Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij het dessert?

Dessert
Dessert

Het dessert: the best is saved for last! En als je dan al een diner lang aan het genieten bent van heerlijke wijnen wil je dat natuurlijk voortzetten bij het dessert. Nu nog even kijken welke dessertwijn het best past bij je gerecht. Wij helpen je alvast op weg met de beste combinaties.

Bekijk alle dessertwijnen

WAT IS DESSERTWIJN?

Taart
Taart

Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.

DE REGELS VOOR HET COMBINEREN

Er zijn een paar tips voor het combineren van wijnen met zoete nagerechten. Kies voor een wijn die minstens net zo zoet is als het gerecht. Anders kan een wijn al snel zurig smaken. Ook handig om te weten: zoete wijnen kun je langer bewaren als ze open zijn. Trek dus ook gerust een fles open als je van plan bent deze niet in een keer op te drinken (mag wel natuurlijk). Een open fles kun je door de aanwezige suikers al snel 2 weken bewaren in de koelkast. Geen excuus meer om de dessertwijn over te slaan dus! 

Lees eens onze wijn en spijs pagina om altijd de perfecte combinaties te creëren met je favoriete gerechten.

Bekijk alle dessertwijnen

ROMIGE TOETJES & IJS

Denk je aan ijs of romige nagerechten, dan denk je aan zwoel, rijk en zacht. Dit zijn dan ook de smaken waar je wijn bij moet passen.

Roomijs

Ga voor een zoete, zwoele wijn zoals een deze Muscat de Beaumes de Venise.

Klassieke Italiaanse tiramisu

Zo doen de Italiaanse mama’s het ook: een echte klassieke Italiaanse tiramisu maak je af met een Librandi Le Passule Passito

Crème brûlée

Crème brûlée is echt zo’n toetje waarbij het water je al meteen in de mond loopt. Combineer ‘m met een zoete witte wijn zoals een Torres Floralis die zacht van smaak is en de crème brûlée niet overheerst.

Creme Brulee
Recept

Crème Brûlée met Amandelen en Likeur

CHOCOLADE DESSERTS

Chocolade is erg aromatisch. Het kan daardoor soms een uitdaging zijn om chocoladetoetjes te combineren met de juiste dessertwijnen. Wij helpen je op weg met een paar voorbeelden:

- Maak je een toetje met bittere, pure chocolade zoals deze bittere chocolademousse? Neem een Dow's Nirvana Reserve.
- Al aan de rode wijn bij het hoofdgerecht? Schenk die stevige Amarone maar gewoon door bij het toetje!
- Bij andere chocoladegerechten is een PX sherry of een versterkte rode dessertwijn uit Zuid-Frankrijk: Banuyls ook erg lekker! 

Dow's Nirvana Reserve 50CL

FRUIT

Ga je voor fruit als toetje of verwerk je het in je toetje? Daar zitten veel zuren in. Als je hier een normale droge wijn bij drinkt kan dit voor een metaalachtige smaak zorgen. Een absolute no-go natuurlijk. Kies daarom voor een lichte zoete wijn.

Vers fruit  

Ga voor een bruisende wijn zoals een frisse, Italiaanse Moscato d’Asti. Deze serveer je bij bijvoorbeeld bij deze lekkere frozen fruit taartjes.

Sorbetijs 

Is dat fruit je allemaal iets te gezond maar wil je wel een fris en zurig toetje? Ga dan voor een paar bolletjes sorbetijs met een mooi glas Veuve Amiot Demi-Sec bubbels.

Of nog mooier: combineer de twee in een vloeibaar toetje zoals een frisse scroppino met citroensorbetijs en prosecco.

Scroppino
Recept en inspiratie

Scroppino Recept

DIT ZIJN DE 6 BEKENDSTE DESSERTWIJNEN

1. Muskaatwijn

Deze muscatdruif maakt hele expressieve, intense wijnen met uitgebreide aroma’s. Denk aan abrikoos, perzik, vanille of bijvoorbeeld karamel. De druif wordt overal ter wereld verbouwd en komt in 3 varianten voor: mousserend (zoals een Italiaanse moscato d'Asti), stil en als dessertwijn.
Bekijk muskaatwijnen

2. Sauternes

Sauternes is een zoete dessertwijn gemaakt van de sémillon druif die verbouwd wordt in de Bordeaux streek. Een sauternes staat bekend om zijn erg zoete smaak, met smaken als tropisch fruit en honing. 
Bekijk sauternes wijnen

3. Port

Port is een zoete versterkte wijn uit de Portugese Dourostreek. Port komt in 4 varianten (ruby, tawny, wit en rose), maar ruby en tawny worden het meest gedronken. Port is zoet, met smaken als zwart fruit, karamel, kaneel en chocola die de boventoon voeren. Echte port wijn mag trouwens alleen in Portugal gemaakt worden.
Bekijk portwijnen

4. Sherry 

Sherry is een versterkte wijn uit Andalusië in Zuid-Spanje. Sherry is over het algemeen droog met een nootachige smaak, maar er zijn ook zoetere varianten (moscatel) met smaaktonen als vijgen en dadels. Echte sherry mag alleen in Spanje verbouwd worden. Lees meer over de geschiedenis van sherry.
Bekijk sherrywijnen.

5. Madeira

Madeira is een versterkte wijn die in droge en zoete variant voorkomt. Omdat de wijn meerdere keren wordt verwarmd heeft een madeira een unieke specifieke smaak. Denk aan bijvoorbeeld karamel, walnoot, perzik of sinaasappelschil.
Ga naar madeirawijnen

6. Zoete mousserende wijn

Naast een mousserende moscato zijn zoete champagnes ook heerlijk bij het dessert. Denk aan vooral de demi-sec en doux varianten.
Ga naar champagnes

MEER LEREN OVER WIJN EN ETEN?

Wil je wat lekkers drinken bij je toetje maar ben je niet zo van de wijn? Duik dan eens in de wereld van de after dinner dranken. Nog niet helemaal zeker welke wijn het beste past bij jouw voor-, hoofd-, of nagerecht? Check je favoriete gerecht op de wijn en spijs pagina en ontdek de ideale combinatie. Meer weten over het combineren van wijn en eten? Lees hier alles over wijn bij vleeswijn bij vis en wijn bij groente.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.