Skip to main content

Recept en inspiratie


Old Fashioned Cocktail

Old Fashioned
Old Fashioned

De Old Fashioned cocktail. De no-nonsense tegenhanger van alle drankjes vol fizz en fancy smaken. Deze ouderwetse klassieker spettert van alcohol. De dosering, maar ook het gebruik van de juiste whisky, suiker en bitters zijn dus écht belangrijk voor de smaak. Wij helpen je met het kiezen van de juiste ingrediënten. Met onze tips maak jij zo de echte, perfecte Old Fashioned.

Old Fasioned

HÉT OLD FASHIONED RECEPT

Voor het maken van een Old Fashioned heb je nodig:

 •  60ml bourbon of rye whiskey
 • 10ml Monin suikersiroop
 • 3 tot 5 druppels Angostura Bitter
 • Optioneel: 1 groot ijsblokje
 • Een schijfje citroen- of sinaasappelschil 
 • Glas: Tumblerglas met rechte zijkanten en een dikke bodem

HOE MAAK JE EEN OLD FASHIONED?

 1. Doe de suikersiroop in het glas. 
 2. Voeg een aantal druppels Angostura bitter toe. 
 3. Houd je van pittig? Voeg rye whiskey toe. Toch iets zoeter? Kies de bourbon whiskey. 
 4. Roer zachtjes rond en proef. 
 5. Wil je de cocktail kouder? Voeg het ijsblokje toe. 
 6. Knijp nu citroen- of sinaasappelschil uit in het glas en garneer het glas met de schil.

Neem een doorzichtig Tumblerglas met rechte zijkanten en een dikke bodem. Een echte klassieker gaat in een glas zonder motief.

Welke whisky gebruik je?

De Old Fashioned kun je maken met een ouderwetse SchotseJapanse of zelfs Indiase whisky. Wij raden je aan om rye en bourbon whiskey te gebruiken. Deze 2 soorten brengen de Old Fashioned helemaal tot zijn recht. Bourbon whisky geeft de Old Fashioned een zoetere smaak. Houd je van een wat scherpere cocktail? Gebruik dan een rye whiskey.

DE SUIKER: LIEVER BRUIN DAN WIT

Suiker verzacht de sterkte van de alcohol en is tegelijkertijd een smaakmaker. De juiste suiker is daarom essentieel. Doorgaans voegt bruine suiker meer smaak toe dan gebruikelijke witte suikers. Voor de Old Fashioned zijn de volgende suikers goede opties:

Old Fashioned
 • Bruine suiker
 • Suikerstroop
 • Demerara siroop
 • Bruine suikerstroop

Welke suikers gebruik je liever niet? Honing, ahorn siroop, melasse of andere sterk gearomatiseerde zoetstoffen.

De bitters

Nee, de bitters maken de cocktail niet bitter. Integendeel, de Old Fashioned heeft bitters nodig om de suiker te balanceren. Ook binden bitters de smaken aan elkaar. De Angostura bitter in een Old Fashioned werkt altijd! Voor extra pit voeg naast de Angostura ook een druppel oranje bitter toe.

IJS: BRENGT ZOETIGHEID NAAR BOVEN

Een belangrijk pluspunt van ijs: de lage temperatuur brengt de zoetigheid naar boven. IJs verdunt uiteindelijk wel de Old Fashioned. Als je ijs toevoegt, gebruik dan 1 groot ijsblokje, die het liefst heel het glas vult. Hoe groter het stuk, hoe minder snel het ijs smelt. Bovendien benadrukt een groot blok de elegantie van de Old Fashioned.

WAAR KOMT DE OLD FASHIONED VANDAAN?

We gaan helemaal terug naar 1800. De eerste gedrukte definitie van een "cocktail" ontstond in 1806. De definitie luidde: “cocktail is een stimulerende drank die bestaat uit sterke drank, suiker, water en bitters". Dit is in essentie de Old Fashioned van tegenwoordig. Het ijs vertegenwoordigt het water. Dus als mensen een drankje hadden die whisky, suiker, water (of ijs) en bitters bevatten, noemden ze het gewoon een whisky cocktail.

Old fashioned

De cocktail kreeg voor het eerst de naam Old Fashioned in de loop van de 19e eeuw. De vergulde cocktailcultuur was in volle gang. Men breidden whiskycocktails uit als zijnde “fancy” of “betere” cocktails. Ook maakten men cocktails met gin, brandy of zelfs rum. Wilde je niet alle frutsels eromheen? Dan ging je voor, inderdaad, de Old Fashioned.

GARNERING - EEN ESSENTIEEL ONDERDEEL

Gebruik een schijf van een stevige sinaasappel of citroenschil. De oliën uit de schil maken de Old Fashioned authentiek. De kunst is om de oliën gelijkmatig over het drank oppervlak te verdelen. Hoe? Plaats je vingers aan de buitenzijde van de schil en knijp zachtjes de buitenkanten naar binnen. De schil buigt nu naar binnen en de oliën verspreiden zich over het oppervlak.

Drink je de cocktail met Bourbon? Gebruik een sinaasappelschil als garnering. Gebruik je de Rye Whisky? Dan is een citroenschil de beste keuze.

VARIËREN MET WHISKY

Wil je variëren met whisky of andere klassieke whisky cocktails? Probeer dan een van de top 10 whisky cocktails. Benieuwd naar andere cocktails? Maak eens een Sex on the beachBloody MaryCaipirinha of een Pina Colada. Kijk ook eens bij cocktails of daar nog wat lekkers tussen zit!