Applesky
De Applesky is een rijke, herfstige cocktail met een rokerige bite. Ardbeg Wee Beastie wordt verzacht door troebel appelsap, karamel en een vleugje kaneel, terwijl appel en rozijnen zorgen voor een warme, fruitige twist. Vol karakter en perfect voor wie houdt van whisky met een zoet randje.
15 min bereiden
7 ingrediënten
2 glazen
290 kcal per glas
€5,80 per glas
Ingrediënten
- 150 ml Ardbeg 10 years
- 1 el rozijnen of gedroogde cranberry’s
- 1/2 appel
- 8-10 ijsblokjes
- 125 ml troebel appelsap
- 2 tl karamelsiroop
- 2 kaneelstokjes
Zo maak je 'm
- Verhit 50 ml whisky in een steelpan. Schenk het dan over de rozijnen en laat minimaal 2 uur wellen (hoe langer, hoe lekkerder).
- Snijd de appel in dunne schijfjes. Verdeel de ijsblokjes over de glazen. Schenk de overige whisky met appelsap en karamelsiroop in de shaker, shake kort en schenk de cocktail in de glazen.
- Rijg de gewelde rozijnen samen met de appelschijfjes en kaneelstokjes aan de prikkers en leg deze op de glazen. Steek de kaneelstokjes aan, laat ze gloeien en roken en serveer.
Cocktailpakketten
Om het nog makkelijker te maken om een heerlijke cocktail te bereiden hebben we kant-en-klare cocktailpakketten voor je samen gesteld. Met én zonder alcohol!
Bekijk alle cocktailpakketten >
Wat maakt de Applesky uniek?
De Applesky is uniek omdat het een gewaagde, maar geslaagde combinatie is van rook, fruit, kruidigheid en zoetheid. Een cocktail die zowel verrast als verwarmt.
Hoeveel alcohol zit er in een Applesky?
We beginnen met Ardbeg Wee Beastie met een alcoholpercentage van 47,4%. Die wordt gemengd met troebel appelsap en een beetje karamelsiroop, wat de drank iets verdund. Door deze combinatie en de toevoeging van ijs komt het alcoholpercentage van de Applesky uit op ongeveer 24%.
Waar komt de Applesky vandaan?
De Applesky is een moderne cocktail zonder vaste of historische oorsprong. Het is een creatie die voortkomt uit de hedendaagse cocktailcultuur, waarin bartenders experimenteren met uitgesproken whisky’s en natuurlijke, seizoensgebonden ingrediënten.
toost& magazine
Dit recept komt uit de whiskyeditie van het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!