradition 
 • Spa Vinothérapie® Caudalie 


In 2019 heeft het hotel het aantal kamers uitgebreid om aan de hoge vraag te kunnen voldoen. De architect Cesar Caicoya was vanaf het begin betrokken en hij was ook degene die verantwoordelijk was voor dit ambitieuze project. Dit kwam neer op een uitbreiding van 18 kamers, bovenop de 43 die al bestonden. Hierbij moest hij rekening houden met de Europese richtlijnen 20-20-20 met betrekking tot respect voor het milieu. Daarom zijn de nieuwe kamers ontworpen met recyclebare materialen die bovendien het energiegebruik van het hotel verminderen. Op het dak van het hotel is een installatie met zonnepanelen aangebracht. Dit geeft de gasten net die toegevoegde waarde: ze verblijven in een luxe hotel op een prachtige locatie, wetende dat het is ontworpen om efficiënt en duurzaam om te gaan met energie.
 

 

 

Marqués de Riscal Reserva

Marqués de Riscal wijnen zijn voornamelijk gemaakt van tempranillo wijnstokken, die vanaf 1970 geplant zijn in de beste klei-kalksteen bodems van de Rioja Alavesa. Dit ras is goed bestand tegen eiken- en flesrijping dankzij de goede balans tussen zuurgraad en soepele tannines. 

De Graciano druif, waarvan niet meer dan 10% van in deze wijn zit, zorgt voor een ‘crisp’ en levendige kleur. Fris en gemakkelijk te drinken, goede zuurgraad en mooie soepele tannines. 

Smaaknotities Marqués de Riscal Reserva:

 • Intens zwart-kersen kleur met een goede kleurdiepte en nauwelijks tekenen van evolutie.
 • Zeer expressieve aroma's in de neus met tonen van zoethout, kaneel en zwarte peper, met slechts een subtiele hint van de lange vatrijping, dankzij de grote complexiteit en het rijpe, geconcentreerde fruit.
 • In de mond een frisse smaak en gemakkelijk drinkbaar, met een goede ruggengraat en mooie, gepolijste tannines. De lange, aanhoudende afdronk laat zachte balsamico-herinneringen achter van de beste kwaliteit. 

Wijn spijs combinaties Marqués de Riscal Reserva: 

Deze wijn gaat goed samen met ham, milde kazen, stoofschotels die niet sterk gekruid zijn, bonen- en peulvruchtenschotels, gevogelte, rood vlees, grillades en gebraad.
 

 

 

Marqués de Riscal Verdejo

Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal heeft 220 hectare aan wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, waarvan een deel is beplant met de inheemse Verdejo druivensoort. Het is een veelzijdige druif met veel karakter die zich zeer goed aanpast aan de extreme omstandigheden van de regio, waardoor het mogelijk is om verse knapperige of op vat gegiste witte wijnen te produceren. Fris en toch zacht in de mond, met een licht bittere afdronk die typerend is voor de variëteit, waardoor het een lange, aangename afdronk krijgt. 

Premium: € 8.99
Marqués de Riscal Rueda Verdejo

 

 

Marqués de Riscal Sauvignon Blanc

De Franse soort Sauvignon Blanc waar Marqués de Riscal deze witte wijn mee maakt komt oorspronkelijk uit de Loirestreek. Het werd in Rueda geïntroduceerd door Marqués de Riscal in 1974. Tegenwoordig heeft dit wijnhuis 70 hectare aan eigen wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van meer dan 25 jaar. Het laat een frisse aromatische smaak achter in de mond en heeft een zuivere lange afdronk. 

 

 

Marqués de Riscal Limousin

100% Verdejodruiven van wijngaarden van meer dan 40 jaar oud, van de hoogste bordes van het district La Seca en van pre-phylloxera (soort wijnluis) wijnstokken in de Segovia-zone. 50% van de wijnstokken wordt al biologisch geteeld. Het hoge aanpassingsvermogen en de uitstekende zuurgraad van deze druif zorgen voor een ideale fermentatie en rijping in Franse eikenhouten vaten. 

MARQUÉS DE RISCAL RIOJA FINCA TORREA

Deze wijn is gemaakt van tempranillo en graciano druiven afkomstig van een oude wijngaard gecultiveerd binnen het landgoed Finca de Torrea het is een "dorpswijn" uit Elciego, waar de Marqués de Riscal Stad van de Wijn is gevestigd. Finca Torrea is een moderne stijl wijn met een zeer up-to-date profiel, meer fruit en minder kruidig van karakter en gerijpt voor een kortere tijd zowel in het vat en in de fles. Het is een elegante, frisse wijn, gemakkelijk te drinken en toch met een zekere zwaarte, die echt de kwaliteit van onze Elciego wijngaarden laat zien.

MARQUÉS DE RISCAL RIOJA GRAN RESERVA

Marqués de Riscal Gran Reserva is een tijdloze wijn die bijna twee eeuwen vakmanschap van de wijnmaker vertegenwoordigt. Het heeft de traditionele stijl van de Rioja Alavesa, die herinnert aan de aspiraties van de stichters van de bodega in de 19e eeuw. De ervaring en de know-how van de bodega zorgen ervoor dat de beste jaargangen van deze wijn 50 jaar of langer in de fles blijven, waardoor de heerlijke smaak zeker bewaard blijft. Een wijn voor de eeuwigheid.

image

Marqués de Riscal 150 Aniversario

Voor het maken van de wijn worden voornamelijk tempranillo druiven geoogst van enkele van de oudste wijngaardpercelen van de regio, met een minimale leeftijd van 80 jaar. Dit zijn over het algemeen eerbiedwaardige wijnstokken met een lage opbrengst die enkele van de meest geconcentreerde en smaakvolle vruchten van de oogst opleveren.  Deze wijn combineert moderniteit en traditie, biedt complexiteit en frisheid, kracht en flexibiliteit; het is zonder twijfel de meest authentieke uitdrukking van de Rioja Alavesa. 

MARQUÉS DE RISCAL BARON DE CHIREL RIOJA

Barón de Chirel is een moderne klassieker die de identiteit, traditie en moderniteit van Rioja laat zien. Er werden wijnstokken geselecteerd die tussen 80 en 110 jaar oud waren, met een zeer lage opbrengst en druiven van betere kwaliteit. Pionier en voorloper van wat later bekend zou worden als "wijnen met een hoge expressie". Na het succes toen het voor het eerst doorbrak op een markt die hongerig was naar kwaliteitswijnen, begon in het kielzog van Barón de Chirel een eindeloze stoet wijnen te verschijnen, die een groot prestige genoten bij de meest veeleisende consumenten.

MARQUÉS DE RISCAL RUEDA FINCA MONTICO

Finca Montico is een witte wijn gemaakt van 100% verdejo druiven afkomstig van een oude wijngaard gelegen op het Montico landgoed binnen de grenzen van Rueda. Deze wijn heeft een moderne stijl die rassige complexiteit en een goede body en finesse biedt. Met de jaargang 2018 werd Finca Montico een van een collectie 100% biologische wijnen van Marqués de Riscal, van onze ecologische bodega in de D.O. Rueda.


Meer lezen over wijn?

In Spanje worden nog veel meer heerlijke wijnen gemaakt. Lees hier alles over wijnland Spanje en hoe je zelf een wijnreis door Spanje kunt maken. 

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.