Skip to main content

Recept en inspiratie


Daiquiri cocktail

glas daquiri met limoenen
glas daquiri met limoenen

De Daiquiri is een klassieker in zijn soort. Maar waar deze rumcocktail nu een stijlvolle en elegante keuze is, was het vroeger een drankje voor bonkige zeemannen. Britse zeelui maakten de voorloper van deze Caraïbische cocktail van hun rantsoen, wat bestond uit rum, water, limoen en suiker. Een Daiquiri maken is dan ook niet zo ingewikkeld. De kunst zit hem in het afstemmen van deze cocktail op je persoonlijke voorkeuren.

INGREDIËNTEN DAIQUIRI

glas daquiri en limoenen
  • 60 ml witte rum 
  • 15 ml suikersiroop 
  • 30 ml limoensap 
  • limoen

Zo maak je de daiquiri:

  1. Schenk de rum, suikersiroop en het limoensap in een shaker. 
  2. Vul de shaker met ijsblokjes en shake hard. 
  3. Strain de cocktail in een coupe. Garneer met een limoenpartje.

VARIATIES OP DE DAIQUIRI COCKTAIL

Is de daiquiri een favouriet van je? Dan zijn de onderstaande recpeten ook wat voor je! 

  • Hemingway daiquiri: Met veel ijs en limoen en grapefruit
  • Floridita daiquiri: Het traditionele recept maar dat met een extra schuit Luxardo Maraschino likeur.
  • En natuurlijk de frozen daiquiri. Heel simpel. Voeg wat crushed ice toe aan bovenstaande recept. Proost!

DE GESCHIEDENIS: VAN ZEEMANSDRANK NAAR CHIQUE KLASSIEKER

drie glazen daquiri

De naam Daiquiri komt van een ijzermijn in de buurt van Santiago op Cuba. De cocktail zou omstreeks 1900 in de buurt van deze mijn zijn uitgevonden door een groep Amerikaanse mijningenieurs. In een bar genaamd Venus in Santiago. 

Onder de aanwezigen was Jennings Cox, algemeen directeur van de Spanish American Iron Co. Het gerucht gaat dat Cox de cocktail uitvond toen hij zonder gin kwam te zitten terwijl hij Amerikaanse gasten ontving, maar het echte verhaal is dat de Daiquiri het gevolg was van de overvloedige aanwezigheid van suiker en limoen.

Proef meer!

Nu weet je precies hoe je zelf een Daiquiri kan maken. Zin in iets anders? Bekijk de cocktailpagina of ga direct door naar de populairste cocktails van Nederland: Gin-Tonic,  Bloody MaryMojitoCaipirinha en Pina Colada. Genoeg te ontdekken met meer dan 300 mixrecepten van Gall & Gall! 

Dit recept komt uit het Proef! magazine juni 2017. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een klantenkaart.