Skip to main content
0
€ 0.00

Ontdek wijnhuizen


Wolf Blass

Wijnhuis Wolf Blass
Wijnhuis Wolf Blass

Wolfgang Franz Otto Blass werd in 1934 geboren in Duitsland. Nadat hij op jong leeftijd niet meer naar school wilde, gaven zijn ouders hem twee keuzes: teruggaan naar school of een driejarige wijnstudie volgen. De keuze was makkelijk gemaakt voor Wolfgang en zo begon zijn verhaal in de wijnwereld…

Bekijk alle Wolf Blass wijnen

VAN DUITSLAND NAAR FRANKRIJK NAAR AUSTRALIË

Na de studie ‘Champagne technieken’ in Frankrijk, werd Wolfgang de jongste Master van Frankrijk in Oenologie (chique woord voor wijnwetenschappen). In 1959 volgde hij een studie over het mixen van wijnen. Hierna verhuisde hij naar de Barossa Valley in Australië waar hij vijf jaar later Wolf Blass Wines opzette. In 1973 introduceerde Wolfgang zijn eerste wijn: de Wolf Blass Black Label. Deze wijn won het jaar erop de Jimmy Watson trofee, de meest gewilde en toonaangevende wijnaward in Australië.

VAN CHARDONNAY TOT MERLOT: DE WIJNSTREKEN

Wolfgang Franz Otto Blass
Wolfgang Franz Otto Blass

Hoewel Wolf Blass in Barossa is gevestigd, weet het wijnhuis ook in andere regio’s van Zuid-Australië de beste druiven te vinden. Wolf Blass haalt de druiven die zij gebruiken voor het produceren van de wijnen uit maar liefst 7 verschillende streken. En al die streken dragen op hun eigen manier bij aan de Wolf Blass wijnen zoals wij die kennen.

Adelaide Hills

Deze regio is relatief jong en heeft een koel klimaat. Doordat de Adelaide Hills hoog gelegen zijn, groeien hier druiven met een goede natuurlijke zuurgraad. De regio staat vooral bekend om de sauvignon blanc, maar er groeien ook andere druiven zoals de chardonnay en de pittige shiraz.

Barossa Valley

Dit is eigenlijk de bekendste regio uit de Australische wijnindustrie en hier is dan ook de bekende Australische shiraz geboren. De Barossa Valley heeft een mediterraan klimaat, dit zorgt voor druiven met een intense smaak. Vooral de rode druivenrassen doen het hier goed. Denk aan de cabernet sauvignon, grenache en mataro.

Clare Valley

Al sinds 1855 staat de Clare Valley bekend om de prodcutievan mooie, elegante wijnen. Het is een van de mooiste regio’s van Australië, opgedeeld in 12 kleinere valleien. De warme dagen en koele nachten in de Clare Valley zorgen voor een fruitige riesling en een aardse, donkere shiraz, cabernet sauvignon, merlot en malbec.

Coonawarra

Dit gebied kent een koel klimaat met een zeewind die overdag over de wijnstokken waait. Hier wordt de beste cabernet sauvignon van Australië geproduceerd. Dit gebeurt mede dankzij de speciale ‘terra rossa’ grond, een goed bewaterde, kleiachtige grond.

Eden Valley

Er groeien al druiven in deze regio sinds 1842. Eden Valley staat vooral bekend om de elegante riesling en de complexere shiraz. Net als de Clare Valley is de Eden Valley de ideale plek voor het produceren van een fruitige riesling.

Wijnhuis Wolf Blass
Wijnhuis Wolf Blass

Langhorne Creek

Dit is een van de grootste wijnregio’s in Zuid-Australië. De druiven die hier vandaan komen produceren smaakvolle rode wijnen en worden al een lange tijd veel gebruikt door Wolf Blass. In de regio groeien druiven zoals de cabernet sauvignon en shiraz. Ook de malbec, met een fruitige, dropachtige smaak, is in opkomst in deze regio.

McLaren Vale

Dit was een van de eerste wijngebieden in Zuid-Australië, waar de beste druiven geteeld werden. Het warme mediterrane klimaat zorgt ervoor dat hier grote rode druiven groeien die rijk zijn van smaak. Doordat deze regio vlakbij de kust ligt, waait er een koele zeewind. Deze zorgt dat de natuurlijk zuurgraad van een druif zoals de chardonnay behouden wordt.

KIP, PASTA OF BIEFSTUK: WELKE WIJN BIJ WELK GERECHT?

Witte wijn

De witte wijnen van Wolf Blass variëren in smaak van licht en pittig tot complex en vol. Zo is er voor ieder gerecht een bijpassende wijn. De witte wijnen zijn een perfecte toevoeging bij salades, vis, kip en licht vlees. Probeer de Yellow Label Chardonnay eens met een van deze recepten: Caesar salad met kip en croutons Lasagne met vis en spinazieMini-rollade varkenshaas en geroosterde wortelgroenten of bij Kip met geroosterde groenten.

Rode wijn

Wolf Blass produceert diverse complexe rode wijnen die boordevol zitten met donker fruit. Ze smaken heerlijk bij geroosterd vlees en oude kazen. De Yellow Label Cabernet Sauvignon zit vol met smaken van donkere pruimen en zwarte bes met een subtiel eiken karakter. Deze rode wijn smaakt lekker bij bijvoorbeeld deze recepten: Hollandse biefstuk met kruidenboterpasta à la Norma of chili con carne met rundvlees. De Wolf Blass Red Label Shiraz Cabernet Sauv. is een soepele wijn met een rijke, kruidige bessensmaak. Deze wijn vormt deperfecte combinatie met schotel met kikkererwten en chorizo of Gegrilleerde lamskoteletjes met ratatouille.

WOLF BLASS VISITOR CENTRE

Wijnhuis Wolf Blass
Wijnhuis Wolf Blass

Mocht je in de buurt zijn van het wijnhuis van Wolf Blass, dan is het zeker de moeite waard om het visitor centre te bezoeken. Hier kun je de wijnen, geproduceerd in het naastgelegen wijnhuis, proeven. Ook kun je hier de ‘Black Label Wall’ bewonderen met daarop alle Black Label rode wijnen die er geproduceerd zijn sinds het begin van het wijnhuis in 1973. Het hoogtepunt van het visitor centre is toch wel de Wolf Blass Experience. Hier kun je proberen je eigen wijn samen te stellen of je kunt gewoon genieten van een glas wijn en een lekker bijpassend kaasplankje.

DUS: OP NAAR AUSTRALIË!

Nu weet je welk wijnhuis er op jouw lijstje moet staan al je naar Australië gaat. Klinkt als een goede reden om dit mooie land te bezoeken toch?! Wist je dat Australië valt onder de ‘nieuwe wijnlanden’? Lees alles over Oude VS nieuwe wijnwereld en wat dat nu eigenlijk betekent. Of bekijk alle australische wijnen. Lees ook de onderstaande artikelen voor meer informatie en inspiratie!