Skip to main content

Ontdek de biersoorten

De wereld van de biersoorten; niet per se een makkelijke om te doorgronden. Je kunt bieren namelijk indelen op kleur, alcoholpercentage of smaak. Of vergistingsmethode. Lees verder, dan leggen wij het je uit!

Bier soorten

Soorten speciaalbier

Iedere brouwerij heeft zijn eigen stijl en werkwijze waardoor geen enkel speciaalbiertje hetzelfde is. Zo zijn er bijvoorbeeld zoete, bittere, fruitige, soepele en krachtige speciaalbieren te verkrijgen. Deze bieren verschillen allemaal door de smaken die worden toegevoegd, hoe het bier gegist wordt en hoeveel hop er wordt gebruik. Nog niet zo bekend met deze termen? Lees dan eerst nog even alles over hoe bier gebrouwen wordt.

Oud bruin bier

Oud bruin is de benaming voor twee zeer verschillende donkere biersoorten die in Nederland en in België worden gebrouwen. In Nederland is oud bruin bier donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Vlaams oud bruin is een bier dat bij rijping in eikenhouten vaten, vaak de gewenste melkzuurinfectie krijgt. Waardoor het bier een wat zurige smaak krijgt. Dezelfde naam, twee totaal verschillende werelden.

Dubbel bier

De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier.
Sommige dubbel bieren krijgen nog nagisting op fles. Direct na het vullen van de fles wordt gist en suiker toegevoegd. Hierdoor wordt het bier nog voller van smaak en krijgt het de ‘koolzuurprik’.

Blond bier

Deze mooie goudgele lokken worden steeds populairder. Blond bier is behoorlijk stevig bier en heeft meestal een hoger alcoholpercentage dan pils. De voornamelijk Belgische blonde bieren hebben een mooie, helder goudgele kleur en een frisse stevige, witte schuimkraag. De smaak van een blond bier is over het algemeen soepel en is niet heel uitgesproken. Er bestaan verschillende stijlen blond bier waaronder IPA.

IPA (indian pale ale) bier

Het bijzondere kindje: Indian Pale Ale (IPA) is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het wat hogere alcoholpercentage is niet datgene wat dit bier bijzonder maakt. Het magische toverwoord wanneer je het over IPA’s hebt is hop! Hop is de plant die zorgt voor de licht bittere smaak in het bier. Er zit in IPA’s veel meer hop dan in andere bieren. Dit zorgt ervoor dat IPA’s enorm lekker fris ruiken en de smaak vaak iets bitterder is.

Kriek bier

Kriekbier wordt gemaakt van het langst bestaande biersoort: lambiek. Kriek wordt bereid door zure kersen (krieken) of frambozen toe te voegen aan de houten vaten waarin lambiek wordt gegist. Zuur, is dat wel lekker? Jazeker: door deze methode is kriek een elegant bier, friszuur met een fruitig aroma. Traditioneel is kriekenlambiek een zomerbier, dat men drinkt uit een bolglas, zodat de fruitige aroma's goed naar boven komen.

Tripel bier

De oorsprong van de term Tripel is onbekend, hoewel de belangrijkste theorie is dat het op de een of andere manier de kracht van het bier aangeeft. Een tripel is een meestal goudkleurig en zeer zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De kleur varieert tussen amber en blond. Tripels bevatten een typische sterk moutige, maar ook licht zoete smaak. Door het toevoegen van suiker ligt het alcoholpercentage tussen de 7 en 11%. 

Weizenbier

Weizenbier is een tarwebier van Zuid-Duitse oorsprong. Dit bier moet minimaal 50 procent tarwemout bevatten, waardoor het een volle schuimkraag krijgt. Het troebele bier is bleekgeel van kleur en heeft een frisse, lichtzurige en volmondige smaak. Wat naam betreft zou je vermoeden dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse weizenbier ongeveer hetzelfde zijn, maar toch is er een duidelijk verschil. Een weizenbier is minder bitter, door een lager hop gebruik en worden er geen kruiden toegevoegd.

Witbier

Is dit niet hetzelfde als een Weizen? Het antwoord is nee! Witbier heeft als basis behalve tarwemout ook gerstemout. Daarnaast bevat witbier dus verschillende kruiden, vaak koriander en schillen van citrusvruchten, zoals citroen of sinaasappel. Een groot verschil met Weizen. Het wordt niet gefilterd, waardoor het enigszins troebel blijft. Het heeft een karakteristieke bleekgele kleur, fruitigheid en een frisse smaak. Witbier is een bier dat het hele jaar door gebrouwen en verkocht wordt.

Stout

Trek die stoute schoenen maar aan. Stout is het Engelse woord voor 'sterk' of 'krachtig'. Donker, bijna zwart bier met een sterk gebrande en geroosterde smaak: dat is onmiskenbaar een stout. Het is bovengistend bier, met een fruitige, licht zure smaak en een zeer romige schuimkraag. Het aroma daarvan doet denken aan gebrande koffiebonen. Stout is niet te zwaar en daardoor een prima aperitief. Dit bier komt vooral uit Ierland en Londen. Het Ierse Guinness werelwijd het meest bekende Stout bier.

Overige biersoorten

Natuurlijk zijn er nog veel meer speciaalbier soorten dan bovenstaande 10. Echter, er zijn er ook een aantal die vaak onterecht worden gezien als biersoorten. Voorbeelden hiervan zijn abdijbier, trappistenbier en amber bier. Trappisten bier is bier dat door trappisten, monniken, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. Hetzelfde geldt voor abdijbier: deze brouwerijen hebben bepaalde afspraken met abdijen. Er gelden minder strenge regels dan bij trappistenbier. Tot slot amber bier. In tegenstelling tot wat het doet vermoeden, verwijst het woord 'amber' niet naar de biersoort, maar slaat het enkel op de kleur van het bier, amberkleurig dus.

Vergistingsmethode

Dan kun je bier nog indelen op basis van de vergistingsmethode. De methode die gekozen wordt heeft ook invloed op de smaak van het bier. Lees hieronder meer over de verschillende vergistingsmethodes.

BIEREN VAN LAGE GISTING

Ook wel ondergistende bieren genoemd. Er wordt gesproken van lage gisting als de giststammen bij een temperatuur van 8˚ tot 12˚ hun werk doen. Daarbij zinkt de gist uiteindelijk naar de bodem van de gistkuip. Bij een lage temperatuur zorgt de gist over het algemeen voor minder fruitige smaken en aroma's, esters genoemd, dan bij bovengistende bieren. De smaak van ondergistende bieren komt vooral voort uit de gebruikte hop- en moutsoorten.
Bokbier: tegenwoordig soms ook bovengistend
Pils
Bruin bier: in Nederland ondergistend, in sommige andere landen bovengistend.

BIEREN VAN HOGE GISTING

Ook wel bovengistende bieren genoemd. Deze bieren mogen vergisten bij hogere temperaturen, van 15˚ tot 21˚. Bij deze hogere temperaturen zorgt de gist voor meer esters. Hierdoor zijn bovengistende bieren vaak fruitige of kruidige speciaalbieren. Ook drijft de gist bovenop de vloeistof, terwijl het zijn werk doet.
WitbierWeizenbier en Blond bier
Trappistenbier
Stout bier
IPA bier
DubbelTripel en Quadrupel bier
Saison bier
Amber bierBarley wine en Porter bier

BIEREN VAN SPONTANE GISTING

Deze bieren worden na het koken aan de open lucht blootgesteld waarin wilde gisten vrij rondzweven. De gisten nestelen zich in een vloeistof en gaan dan hun werk doen. Bij geuze bier gaat de gisting zelfs door in de fles. Deze bieren zijn altijd zurig en complex van smaak.
Lambiek bier
Kriek bier
Geuze bier

Nog meer weten over bier?
Lees dan één van onze andere artikelen. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van bier, die terug gaat tot het Midden-Oosten meer dan 4000 jaar geleden! Of ontdek hoe bier eigenlijk gebrouwen wordt. Hoe proef je bier nu precies: dat leggen we je stap voor stap uit, zodat jij er ook uitziet als een pro als je bier proeft. Met onze top 10 speciaal bier heb jij heel gemakkelijk je nieuwe favoriet gevonden.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.