Skip to main content

Alles over


Oranje wijn

Oranje wijn

Feeling adventurous? Probeer dan eens een oranje wijn! Een witte druif die wordt verwerkt als een rode druif voor rode wijn. Oranje wijn is stevig zoals een rode wijn kan zijn, maar mét de frisheid die een witte wijn heeft. Lees alles over deze bijzondere wijn!

ORANJE WIJN IN HET KORT

 

ORANJE WIJN: ANTI-ROSÉ!

Hoewel beiden geschikt lijken voor op een terrasje in de zon (want: een gezellige kleur!) zijn oranje wijn en rosé zeer verschillend. In het productieproces van rosé wordt gebruik gemaakt van blauwe druiven. Na een korte ‘inweektijd’, worden de schillen en pitten gescheiden van het druivensap. Oranje wijn wordt juist gemaakt van witte druiven. De witte druiven worden gekneusd en de schillen en pitten weken veel langer in het sap. Oranje wijn is dus niet ‘de nieuwe rosé’. Sterker nog, het is een stuk robuuster van smaak en niet direct de ideale lichte wijn voor op het zonnige terras!

Oranje wijn wordt vaak zo natuurlijk mogelijk geproduceerd, zonder additieven zoals gekweekte gisten of sulfiet. Deze wijn is vaak biologisch of biodynamisch.

Waar komt die oranje kleur vandaan?

Oranje wijn is eigenlijk een witte wijn. Maar het wordt gemaakt op een vergelijkbare manier als rode wijn. Normaal gesproken wordt bij witte wijn het sap zo snel mogelijk gescheiden van de rest van de druif, zoals de schil, pitjes en steeltjes. Bij oranje wijn laten de wijnmakers de steeltjes, pit en schil (net als bij rode wijn) gewoon in het sap meegisten. Dit gebeurt vaak in een speciaal vat, dat meestal gemaakt is van cement of keramiek, bijvoorbeeld een amphora. Leuk om te weten dat deze traditie al 5000 jaar oud is: de Georgiërs maakten toen al op een soortgelijke manier oranje wijn en doen dit nog steeds.

Het gisten in deze vaten duurt minstens enkele dagen, soms wel tot een half jaar. Vaak gebeurt dit ook op zo natuurlijk mogelijke wijze. Er worden bijvoorbeeld geen gekweekte gisten toegevoegd. Daarnaast vindt dit ook vaak plaats in open vaten. Dat betekent dat de wijn in contact komt met veel zuurstof en hierdoor gaat oxideren. Het resultaat is een kleurrijke, ‘natuurlijke’ wijn die varieert in kleur van geel, goud tot amber en oranjeachtig. En de wijn heeft  een unieke smaak!

Oranje wijn komt oorspronkelijk uit Georgiƫ. Hier wordt deze wijn al 5000 (!) jaar op traditionele wijze gemaakt. Het productieproces hiervan is zelfs UNESCO erfgoed!

Hoe smaakt oranje wijn dan?

Uniek en complex. Dit komt door de schilweking. Net als bij rode wijn bevatten oranje wijnen tannines. Dit zorgt dus voor een stevige smaak en meer bittere tonen. De oxidatie geeft ook nootachtige tonen aan de wijn. De smaak is vaak echt niet te vergelijken met een ‘normale’ witte wijn.

Verschillende smaken

Oranje wijnen verschillen onderling ook nog wel eens van kwaliteit en smaak. Ze worden namelijk op natuurlijke wijze geproduceerd. Bovendien verschillen cabernet sauvignon en merlot in de wijze waarop ze zijn gemaakt. Deze verschillen zitten ‘m bijvoorbeeld in de duur van de schilweking, wel of geen oxidatie en de gebruikte druif. Heb je dus een keer een oranje wijn gedronken en vond je hem niet zo lekker? Probeer gewoon eens een andere. Die smaakt misschien wel weer veel beter!

Oranje wijnen behoren veelal tot de ' vins naturels': wijnen waarbij het productieproces zoveel mogelijk natuurlijk plaatsvindt, zonder ingrijpen van de wijnmaker.

WAT EET JE BIJ ORANJE WIJN?

Oranje wijn heeft vaak een karakteristieke, volle smaak. Dit maakt het een goede wijn om te combineren met volle gerechten met een uitgesproken smaak. Ook is er een vrij hoog tanninegehalte. Hierdoor combineert de wijn goed met verschillende vlees- en visgerechten. Een paar goede combi’s op een rij:

  • pittige curry
  • Aziatische gerechten met sterke smaken. Denk aan gefermenteerde producten zoals soja (Japans) en Kimchi (Koreaans) 
  • sushi en sashimi
  • vettige vis
  • vettige vleesgerechten, zoals spare ribs

MEER LEZEN OVER WIJN?

Zo nu weet je alles over oranje wijn! Wil je meer lezen over witte of rode wijn? Kijk dan eens naar de 6 witte wijnen die je moet kennen en de 7 rode wijnen die je moet kennen.

Benieuwd naar welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe dan onze smaakprofielentest en ontdek welke witte en rode wijnen het beste bij jou passen!