Skip to main content

Wat is dat?


Digestief

cocktails
cocktails

Je hebt net een stevige maaltijd gehad en je buik staat bol van al dat eten. Het is te gezellig om al naar huis te gaan, dus wat doe je? Je neemt een digestief. Een digestief is net als een aperitief, maar dan voor ná de maaltijd. Heerlijk uitbuiken, drankje erbij en daarna kun je zeker nog even doorfeesten.

WAT IS EEN DIGESTIEF?

Een digestief is een drankje dat na de maaltijd wordt gedronken. Het lichaam neemt op een volle maag minder alcohol op. Daarnaast kunnen je smaakpapillen door een hoog alcoholpercentage overgestimuleerd raken. Hierdoor proef je de fijnere smaken van een maaltijd dan weer minder goed. Digestieven drink je dus pas na de maaltijd omdat het alcoholpercentage van deze dranken redelijk hoog ligt.

digestief in glas

Hoe drink je een digestief?

Digestieven kun je bij de koffie drinken of puur ná de koffie. Dit laatste noemen de Fransen een pousse-café. Je drinkt ze waar mogelijk niet aan tafel. Zoek een comfortabele bank of stoel en geniet van een glaasje sterk na het eten. Wil je een digestief écht goed drinken? Drink 'm dan op z’n Godfather’s: glas in de ene hand, een goed sigaar in de ander.

Het alcoholpercentage van digestieven is minimaal 35%. Op een lege maag voel je dat echt wel!

GESCHIEDENIS

In de 18e eeuw werden de meeste digestieven gezien als elixers. Van digestieven werd toendertijd gezegd dat zij een onrustige maag kalmeerden en dat ze hielpen bij de vertering van een grote maaltijd. Deze dranken werden toen gemaakt met medicinale planten. 

Digestieven kunnen zowel likeuren zijn als andere sterke dranken. Vaak worden zoete dranken als digestief gedronken. Dit wordt dan in de plaats van een dessert gedronken (of erbij natuurlijk). Ook onze eigen Hollandse Jenever wordt vaak gedronken als digestief.

SOORTEN DIGESTIEVEN

Er zijn een heleboel verschillende dranken die als digestief kunnen worden gedronken. Wij verdelen ze in vier categorieën: sterk en puur, dessert cocktails, zoete likeuren en wijn. Welke drank je kiest hangt geheel af van je smaak. Om het wat makkelijker te maken zetten wij de populairste digestieven voor je op een rij:

glas whisky

Whisky: Als het op after dinner digestieven neerkomt spant whisky de kroon. Whisky's zijn laag in calorieën en door het hoge antioxiderende gehalte werkt whisky cholesterol verlagend. Perfect voor na een grote maaltijd.

BEKIJK HIER ALLE WHISKY

STERK EN PUUR

glas rum

Rum: Geen andere drank kent zoveel verschillende varianten als rum. Door het hoge alcoholpercentage van tussen de 40% en 80% is rum een perfecte after dinner drank.

BEKIJK HIER ALLE RUM

glas cognac

Cognac: Een drank met Nederlandse roots. Dit drankje wordt zowel als aperitief als digestief genuttigd. Vaak wordt aan cognac voor een zoetere smaak suiker of karamel toegevoegd. Dit maakt cognac ook tot een geschikte digestief.

BEKIJK HIER ALLE COGNAC

Overige sterke digestieven

Naast deze top drie bestaan er nog veel meer sterke digestieven. De twee landen die het meest bekend staan om hun digestieven zijn Frankrijk en Italië. Lees hier meer over de verschillende dranken. 

Franse digestieven:

Armagnac

Calvados

Cointreau

Italiaanse digestieven:

Limoncello

Amaretto

Anijsdrank

Grappa

Benieuwd naar andere sterke dranken? Bekijk ook onze sterke dranken pagina:

DIGESTIEVE COCKTAILS

Naast sterke dranken en likeuren doen ook cocktails het erg goed als after dinner drankjes. Misschien wel de meest bekende digestieve cocktails zijn mixen van koffies met likeur of sterke drank. Koffie met likeur bestaat al heel lang. Ook zijn er veel verschillende recepten. Elk land heeft wel zijn eigen recept. Toch is de bekendste koffie met sterke drank verreweg de Irish Coffee. Een Iers recept dat wereldwijd beroemd is geworden. Naast de Irish coffee, wordt ook de French Coffee vaak gedronken. Ben je niet echt van de koffie? Bekijk dan de cocktails voor andere inspiratie.

ZOETE LIKEUREN

Zoete likeuren zijn uiterst geschikt als een after dinner digestief. Door het hoge suikergehalte worden digestieve likeuren vaak gedronken in de plaats van een dessert. Welke likeuren zijn geschikt als digestief? Denk eens aan een zoete koffielikeur, een lekker advocaatje of een Amerikaanse eggnog.

BEKIJK HIER ALLE LIKEUREN

WIJN

Ben je meer een wijnliefhebber, dan bestaan er voor jou ook passende digestieven. Verwar digestieve wijnen niet met dessertwijnen. Hoewel dessertwijnen zoet zijn van smaak, bevorderen ze de spijsvertering niet. Digestieve wijnen zijn versterkte wijnen die een hoger alcoholpercentage hebben. Bekende versterkte wijnen zijn de Portugese port en de Spaanse sherry. Zin in wat anders? Probeer dan eens een Portugese madeira of een Italiaanse marsala.

BEKIJK HIER ALLE PORT & SHERRY

MEER WETEN?

Nu weet je alles over welke digestieven geschikt zijn voor na jouw feestmaaltijd. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor de maaltijd zelf? Kies dan een van deze recepten. Benieuwd naar welke wijn geschikt is bij welk gerecht? Ga dan snel naar onze wijn-wijzer. Zo ga je voorbereid aan tafel.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.