Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over


Glühwein maken

glazen met gluhwein
glazen met gluhwein

Zin in een winterse borrel? Dan is er niets beter dan een pan glühwein om bij op te warmen in deze koude maanden. Daarnaast is glühwein heel gemakkelijk om te maken en ideaal voor die ene minder lekkere fles wijn die je al tijden hebt liggen. Zelf glühwein maken? Hieronder vind je het recept.

Wat zit er in glühwein?

Gluhwein koken

De basis van glühwein is, het zal je niet verbazen, wijn. Daarnaast voeg je nog enkele ingrediënten toe om die lekkere zoete, kruidige smaak te krijgen. Denk aan sinaasappel, kaneel en anijs. Hoewel je ook glühwein kant-en-klaar kunt kopen is het een stuk lekkerder en leuker om ‘m zelf te maken met verse ingrediënten. Voor een recept voor 6 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 liter rode wijn
 • 1 sinaasappel
 • 1 kaneelstokje
 • 4 kruidnagels
 • 2 eetlepels suiker (of meer of minder, afhankelijk van wat je lekker vindt)
 • 2 steranijs
 • Halve citroen

Alle ingrediënten in huis? Dan kun je nu aan de slag:

 1. Zet de wijn op in een pannetje op een laag vuur. Zorg dat de wijn niet aan de kook raakt, want dan verdampt de alcohol
 2. Voeg de kruidnagels, steranijs en kaneel toe
 3. Snijd de citroen en sinaasappel in partjes en voeg toe (hoe meer citroen, hoe zuurder. Hoe meer sinaasappel, hoe zoeter)
 4. Voeg eventueel suiker toe. Hoe zoet je de glühwein maakt is aan jou
 5. Laat het geheel vervolgens met de deksel erop op een laag vuur staan om op smaak te komen. Minstens een kwartier, maar langer is nog beter

Let te allen tijde dus op dat de glühwein niet aan de kook raakt. Is je glühwein goed op smaak gekomen? Pak er dan een grote soeplepel bij, schenk in en genieten maar!

WELKE WIJN KIES JE DAN?

Over het algemeen gebruik je voor glühwein een rode wijn. En dan het liefst eentje met een uitgesproken smaak. Omdat je veel extra ingrediënten toevoegt wordt de smaak van de wijn namelijk snel overstemt. Ook is het niet nodig - zonde zelfs - om een dure, verfijnde fles wijn te gebruiken. Haal je een fles wijn voor in de glühwein, ga dan bijvoorbeeld voor een wat stevigere wijn zoals een syrah of kies een blend zoals de Gall & Gall Just Red. Wil je een keer experimenteren? Vervang dan de rode wijn door een witte variant. Kies in dat geval voor een wat zoetere witte wijn zoals een Chenin BlancRiesling of Moscato.

Gall & Gall Just Red 75CL

Glühwein is een ideale manier om toch nog te genieten van een minder lekkere fles wijn!

ALCOHOLVRIJE GLÜHWEIN

Heb je na het lezen van dit artikel ook zo’n zin gekregen in glühwein, maar heb je even niet zo’n zin in alcohol of ben je zwanger? Geen zorgen: ook alcoholvrije glühwein heb je zo gemaakt! Je kunt dan in dat geval de rode wijn vervangen door alcoholvrije wijn, maar ook een variant met druivensap is heerlijk. Dit heb je nodig voor een alcoholvrije glühwein:

 • 1 liter Alcoholvrije wijn of druivensap
 • 1 sinaasappel in partjes
 • 1 kaneelstokje
 • 4 kruidnagels
 • 2 steranijs suiker

En zo maak je ´m:

 1. Doe de alcoholvrije wijn of het druivensap in een pannetje en zet op een laag vuur
 2. Voeg de partjes sinaasappel, kruidnagels, steranijs en kaneel toe
 3. Voeg eventueel suiker toe. Hoe zoet je de glühwein maakt is aan jou
 4. Doe een deksel op het pannetje en laat het geheel vervolgens op een laag vuur minimaal een kwartier staan om op smaak te komen

LEKKER OPWARMEN

Je hebt nu alle kennis in huis om een lekkere, warme glühwein (met of zonder alcohol) te maken! Een tip van ons: maak van tevoren een grote pan glühwein voor na een lange wandeling op een koude najaarsdag. Zet als je thuiskomt de pan weer even op het vuur. Kruip op de bank (of nog beter, voor de openhaard) en je bent klaar om te genieten!