Skip to main content

Op z'n Frans genieten


French Coffee, op z'n Frans genieten

french coffee
french coffee

Je bent vast bekend met het fenomeen Irish coffee. Je weet wel, die koffie met Ierse whisky voor een stevige kick. Maar ken je ook de French coffee? Deze Franse variant op de Irish coffee doet zeker niet onder voor z’n Ierse broer. Verrijkt met Franse likeur vormt French coffee een perfect after dinner drankje.

GESCHIEDENIS VAN DE FRENCH COFFEE

French coffee maakt deel uit van de groep likeur koffies. Hiervan is Irish coffee verreweg de bekendste. Maar Franse koffie met likeur bestond al ver voor de ’uitvinding’ van Irish Coffee zoals wij hem kennen. In de 19e eeuw hadden de Fransen al een speciale naam voor deze koffiecocktails, namelijk, een ‘gloria’, wat vreugde betekent. Misschien dankt dit drankje dus z’n naam aan het feit dat ‘ie veel vreugde bracht, maar zeker zullen we het nooit weten.

WELKE DRANK GEBRUIK JE?

Voor French coffee gebruik je geen whisky maar Grand Marnier of Cointreau. Beide likeuren behoren tot de triple sec familie. Triple sec is gemaakt op basis van gedroogde sinaasappelschillen en de drank ondergaat drie destillatie rondes. Hierdoor hebben Tripple sec likeuren zoals Grand Marinier en Cointreau een relatief hoog alcoholpercentage. Dit ligt namelijk rond de 40%!

Sommige French coffee varianten gebruiken in de plaats van Grand Marnier of Cointreau ook cognac en bruine suiker. Welke drank je ook besluit te gebruiken, met French coffee kun je nooit verkeerd gaan.

ZO MAAK JE ‘M

French coffee

De échte French coffee is in een handomdraai gemaakt. Dit heb je nodig: 

  • 40 ml verwarmde Grand Marnier likeur

  • 100 ml hete zwarte koffie

  • Slagroom

  • Een volle eetlepel suiker (optioneel) 

Serveer de French coffee in een voorverwarmd glas. Om het glas te verwarmen vul je het met kokend water. Laat 10 minuten staan om goed warm te worden. Verwarm de Grand Marnier in een glas15 seconden in de magnetron. Wees voorzichtig laat het niet koken! Giet de Grand Marnier in een Irish Coffee glas. Meng hierna de koffie en optioneel de suiker in het glas. Als laatste spuit of schep je de slagroom voorzichtig bovenop het mengsel. Meng de room niet door de koffie maar laat ‘m hier bovenop liggen. En nu lekker uitbuiken van die maaltijd en genieten.

Omdat French coffee zo zoet is, wordt het, net zoals Irish Coffee en Bourbon Coffee, vaak gedronken na de avondmaaltijd. Daarom behoort het ook tot de After Dinner of digestieve dranken. In feite kun je het vergelijken met een vloeibaar toetje. Zoet met een lekkere kick. Benieuwd geworden naar de wereld van de digestieve dranken? Bekijk dan ook onze andere digestieven zoals PastisAmaretto en Advocaat. Nu heb je kennis gemaakt met de Franse broer van de Irish Coffee. Probeer ze allebei en bepaal wat jouw favoriet is!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.