Skip to main content

Herfstbok:


Waarom juist in de herfst?

Waarom juist in de herfst?

Herfstbok: als de blaadjes van de bomen vallen, vullen de schappen zich met dit heerlijke bier. Bierbrouwers werken ieder jaar hard om de beste herfstbok te maken. Maar waarom is dit bier alleen van oktober tot februari beschikbaar? Dit heeft alles te maken met geschiedenis en tradities. Lees snel verder!

KENMERKEN VAN HERFSTBOK

De moutige karamelsmaak is zeer kenmerkend voor herfstbok, maar het enige wat officieel vaststaat bij een Nederlandse herfstbok is het hoge stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato. Het stamwortgehalte geeft de dichtheid van het bier aan; hoe hoger, des te zwaarder het bier. De kleur is vrijwel altijd robijnrood tot donker en het alcoholpercentage ligt tussen de 5% en 7%. Brouwers denken ieder jaar creatief na bij het maken van hun herfstbok. Met aanpassingen in het brouwproces en het toevoegen van smaken wil iedereen zich onderscheiden.

ALLES OVER BOKBIER

Herfstbok werd vroeger gemaakt van de eerste oogst zomergerst. Het kwam pas in de winter op de markt door het lange brouwproces.

GESCHIEDENIS VAN DE HERFSTBOK

Je zou denken dat de herfstbok is afgeleid van bokbier in het algemeen. Maar precies het tegenovergestelde is waar. Bokbier is van oorsprong een seizoensbier die in de winter werd gebrouwen en gedronken in Duitsland. Het werd namelijk gemaakt van de eerste oogst zomergerst. Het rusten en mouten van de gerst duurde ongeveer vier maanden. Daarom waren de eerste bokbieren pas in december op de markt. Door deze timing ontstond de link tussen het gure, koude winterweer en een verwarmend bokbiertje.

Bokbier werd populair bij de bierdrinkers en door de versnelling van het brouwproces kwam de herfstbok steeds eerder in het jaar op de markt. Duitsers drinken tegenwoordig dan ook het hele jaar bokbier. In Nederland houden we vast aan de traditie en bestaat de afspraak dat herfstbok vanaf begin oktober tot in februari te koop is. De naam ‘herfstbok’ is dus simpelweg ontstaan omdat het een bokbier is die in de herfst op de markt komt. Andere landen spreken gewoon van bokbier. Lange tijd was  herfstbok alleen op de fles verkrijgbaar, maar sinds de jaren ‘90 kun je ‘m ook van de tap krijgen.

BOKBIERFESTIVALS

Normaal gesproken kun je in oktober in de grotere steden een bokbierfestival bezoeken. Hier proef je de lekkerste herfst bokken. Helaas is het dit jaar iets anders, maar dat weerhoudt het ons niet om iets te vertellen over deze leuke evenementen. Op deze festivals vind je verschillende brouwerijen. Voor de kleine brouwerijen is het de perfecte kans om hun bieren te laten proeven aan het grote publiek. Ook de bekendere merken zijn er te vinden. Naast herfstbok zijn alle ingrediënten voor een perfecte sfeer aanwezig: eten, muziek en de juiste locatie.

image

Maar waarom zijn we ooit begonnen met het organiseren van bokbierfestivals? Hiervoor gaan we terug naar 1978. In ons land waren toen maar 14 brouwerijen en die hadden de focus op het brouwen van pils. Ook lekker natuurlijk, maar jammer van al die lekkere speciaalbiertjes die bleven liggen. Dat vond ook een groep bierliefhebbers uit biercafe Gollem in Amsterdam. Door een feest te organiseren wilden ze speciaalbier weer laten proeven aan alle bierdrinkers. Bokbier kreeg bij dit feest alle aandacht, want het heeft altijd al bekend gestaan als een feestbier. De Duitsers dronken het vroeger namelijk altijd al op hun bierfeesten.

Twee jaar na het eerste bokbierfestival werd PINT (Promotie Informatie Traditioneel Bier) opgericht. Deze organisatie bevordert de biercultuur in Nederland. Zij organiseren jaarlijks het grootste bokbierfestival in Amsterdam.

Eerst even proeven voordat je naar een bokbierfestival gaat? Probeer dan één van de herfstbokken die wij geselecteerd hebben.

BEKIJK HIER ALLE HERFSTBOK

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.