Skip to main content

Alles over het tussengerecht:


Spoom

Spoom

De tijd om uitgebreid te tafelen staat weer voor de deur. Maak jij deze kerst vier, vijf of zelfs zes gangen? Dan wil je dit tussengerecht niet missen! Een spoom neutraliseert je smaak en laat je voorgerecht zakken. Meestal wordt hij geserveerd na een zwaar of pittig voorgerecht. Maar hij smaakt vooral gewoon super lekker!

WAT IS SPOOM?

Spoom is een mix van (sorbet)ijs en een bruisende witte wijn, prosecco of champagne. Dit feestelijk drankje is niet alleen erg lekker, het is ook nuttig. Een spoom helpt namelijk om je eten te laten zakken. Liever een spoom zonder alcohol? Dat kan ook! Lees verder en kies jouw favoriete spoom.

SPOOM MAKEN? PROBEER EEN VAN ONZE SPOOM RECEPTEN

Krijg je bezoek over de vloer voor een etentje? Of is het tijd voor een uitgebreid diner voor één? Voeg dan zeker spoom toe aan je menu. Dit tussengerecht is simpel om zelf te maken en overheerlijk. 

Het bekendste spoom recept is scroppino. Scroppino zo lekker dat je er als aperitief of toejte van kunt genieten. Je maakt ‘m onder andere met prosecco en sorbetijs. Wil je weten hoe je de lekkerste scroppino maakt? Klik dan hiernaast op het artikel. 
Er zijn ook andere varianten spoom om te proberen. Dus houd je van variatie? Kies dan uit één van onze favorieten: perenspoom, vanille-citroen spoom of frambozenspoom. Tijd om de show te stelen!
 

SPOOM MAKEN? PROBEER EEN VAN ONZE SPOOM RECEPTEN
Recept en inspiratie

Scroppino recept

Perenspoom

Ingrediënten

  • Wodka
  • Champagne (brut)
  • 3 conference peren
  • ½ citroen
  • 500 ml ongezoete appelsap

Moët & Chandon Brut Impérial 75CL

Zo maak je ‘m

  1. Schil de peren en snijd ze in stukjes
  2. Pers daarna de citroen en kook de peren samen met het citroensap, de appelsap en 2 eetlepels wodka op laag vuur
  3. Laat het mengsel afkoelen en pureer het vervolgens in de blender
  4. Doe het mengsel daarna in een geschikt diepvriesbakje en laat het twee uur invriezen
  5. Pureer na twee uur de sorbet met de staafmixer
  6. Wacht even rustig 5-10 minuten zodat het ijs zacht wordt en doe 1 schep van het sorbetijs in een champagneglas.
  7. Schenk de champagne bij het ijs in het glas
  8. Genieten maar!
     

VANILLE- CITROEN SPOOM RECEPT

Ingrediënten

  • 25 ml limoncello
  • 25 ml rum
  • 50 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 3 limoentjes

Zo maak je ‘m

  1. Begin met het persen van de limoentjes
  2. Breng daarna de slagroom samen met de suiker, rum, limoncello en het limoensap in een steelpan aan de kook
  3. Laat het mengsel rustig afkoelen en vries het daarna (in een geschikt diepvriesbakje) in
  4. Haal 2 uur voor je diner het ijs uit de vriezer
  5. Klop het ijs, vlak voor je het gaat serveren, met de mixer en schenk het in je mooiste champagneglazen
     

Villa Massa Limoncello 35CL

Frambozen Spoom recept

Ingrediënten

Aperol 70CL

Zo maak je ‘m

  1. Als eerste doe je 30 ml aperol samen met de frambozen en poedersuiker in een beker
  2. Pureer dit met de staafmixer tot een glad mengsel
  3. Giet het mengsel in een geschikt diepvriesbakje en vries het ongeveer 3 uur in
  4. Roer in die drie uur het mengsel af en toe door
  5. Haal na 3 uur het ijs uit de vriezer en doe een schep in een champagneglas
  6. Schenk de prosecco bij het ijs in het glas
  7. Maak het af en garneer de spoom met een framboos 
     

ALCOHOLVRIJE SPOOM MAKEN?

Heb je dorst gekregen van deze lekkere recepten, maar ben je toch meer een liefhebber van alcoholvrije drank? Vervang de bruisende wijnen in de recepten dan met bruisend water. Zit er geen bruisende wijn in jouw favoriete spoom? Vervang de alcoholhoudende drank dan met siroop of sap. Zo geniet je altijd van jouw spoom, zoals jij ‘m wilt hebben!