Skip to main content

Wat zijn tannines?


Wat zijn tannines? Alles over tannine in wijn

Wat zijn tannines? Alles over tannine in wijn

Tannine. Een veelvoorkomende term onder wijnliefhebbers. Maar wat zijn tannines precies? Waar komen ze vandaan en hoe proef je ze in je wijn? Lees hier alles over tannines!

Bekijk alle wijnen

Wat zijn tannines?

Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, namelijk looizuren. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verhuizen ze naar het druivensap, waar later wijn van gemaakt wordt.

IN WELKE WIJN VIND JE TANNINES?

In rode wijn zit gemiddeld 6x zo veel tannine als in witte wijn. Bij het maken van rode wijn gisten de druivenschillen, steeltjes en pitten namelijk mee. Daarom zit er in rode wijn ook áltijd tannine. Bij witte wijn gist alleen het sap, zonder schillen, steeltjes en pitten. In witte wijn zit dan ook weinig tot geen tannine.
 

HOE PROEF JE ZE DAN?

Wil je weten hoe tannines smaken? Bijt een druivenpit kapot of neem een slok koude thee. Die wrange smaak in je mond en je mondhoeken die samentrekken? Juist. Dat zijn ze. Benieuwd hoe je eigenlijk wijn proeft?

BEKIJK ALLE RODE WIJN

WANNEER HEEFT EEN WIJN VEEL TANNINES?

Hoe dikker de schil, hoe meer tannines. Druivenrassen als syrah, cabernet sauvignon en nebbiolo hebben dikke schillen. Hoe langer deze (en ook de steeltjes en pitten) meegisten, hoe donkerder rood de wijn wordt en hoe meer tannines de wijn krijgt.


HOE MEER TANNINES, HOE LANGER HOUDBAAR

Door tannine heeft wijn een langere houdbaarheidsdatum. Ze remmen de groei van bacteriën. Tannines worden in de loop der jaren minder. Ze gaan een verbinding aan met de kleurstoffen in de wijn en slaan vervolgens neer als depot. Hierdoor verandert ook de kleur van de wijn van paars naar meer bruinig.


MEER LEREN OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.

Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.