Skip to main content

Kerst: chocoladetaart met whisky-karamelsaus

NAGERECHT 4-6 PERSONEN - 2 UUR

Ingrediënten

Een chocoladetaart met een karamelsaus erop

Voor de chocoladetaart

  • 250 g roomboter (kamertemperatuur)
  • 225 g bruine suiker
  • 3 eieren
  • 300 g tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 g cacaopoeder
  • 250 ml zure room
  • 250 g donkere chocolade (gesmolten)
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • keukenmachine

Voor de whisky-caramelsaus

  • 80 ml water
  • 20 g fijne kristalsuiker
  • 80 ml slagroom
  • 2 el whisky

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C
  2. Vet een springvorm van Ø 19 cm in
  3.  Klop de roomboter en suiker romig in de keukenmachine of met een mixer
  4. Voeg de eieren een voor een toe. Zeef de bloem, het bakpoeder en de cacao boven het mengsel
  5. Voeg de zure room en de gesmolten chocolade toe en mix goed. Schenk het mengsel in de springvorm en bak 55-60 min. in het midden van de oven 
  6. Laat afkoelen 
  7. Snijd de randjes los en haal daarna de taart uit de vorm
  8. Snijd de taart in 2 lagen dwars doormidden met een lang, scherp mes
  9. Doe voor de whisky-karamelsaus het water en de suiker in een pannetje en roer 
  10. Breng aan kook zonder te roeren. Verhit 9-10 min. tot een lichtbruine karamel ontstaat
  11. Haal van het vuur. Schenk er voorzichtig de room en de whisky bij. De karamel wordt nu hard
  12. Zet terug op het vuur, zodat de karamel weer kan smelten, en roer goed door
  13. Laat helemaal afkoelen
  14. Klop vlak voor het serveren de slagroom met de vanillesuiker op 
  15. Smeer 1 3 van de slagroom op de onderste laag
  16.  Dek af met de bovenste laag en verdeel hierover de rest van de slagroom
  17. Schenk als laatste de whisky-karamelsaus eroverheen

PROEF MEER!

Dit recept komt uit het Proef! magazine. 

Nog meer koken? We hebben meer dan 400 recepten met bijbehorende wijnen voor je om te ontdekken. Ook het magazine Proef! thuis ontvangen? Met, naast recepten, de bijzondere, gekke, prachtige verhalen áchter de fles. Bestel dan meteen een VIP membership / klantenkaart.