Feesthelden
Deze helden denken (het hele jaar) na over de mooiste wijnen, testen feestelijke whiskycocktails en spotten de trends voordat jij ze in je glas hebt. Feestje? Zij regelen het.
‘DE PINOTAGE-DRUIF BESTAAT 100 JAAR’
NIENKE DE SCHUTTER
Category Manager Wijn Nieuwe Wereld & Cadeau bij Gall & Gall.
We vieren deze maand nog een extra feestje, vertel! ‘De druif pinotage bestaat dit jaar 100 jaar! Een unieke Zuid-Afrikaanse kruising tussen pinot noir en cinsault, die daar ook wel hermitage wordt genoemd. De druif, die goed tegen hitte kan, is in 1925 ontwikkeld door professor Abraham Izak Perold aan de Universiteit van Stellenbosch. Inmiddels is pinotage uitgegroeid tot hét symbool van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld.’
Wat maakt Pinotage zo bijzonder binnen Gall & Gall? ‘Pinotage heeft een uitgesproken smaakprofiel; denk aan donker fruit zoals pruimen en bramen, met aardse tonen, chocolade en soms zelfs tabak. De druif is heel veelzijdig, van licht en fruitig tot vol en complex. Bij Gall & Gall vind je meer dan twintig soorten, waaronder echte toppers van wijnmakers als Kanonkop en Beyerskloof, de bakermat van pinotage. En nee, dat “verbrande rubber”-imago dat er soms nog aan kleeft? Die tijd is voorbij. Ook leuk: de Cape Blend, een mix van pinotage en bordeauxdruiven, is typisch Zuid-Afrikaans.’
Je bent zelf net in Zuid-Afrika geweest, wat viel je op? ‘De natuur. De wijngaarden liggen tussen indrukwekkende bergen en krijgen verkoeling van de zee. Pas daar snap je écht wat “microklimaat" betekent.’
Heb je een wijn-spijstip voor kerst? ‘Pinotage is heerlijk bij wild zoals hert of eend – krachtig, rijk, perfect in balans. De Kanonkop Pinotage is dan een mooie keuze.’
Een cadeautip? ‘De Lanzerac Pinotage. Dit iconische wijnhuis ligt in het hart van Stellenbosch en staat bekend als geboorteplaats van de allereerste gebottelde pinotage ter wereld. Een verrassing om te geven – en te delen.’
NIENKE DE SCHUTTER
Category Manager Wijn Nieuwe Wereld & Cadeau bij Gall & Gall.
We vieren deze maand nog een extra feestje, vertel! ‘De druif pinotage bestaat dit jaar 100 jaar! Een unieke Zuid-Afrikaanse kruising tussen pinot noir en cinsault, die daar ook wel hermitage wordt genoemd. De druif, die goed tegen hitte kan, is in 1925 ontwikkeld door professor Abraham Izak Perold aan de Universiteit van Stellenbosch. Inmiddels is pinotage uitgegroeid tot hét symbool van de Zuid-Afrikaanse wijnwereld.’
Wat maakt Pinotage zo bijzonder binnen Gall & Gall? ‘Pinotage heeft een uitgesproken smaakprofiel; denk aan donker fruit zoals pruimen en bramen, met aardse tonen, chocolade en soms zelfs tabak. De druif is heel veelzijdig, van licht en fruitig tot vol en complex. Bij Gall & Gall vind je meer dan twintig soorten, waaronder echte toppers van wijnmakers als Kanonkop en Beyerskloof, de bakermat van pinotage. En nee, dat “verbrande rubber”-imago dat er soms nog aan kleeft? Die tijd is voorbij. Ook leuk: de Cape Blend, een mix van pinotage en bordeauxdruiven, is typisch Zuid-Afrikaans.’
Je bent zelf net in Zuid-Afrika geweest, wat viel je op? ‘De natuur. De wijngaarden liggen tussen indrukwekkende bergen en krijgen verkoeling van de zee. Pas daar snap je écht wat “microklimaat" betekent.’
Heb je een wijn-spijstip voor kerst? ‘Pinotage is heerlijk bij wild zoals hert of eend – krachtig, rijk, perfect in balans. De Kanonkop Pinotage is dan een mooie keuze.’
Een cadeautip? ‘De Lanzerac Pinotage. Dit iconische wijnhuis ligt in het hart van Stellenbosch en staat bekend als geboorteplaats van de allereerste gebottelde pinotage ter wereld. Een verrassing om te geven – en te delen.’
'WE PROEVEN, LACHEN EN GENIETEN’
MATT DON GRIOT
Als Prestige & Dark Spirits Brand Ambassador bij Pernod Ricard houdt hij zich naast whiskey bezig met alles wat gerijpt heeft in een vat, zoals ook cognac en rum.
Hoe ziet jouw ideale feestje eruit? ‘Voor mij begint een goed feest op een bijzondere locatie, bijvoorbeeld een sfeervol verlicht dakterras. We starten we met een aperitief, muziekje erbij en dan lang tafelen met goed eten en fijne mensen. Zo'n avond heb ik vorig jaar in Havana gehad. Maar rond kerst komt mijn Engelse kant naar boven. Met mijn hele familie houden we ieder jaar een typisch Engels kerstdiner aan één grote tafel. Mijn vrienden zeggen ook “Ah, dit bedoel je met een echte kerst”.’
Waarom past Jameson Black Barrel bij een goed feestje? ‘Als ik maar één whiskey mag aanraden, dan deze! Supergoede prijs-kwaliteit, met die bekende Jameson smoothness, en volledige diepgang. Je kunt ’m puur drinken, met ijs of in een cocktail. Makkelijk, smaakvol, gezellig, maar niet te serieus.’
Wat is de grootste whiskeyfout op feestjes? ‘Het ligt misschien voor de hand, maar te veel, te snel. Drink je als beginnende wiskeyliefhebber een mix, zoals een Jameson, Ginger & Lime, dan proef je nog niet zo goed dat het sterk is. En drink je op een avond al bier of wijn en stap je over op whiskey, hou het daarbij en drink niet van alles door elkaar.’
Met wie drink jij het liefst een glas? ‘Rond de feestdagen zit ik het liefst aan die grote tafel met mijn vader, moeder, vriendin, twee broers en aanhang. Iedereen neemt een fles mee, we proeven, lachen en genieten. Dát zijn voor mij de mooiste whiskeymomenten.’
En welke muziek hoort erbij? ‘Classic rock en upbeat rock & roll, van Chuck Berry tot AC/DC. Als het maar knalt.’
MATT DON GRIOT
Als Prestige & Dark Spirits Brand Ambassador bij Pernod Ricard houdt hij zich naast whiskey bezig met alles wat gerijpt heeft in een vat, zoals ook cognac en rum.
Hoe ziet jouw ideale feestje eruit? ‘Voor mij begint een goed feest op een bijzondere locatie, bijvoorbeeld een sfeervol verlicht dakterras. We starten we met een aperitief, muziekje erbij en dan lang tafelen met goed eten en fijne mensen. Zo'n avond heb ik vorig jaar in Havana gehad. Maar rond kerst komt mijn Engelse kant naar boven. Met mijn hele familie houden we ieder jaar een typisch Engels kerstdiner aan één grote tafel. Mijn vrienden zeggen ook “Ah, dit bedoel je met een echte kerst”.’
Waarom past Jameson Black Barrel bij een goed feestje? ‘Als ik maar één whiskey mag aanraden, dan deze! Supergoede prijs-kwaliteit, met die bekende Jameson smoothness, en volledige diepgang. Je kunt ’m puur drinken, met ijs of in een cocktail. Makkelijk, smaakvol, gezellig, maar niet te serieus.’
Wat is de grootste whiskeyfout op feestjes? ‘Het ligt misschien voor de hand, maar te veel, te snel. Drink je als beginnende wiskeyliefhebber een mix, zoals een Jameson, Ginger & Lime, dan proef je nog niet zo goed dat het sterk is. En drink je op een avond al bier of wijn en stap je over op whiskey, hou het daarbij en drink niet van alles door elkaar.’
Met wie drink jij het liefst een glas? ‘Rond de feestdagen zit ik het liefst aan die grote tafel met mijn vader, moeder, vriendin, twee broers en aanhang. Iedereen neemt een fles mee, we proeven, lachen en genieten. Dát zijn voor mij de mooiste whiskeymomenten.’
En welke muziek hoort erbij? ‘Classic rock en upbeat rock & roll, van Chuck Berry tot AC/DC. Als het maar knalt.’
'WISSEL AF TUSSEN ALCOHOL EN ALCOHOLVRIJ ’
NICOLE HONIG
Category Manager Mousserend & Alcoholvrij bij Gall & Gall.
Wat maakt de decembermaand speciaal voor jou? ‘December voelt altijd magisch. Het is de maand waarin ik samen met mijn gezin en dierbaren mooie herinneringen maak, van het kerstdiner tot oliebollen en champagne (tip: demi-sec!) om middernacht. Buiten koud en donker, binnen kaarsjes, gezelligheid en genieten. Bubbels horen daar voor mij echt bij. Ze maken elk moment feestelijker.’
Zie jij dit jaar een opvallende trend in bubbels? ‘Bubbels zijn allang niet meer alleen voor oud & nieuw. Denk aan een spritz of een glas bubbels als aperitief, dat zie je steeds vaker. Mensen kiezen ook vaker voor een kwalitatief hoger segment, elegante champagnes zoals Pommery Brut blijven populair, maar ook crémants zijn in opkomst. En steeds meer mensen kiezen bewust.
Alcoholvrije bubbels, zoals die van Barrels and Drums, passen daar perfect bij. Zelf ben ik fan van ‘zebra striping’: afwisselen tussen een alcoholisch drankje en een 0.0. Zo houd je het langer leuk én word je fris wakker.’
Wat laat je jouw gasten deze december proeven? ‘De alcoholvrije wijnen van Divin. Gemaakt door J. de Villebois en echt next level. Gemaakt volgens het normale proces, met als laatste stap de-alcoholisatie. Daardoor proef je alle complexiteit en beleving van wijn, maar dan zonder alcohol.’
Hoe maak je een alcoholvrije toost net zo feestelijk? ’Het gaat om het moment en de mensen met wie je proost. Of je glas nu gevuld is met champagne of een 0.0, met de juiste mensen voelt elke toost bijzonder.’
NICOLE HONIG
Category Manager Mousserend & Alcoholvrij bij Gall & Gall.
Wat maakt de decembermaand speciaal voor jou? ‘December voelt altijd magisch. Het is de maand waarin ik samen met mijn gezin en dierbaren mooie herinneringen maak, van het kerstdiner tot oliebollen en champagne (tip: demi-sec!) om middernacht. Buiten koud en donker, binnen kaarsjes, gezelligheid en genieten. Bubbels horen daar voor mij echt bij. Ze maken elk moment feestelijker.’
Zie jij dit jaar een opvallende trend in bubbels? ‘Bubbels zijn allang niet meer alleen voor oud & nieuw. Denk aan een spritz of een glas bubbels als aperitief, dat zie je steeds vaker. Mensen kiezen ook vaker voor een kwalitatief hoger segment, elegante champagnes zoals Pommery Brut blijven populair, maar ook crémants zijn in opkomst. En steeds meer mensen kiezen bewust. Alcoholvrije bubbels, zoals die van Barrels and Drums, passen daar perfect bij. Zelf ben ik fan van ‘zebra striping’: afwisselen tussen een alcoholisch drankje en een 0.0. Zo houd je het langer leuk én word je fris wakker.’
Wat laat je jouw gasten deze december proeven? ‘De alcoholvrije wijnen van Divin. Gemaakt door J. de Villebois en echt next level. Gemaakt volgens het normale proces, met als laatste stap de-alcoholisatie. Daardoor proef je alle complexiteit en beleving van wijn, maar dan zonder alcohol.’
Hoe maak je een alcoholvrije toost net zo feestelijk? ’Het gaat om het moment en de mensen met wie je proost. Of je glas nu gevuld is met champagne of een 0.0, met de juiste mensen voelt elke toost bijzonder.’
MAURITS WETEMANS
Als Brand Ambassador voor Diageo werkt hij met de beste cocktailbars ter wereld. Ook is hij betrokken bij de organisatie van ‘s werelds meest prestigieuze bartendercompetitie, Diageo World Class.
Wat is jouw ultieme cocktail voor december? ‘Lastig kiezen, maar dan ga ik voor de Johnnie Walker Black Ruby Negroni. Gewoonlijk een simpele mix van gelijke delen gin, bitter en rode vermout, maar nu met de Black Ruby in plaats van gin. Dat pakt enorm goed uit met die krachtige en volle smaak met fruittonen van de whisky. Voeg wat bramensiroop toe en je hebt een heerlijke winterproof cocktail. Vind je deze te boozy en wil je liever iets frissers? Probeer dan de Black Ruby Fizz, een superlekkere en toegankelijke highball. Zo verrassend lekker kan whisky in de mix dus zijn.’
Welke cocktailtrend moeten we volgens jou proberen? ‘Agave spirits zijn hot – vooral tequila! En dan hebben we het niet over die zout-en-citroenvariant, maar 100% agave tequila’s zoals die van Don Julio. De Blanco is fris en puur, terwijl de Reposado en Añejo op hout hebben gerijpt en smaken geven van vanille, chocolade en gedroogd fruit. Zó zacht en smaakvol, je weet niet wat je proeft.’
Wat is dé tip voor partyproof cocktails thuis? ‘Pre-batchen! Mix je cocktails van tevoren en zet ze klaar in een fles in de koelkast – scheelt een hoop gedoe tijdens je feestje. De Black Ruby Negroni is hier perfect voor: uitschenken, ijs erbij, klaar. Ook de blender is je beste vriend: doe er een basis spirit, bevroren fruit, siroop en sap in, druk op de knop, en klaar. Extra fris? Top af met bruiswater. En drink tussendoor water, dat mag ook een trend worden.’
‘OOK VERRASSEND LEKKER IN EEN MIX'
MAURITS WETEMANS
Als Brand Ambassador voor Diageo werkt hij met de beste cocktailbars ter wereld. Ook is hij betrokken bij de organisatie van ‘s werelds meest prestigieuze bartendercompetitie, Diageo World Class.
Wat is jouw ultieme cocktail voor december? ‘Lastig kiezen, maar dan ga ik voor de Johnnie Walker Black Ruby Negroni. Gewoonlijk een simpele mix van gelijke delen gin, bitter en rode vermout, maar nu met de Black Ruby in plaats van gin. Dat pakt enorm goed uit met die krachtige en volle smaak met fruittonen van de whisky. Voeg wat bramensiroop toe en je hebt een heerlijke winterproof cocktail. Vind je deze te boozy en wil je liever iets frissers? Probeer dan de Black Ruby Fizz, een superlekkere en toegankelijke highball. Zo verrassend lekker kan whisky in de mix dus zijn.’
Welke cocktailtrend moeten we volgens jou proberen? ‘Agave spirits zijn hot – vooral tequila! En dan hebben we het niet over die zout-en-citroenvariant, maar 100% agave tequila’s zoals die van Don Julio. De Blanco is fris en puur, terwijl de Reposado en Añejo op hout hebben gerijpt en smaken geven van vanille, chocolade en gedroogd fruit. Zó zacht en smaakvol, je weet niet wat je proeft.’
Wat is dé tip voor partyproof cocktails thuis? ‘Pre-batchen! Mix je cocktails van tevoren en zet ze klaar in een fles in de koelkast – scheelt een hoop gedoe tijdens je feestje. De Black Ruby Negroni is hier perfect voor: uitschenken, ijs erbij, klaar. Ook de blender is je beste vriend: doe er een basis spirit, bevroren fruit, siroop en sap in, druk op de knop, en klaar. Extra fris? Top af met bruiswater. En drink tussendoor water, dat mag ook een trend worden.’
toost& magazine
Dit artikel komt uit de feesteditie van het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!
Meer lezen