Skip to main content

Water + gerst = whisky. Zo wordt whisky gemaakt.

Het is mogelijk om ellenlange verhalen over whisky te schrijven. Doen we hier niet. Dit is een instapstrip. Van mouten, via distilleerketels naar houtrijping. Nog meer weten? Klik dan onderaan door. 


Tekst: Thijs Klaverstijn | Illustratie: Allan Grotjohann 

image
Mouten
Mouten

De gerst wordt geweekt in water en begint te ontkiemen. Op de moutvloer wordt de gerst daarna regelmatig gekeerd. Vroeger met een houten schep, nu vaak automatisch in grote mouterijen. Het zetmeel zet zich tijdens dit proces om in suiker. In een grote droogoven (kiln) wordt het ontkiemen vervolgens gestopt. 

image
image
Fermenteren

Van de gerst wordt een soort zoet gerstewater gemaakt (wort). In grote fermentatiekuipen, met de hulp van gist, worden de fermenteerbare suikers in de wort omgezet naar alcohol en koolzuurgas. Na een dag of twee ontstaat een soort bier (mash) van 6-8% alcohol. 

image
image
Distilleren

Met distillatie in grote koperen distilleerketels wordt de alcohol van water gescheiden. Malt whisky wordt meestal 2, soms 3 keer gedistilleerd. De wash wordt gekookt, de alcoholdamp stijgt op en condenseert. Alleen het middelste gedeelte van de tweede distillatie wordt opgevangen en in vaten afgevuld. 

image
image
Houtrijping

Het heldere distillaat verdwijnt vervolgens in houten vaten. Voor Schotse en andere Europese whisky geldt een minimumleeftijd van 3 jaar. Jaarlijks verdampt er zo’n 2% van de whisky: de angels’ share. De meest gebruikte vaten zijn ex-bourbon hogsheads (250 liter) of sherry butts (500 liter). 

Nieuwste PROEF! lezen

Als Gall & Gall Premium member ontvang je de nieuwste PROEF! per e-mail, maar er zijn meer voordelen! Voor € 10.- per jaar krijg je 10% korting op wijn, bubbels, whisky en alcoholvrij* en exclusieve Premium Deals op wijn en sterk. Ook ontvang je als eerste uitnodigingen voor de meest exclusieve evenementen en proeverijen.​
Lees meer >

Terug naar PROEF! Magazine >

* De 10% Premium korting geldt alleen met een geldig Gall & Gall Premium-membership . Deze korting geldt niet op: wijnen, bubbels, whisky’s of alcoholvrije dranken die in de aanbieding zijn, Wereldse Wijnen en versterkte wijnen zoals port, sherry of vermout.​ 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.