Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Recept en varianten:


Irish Coffee

Irish Coffee
Irish Coffee

Irish coffee; niet zomaar koffie, maar koffie met een heuse kick. Gemixt met Ierse whisky en room zorgt deze koffie voor een warm en knus gevoel. Vooral op koude najaars en winterdagen is Irish coffee dè manier om weer lekker op te warmen.

De beste tips om Irish coffee te maken

Om de perfecte Irish coffee te maken, is het niet alleen belangrijk om het recept te volgen en de beste ingrediënten te gebruiken. Wij delen de geheimen de prijswinnende New Yorkse bar The Dead Rabbit voor de beste Irish coffee:

 • Gebruik geen andere dranken dan whisky.
 • Zorg voor suiker met een volle smaak. The Dead Rabbit gebruikt Demerara suiker, maar met riet- of palmsuiker creëer je ook een heerlijke Irish coffee.
 • Zorg dat de koffie zo heet mogelijk is.
 • Meng de koffie en suiker eerst en voeg pas daarna de whisky toe.
 • Zorg dat de slagroom echt koud is. Het contrast tussen de koude slagroom en hete koffie zorgt ervoor dat je smaakpapillen op scherp komen te staan.

Irish Coffee

IRISH COFFEE RECEPT:

Tegenwoordig zijn er veel variaties van Irish coffee, zoals Irish coffee met espresso of met Baileys en Kahlúa. Het originele recept voor Irish coffee is simpel, heeft maar vier ingrediënten en goed voor één glas Irish Coffee.

Dit heb je nodig:

 • 25 ml whisky.
 • 80 ml zwarte koffie
 • 30 ml volle room
 • Een volle eetlepel suiker

Zo maak je 'm:

 1. Irish coffee serveer je het beste in een voorverwarmd glas. Om het glas te verwarmen vul je het met kokend water. Laat 'm even staan om goed warm te worden.
 2. Giet het water uit het glas en maak je Irish coffee direct in het glas. 
 3. Meng de koffie, whisky en suiker. 
 4. Giet daarna de room voorzichtig bovenop het mengsel. Meng de room niet door de koffie maar laat ‘m hier bovenop liggen. Cheers!

Wil je meer dan één glas maken? Vermenigvuldig de ingrediënten met het aantal mensen. Zin om te variëren? Bekijk dan ook de French Coffee recept voor een Franse draai aan je koffie. 

IRISH COFFEE VARIANTEN

Irish coffee is de bekendste van de familie likeur koffies maar zeker niet de enige. Er bestaan een heleboel varianten op de bekende koffie met sterk, allemaal met hun eigen unieke ingrediënten. Wij zetten de bekendste voor je op een rij: 

ZO HEET HET: DIT ZIT ERIN:
American coffee Bourbon
Australian coffee Bundaberg rum
Brandy coffee Brandy
Caffè corretto Grappa
Calypso coffee / Jamaican coffee Rum en koffielikeur
Carajillo Sambuca
Corfu coffee Citruslikeur
Dokkumer koffie Beerenburg
English coffee Gin
French coffee Grand Marnier of Cointreau
Cafe royale Cognac of armagnac
German coffee Schnaps
Highland coffee Schotse whisky
Irish coffeer Ierse whisky
Italian classico Amaretto
Monk's coffee Dom bénédictine
Russian coffee Wodka
Seville coffee Cointreau
Shin Shin coffee Rum
Skye coffee Drambuie
The real foul one Absint
Whisky coffee Whisky

GESCHIEDENIS VAN IRISH COFFEE

Irish coffee werd in 1940 bedacht door de Ierse Joe Sheridan. Sheridan was hoofd van het toenmalige vliegveld in Limmerick County. In 1940 was de winter erg streng. Vliegtuigverwarming bestond nog niet. Toen op een koude winterse dag een vlucht uit New York landde bedacht Joe Sheridan een leuk welkomstdrankje voor de bevroren passagiers: Coffee met veel suiker en royaal aangevuld met Ierse whisky.

Toen hij gevraagd werd of het Braziliaans koffie was zei Sheridan gekscherend: “Nee, het is Irish Coffee”. Dit verhaal en recept zijn meegenomen naar Amerika door Stanton Delaplane, een bekende reisauteur. Daar verspreidde het verhaal zich en werd Irish coffee een heus begrip. Al bestaan er oudere recepten voor koffie met sterke drank, Irish coffee is verreweg de bekendste.

WELKE WHISKY GEBRUIK JE?

Zonder whisky zou Irish coffee natuurlijk niet Irish zijn. Voor het maken gebruik je net als Joe Sheridan een goede Ierse whisky. Vaak worden hiervoor Jameson of Bushmills gebruikt. Toch blijkt Jameson niet altijd geschikt voor Irish Coffee. Dit omdat de whisky erg mild van smaak is. Als alternatief kun je ook wel Paddy- of Powers whisky gebruiken voor een extra sterke kick.

IRISH COFFEE GLAS

Hoewel Irish coffee in verschillende soorten glazen wordt geserveerd, is er één authentieke manier. Irish coffee serveer je het beste in een speciaal glas of een glazen mok met een voetje. Het glas lijkt een beetje op een theeglas. Zorg voor een hittebestendig glas.

AFTER DINNER

Omdat Irish coffee zo zoet is wordt het ook vaak geserveerd als een after dinner cocktail. Boordevol met cafeïne en met een extra whisky kick is het precies wat je nodig hebt om de after dinner dip tegen te gaan. Vooral na een grote maaltijd tijdens de feestdagen bewijst Irish coffee zich als een mooi digestief.

Benieuwd geworden naar de wereld van de digestieven? Bekijk dan ook onze digestieven pagina

MEER INSPIRATIE:

Nu weet je waar Irish coffee vandaan komt, waarom het zo heet én hoe je het maakt. Fan van Irish coffee? Probeer ook eens French Coffee en Bourbon Coffee Irish coffee is een warme cocktail. Wil je ook 's een koude cocktail proberen, bekijk dan onze cocktailspagina voor inspiratie. We hebben ook meerdere recepten en variaties op de populaire Gin-TonicMojitoCaipirinha en Piña Colada. Genoeg te ontdekken dus!