Skip to main content

Recept en inspiratie


Irish Coffee

Irish Coffee
Irish Coffee

Irish coffee en normale koffie zijn twee verschillende werelden. Doordat er in de Irish coffee Ierse whisky en room zit, zorgt deze koffie voor een warm en knus gevoel. Vooral op koude najaars- en winterdagen is Irish coffee de ultieme manier om weer lekker op te warmen.

Irish Coffee

IRISH COFFEE RECEPT:

Tegenwoordig zijn er veel variaties van Irish coffee, zoals Irish coffee met espresso of met Baileys en Kahlúa. Het originele recept voor Irish coffee is simpel, heeft maar vier ingrediënten en goed voor één glas Irish Coffee.

Dit heb je nodig:

 • 25 ml whisky.
 • 80 ml zwarte koffie
 • 30 ml volle room
 • Een volle eetlepel suiker

Zo maak je 'm:

 1. Irish coffee serveer je het beste in een voorverwarmd glas. Om het glas te verwarmen vul je het met kokend water. Laat 'm even staan om goed warm te worden.
 2. Giet het water uit het glas en maak je Irish coffee direct in het glas. 
 3. Meng de koffie, whisky en suiker. 
 4. Giet daarna de room voorzichtig bovenop het mengsel. Meng de room niet door de koffie maar laat ‘m hier bovenop liggen. Cheers!

Wil je meer dan één glas maken? Vermenigvuldig de ingrediënten met het aantal mensen. Zin om te variëren? Bekijk dan ook de French Coffee recept voor een Franse draai aan je koffie. 

De beste tips om Irish coffee te maken

Wil je de perfecte Irish coffee te maken? Dan is het van belang om niet alleen het recept te volgen, maar ook de beste ingrediënten te gebruiken. Daarnaast zijn er nog een aantal details die het verschil maken. Wij delen de geheimen The Dead Rabbit, de prijswinnende New Yorkse bar voor de beste Irish coffee:

 • Gebruik geen andere dranken dan whisky.
 • Zorg voor suiker met een volle smaak. The Dead Rabbit gebruikt Demerara suiker, maar met riet- of palmsuiker creëer je ook een heerlijke Irish coffee.
 • Zorg dat de koffie zo heet mogelijk is.
 • Meng de koffie en suiker eerst en voeg pas daarna de whisky toe.
 • Zorg dat de slagroom echt koud is. Het contrast tussen de koude slagroom en hete koffie zorgt ervoor dat je smaakpapillen op scherp komen te staan.

IRISH COFFEE VARIANTEN

Irish coffee is de bekendste onder de likeur koffies, maar zeker niet de enige. Er bestaan een heleboel varianten op de bekende koffie met sterk. Deze varianten hebben allemaal hun eigen unieke ingrediënten. Wij zetten de bekendste voor je op een rij: 

ZO HEET HET: DIT ZIT ERIN:
American coffee Bourbon
Australian coffee Bundaberg rum
Brandy coffee Brandy
Caffè corretto Grappa
Calypso coffee / Jamaican coffee Rum en koffielikeur
Carajillo Sambuca
Corfu coffee Citruslikeur
Dokkumer koffie Beerenburg
English coffee Gin
French coffee Grand Marnier of Cointreau
Cafe royale Cognac of armagnac
German coffee Schnaps
Highland coffee Schotse whisky
Irish coffeer Ierse whisky
Italian classico Amaretto
Monk's coffee Dom bénédictine
Russian coffee Wodka
Seville coffee Cointreau
Shin Shin coffee Rum
Skye coffee Drambuie
The real foul one Absint
Whisky coffee Whisky

GESCHIEDENIS VAN IRISH COFFEE

Irish coffee werd in 1940 tijdens een strenge winter bedacht door de Ierse Joe Sheridan. Sheridan was hoofd van het toenmalige vliegveld in Limmerick County. In die tijd bestond vliegtuigverwarming nog niet. Om de verkleumde passagiers een warm welkom te heten, bedacht Joe Sheridan een leuk welkomstdrankje: een koffie met veel suiker die hij royaal aanvulde met Ierse whisky  Toen iemand het vroeg of het Braziliaans koffie was zei Sheridan gekscherend: “Nee, het is Irish Coffee”.

Stanton Delaplane - een bekende reisauteur - nam dit verhaal en recept mee naar Amerika. Daar verspreidde het verhaal zich en werd Irish coffee een heus begrip. Al bestaan er oudere recepten voor koffie met sterke drank, de Irish coffee is en blijft verreweg de bekendste.

WELKE WHISKY GEBRUIK JE?

De whisky is dat wat dat de Irish coffee echt Irish maakt. Voor het maken, gebruik je net als Joe Sheridan een goede Ierse whisky, zoals Jameson of Bushmills. Toch blijkt Jameson niet altijd geschikt voor Irish coffee. Dit komt doordat deze whisky erg mild van smaak is. Als alternatief kun je ook wel Paddy- of Powers whisky gebruiken voor een extra sterke kick.

IRISH COFFEE GLAS

Hoewel Irish coffee in verschillende soorten glazen wordt geserveerd, is er één authentieke manier. Wil jij Irish coffee op de authentieke manier serveren? Serveer het dan in speciaal glas dat lijkt op een theeglas óf in een glazen mok met een voetje. Zorg dan wel voor een hittebestendig glas.

AFTER DINNER

Omdat Irish coffee zo zoet is wordt het ook vaak geserveerd als een after dinner cocktail. Boordevol met cafeïne en met een extra whisky kick is het precies wat je nodig hebt om de after dinner dip tegen te gaan. Vooral na een grote maaltijd tijdens de feestdagen bewijst Irish coffee zich als een mooi digestief.

Benieuwd geworden naar de wereld van de digestieven? Bekijk dan ook onze digestieven pagina

MEER INSPIRATIE:

Nu weet je waar Irish coffee vandaan komt, waarom het zo heet én hoe je het maakt. Fan van Irish coffee? Probeer ook eens French Coffee en Bourbon Coffee Irish coffee is een warme cocktail. Wil je ook 's een koude cocktail proberen, bekijk dan onze cocktailspagina voor inspiratie. We hebben ook meerdere recepten en variaties op de populaire Gin-TonicMojitoCaipirinha en Piña Colada. Genoeg te ontdekken dus!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.