Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Parador

Wijngaard
Wijngaard

“De Noord-Spaanse streek Navarra maakt me altijd enthousiast, zowel het gebied als de wijnen. Navarra is een zekere keus."

Bekijk alle Vina Salceda

Birthe van Meegeren

"Mijn advies is vaak: Als je in de winkel of een restaurant twijfelt wat je zult kiezen, neem dan een Navarra. De wijnen zijn vriendelijk en de prijs is prima voor de goede kwaliteit. Julián Chivite, de maker van de Parador-wijnen, heeft hard gewerkt om Navarra dat imago te bezorgen. Dit hypermoderne familiebedrijf, dat al sinds 1647 bestaat, is voortdurend bezig de kwaliteit te verbeteren en om nieuwe Navarra-wijnen te creëren. De Parador Rosado is er een voorbeeld van. De wijnmakers in Navarra hebben lef. Ze durven van alles uit te proberen. Daarin worden ze ondersteund door Evena, een onderzoeksinstituut in Olite. Dit wijnlaboratorium doet experimenten, niet alleen met druivensoorten en bodem maar ook met de technieken van het wijn maken. Slaat iets aan, dan nemen wijnbouwers het over. Er zit beweging in de streek en die dynamiek proef je in de stijl van de wijnen.”

Rijke streek

Birthe: “Wat me in de streek ook aanspreekt, is de rijke historie. Het was ooit een koninkrijk met vele kastelen en kloosters. Er woonden edelen en monniken, wat altijd goed is voor de ontwikkeling van de wijnbouw. Navarra ligt ook aan de doorgangsroute naar Santiago de Compostela. Al sinds het bestaan van de bedevaartstocht verblijven vele pelgrims in Navarra, zij genieten er van de wijn en willen die thuis ook drinken.”

Parador als merkwijn

Chivite is een van de vijf grote familiewijn-bedrijven in Spanje die al eeuwen wijn maken. Er zijn perioden geweest dat een groot deel van de wijn uit Navarra naar Frankrijk werd geëxporteerd. Bijvoorbeeld toen Frankrijk in de negentiende eeuw ge­troffen werd door de druifluis phylloxera, die veel wijngaarden verwoestte. Maar doorgaans werd de meeste wijn in Navarra zelf gedronken.Toen in de jaren zeventig van de vorige eeuw de wijn uit buurgebied Rioja naam maakte in het buitenland, vond Don Julián Chivite het de hoogste tijd om ook Navarra buiten Spanje onder de aandacht te brengen. Hij deed dat door ‘merkwijnen’ te lanceren, en daar is Parador er een van.

Zeventiende generatie

De huidige directeur en wijnmaker Fernando Chivite behoort tot de zeventiende gene­ratie. Hoewel de bodega ultramodern is ingericht en er volgens de nieuwste tech­nieken wijn wordt geproduceerd, bewaakt de familie de tradities van de streek. Dat zie je onder andere aan de blends waarin vaak een lokale druif met een internatio­nale wordt gemengd. De Chivites zijn echte Navarro’s, maar zij hebben inmiddels ook wijngaarden in Rioja, Ribera del Duero en Rueda.

Pleisterplaats

Parador betekent letterlijk pleisterplaats. De parador die op het etiket staat afge­beeld werd in 1842 door Bodegas Chivite gebouwd. Het was in die tijd een herberg waar reizigers aten, rustten en hun paar­den en postkoetsen verzorgden. Tegen­woordig is Parador een keten luxehotels.

Eigen stijl

Birthe: “Navarra was vroeger bekend vanwege zijn rosado’s, donkerroze volfruitige rosés. Tegen­woordig zijn de rode wijnen veel belangrijker, maar bij Gall & Gall hebben we net een nieuwe Navarra Rosado opgenomen, de Parador. Verrukkelijke, moderne rosé. Het is een eetrosé, met een krachtige smaak en bite. Je voelt de rijpe tannines in je mond. Hij is lekker droog en volfruitig. Een eetwijn die gerechten met veel smaak aankan.”

Smaak

Roble, crianza, reserva en gran reserva zijn Spaanse aanduidingen voor de periode dat de wijn op vat en vervolgens in de fles wettelijk verplicht heeft gerijpt voordat hij op de markt komt. Die termen zeggen veel over de wijnstijl. In Navarra gelden de volgende regels: Tinto = fruitige, lichte rode wijn zonder houtrijping. Crianza = fruitige wijn met zwoele houttonen van minstens twaalf maanden vatrijping. Reserva = ontwikkelde, kruidige wijn met rijpe aroma’s en een zachte struc­tuur door minstens twaalf maanden vatrijping plus vierentwintig maanden flesrijping in de bodega.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.