Skip to main content

Zo doe je dat:


Cognac proeven

Cognac proeven

Je hebt vast en zeker van wijnproeven gehoord maar wist je dat je ook kunt spreken van cognac proeven? Cognac is een digestieve drank met een rijke geschiedenis. Om de drank eer aan te doen en alle lagen te ontdekken hoor je de drank volgens traditie te proeven. Wij helpen je een handje. Zo proef je cognac:

VOORBEREIDING:

cognac glas

Om cognac te proeven gebruik je bijna alle zintuigen. Smaak, reuk en zicht zijn allemaal even belangrijk bij het proeven en onderscheiden van een goede cognac. Maar voordat je gaat proeven, zorg eerst dat de cognac geheel tot z’n recht kan komen met de goede glas en de juiste temperatuur. 

Gebruik een helder tulpglas en vooral geen ballonglas. In een ballonglas warmt de cognac namelijk te snel op in de hand. En door de grote opening vervliegen de aroma’s ook nog eens te snel. Vroeger moest je de cognac met de hand opwarmen voor je het dronk. Tegenwoordig is de gemiddelde kamertemperatuur behoorlijk warmer. Daarom hoeft de cognac niet meer opgewarmd te worden. Houd de cognac op kamertemperatuur (18 graden).

ZO PROEF JE COGNAC:

cognacglas in hand

Kijken

Houd het glas op ooghoogte tegen een lichte achtergrond. De vloeistof mag niet mistig zijn en mag geen deeltjes bevatten. Hoe donkerder de kleur van de cognac, hoe ouder. Bekijk ook hoe helder en transparant de cognac is. Druk aan één kant van het glas, een vingertop tegen het glas. Kijk aan de andere kant door het glas heen naar je vinger. Als je de vingerafdruk door de vloeistof heen kunt zien, is de helderheid goed. Vervolgens bekijk je de viscositeit (stroperigheid) van de cognac. Kantel het glas en kijk of je tranen langs de rand ziet glijden. Hoe ouder de drank, hoe dikker de tranen.

Ruiken

Als je de cognac goed hebt bekeken, ga je over tot ruiken. Houd het glas ongeveer 10 cm van de neus en ruik eraan. Breng het glas dan iets dichter naar de neus en ruik nog een keer. Wals de cognac vervolgens in het glas rond en steek de neus er diep in, om alle bloem-, fruit- en kruidenaroma’s goed waar te nemen.

Proeven

Neem een klein slokje en houd de cognac even in de mond voordat je ‘m doorslikt. Bepaal de balans tussen zoet, zuur en bitter. Neem daarna nog een slokje en probeer vast te stellen wat voor aroma’s en smaken je proeft. Bloemen, fruit, vanille en eikenhout zijn een paar veelvoorkomende voorbeelden. Het kan even duren voordat je alle verschillende lagen van smaak kunt onderscheiden. Maar het is net als met leren fietsen vroeger: oefening baart kunst.

MEER LEZEN?

Nu weet je precies hoe je cognac als een echte kenner moet proeven. Wil je meer kennis opdoen over deze speciale drank, of ben je benieuwd naar de verschillen tussen cognac en armagnac? Lees dan cognac. Benieuwd naar andere sterke dranken? Wij vertellen je alles over sterke dranken. Wil je meer inspiratie op doen voor digestieven? Lees hier alles over digestieven.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.