Skip to main content

Alles over


Witte Port

Witte Port

Bij portwijn denken mensen snel aan een zoete, sterke rode wijn met een dieprode kleur. Toch is witte port ook een populaire variant van dit Portugese drankje. Witte port wordt uitsluitend gemaakt van witte portugese druiven en je vind het in verschillende smaken. Lees hier alles over witte port!

Witte port in het kort

Rode en witte port ingeschonken in glas
 • Kleur: goud, amber, soms met roze tinten
 • Smaakt naar: abrikoos, citrus, geroosterde noten
 • Serveren: 6-10°C (koud), direct uit de fles
Bekijk alle portwijnen

Herkomst

Witte port komt - net als de vier andere soorten port - uit het Dourogebied in Portugal. Hier wordt al sinds de 17e eeuw port gemaakt. Volgens EU-wetgeving mag portwijn alleen worden gemaakt volgens een vastgesteld productieproces en van een bepaald soort druiven. Voldoet een portwijn niet aan deze eisen, dan mag een wijn officieel geen portwijn genoemd worden.

EEN COMBINATIE VAN PORTUGESE DRUIVEN

Net als bij andere soorten port, wordt witte port uitsluitend gemaakt van een combinatie van inheemse Portugese druivenrassen. In het geval van witte port zijn dit puur witte druivenrassen. Dit zijn voor de meeste wijndrinkers redelijk onbekende soorten, zoals códega, malvasia fina, esgana cão, gouveio, rabigato, and verdelho.

Door de verschillen in klimaat en grondsoorten groeien er in Portugal meer dan 200 inheemse druivenrassen!

Alles over wijnland Portugal

ZO WORDT WITTE PORT GEMAAKT

Tijdens het productieproces van port worden druiven in roestvrijstalen tanks gedaan om te gisten. Hier wordt vervolgens de wijnalcohol aguardiente (vergelijkbaar met brandy) aan toegevoegd. Zo wordt de gisting vroegtijdig gestopt en worden niet alle suikers omgezet in alcohol. Hierdoor behoud je de suikers en dus de zoete smaak in de port!

Vervolgens blijven druiven van witte port drie jaar op het vat liggen. Ook bestaat er reserva witte port (“reserva branco”). Deze heeft minstens zeven jaar op het vat gelegen en is daardoor donkerder van kleur en complexer van smaak.

Droog of zoet

Hoewel port vaak als zoete drank wordt gezien, bestaat er droge witte port en zoete witte port. Afhankelijk van op welk moment van de gisting de suikers zijn toegevoegd, is een witte port (extra)droog, of (heel) zoet. Toch is droge port niet hetzelfde als droge wijn; eigenlijk is de droogste droge port nog aan de medium kant, als je het met wijn vergelijkt! De zoete versie kennen we als de traditionele witte port en is rijk van smaak.

Bekijk nu alle port

(Zoete) witte port drink je het lekkerst gekoeld met een schaaltje nootjes erbij. Perfect als aperitief!

Het lekkerst in de zomer

Witte port drink je het beste gekoeld. De frissere smaak van witte port leent zich - ten opzichte van rode port - erg goed voor een borrel op een zomerse dag. Niet gek dus dat witte port in Portugal vaak on the rocks gedronken wordt met een schijfje limoen of citroen erin.

Probeer eens de Port-tonic!

Ook gemixt doet witte port het goed. Probeer eens port-tonic (port en Tonic): een lekkere frisse cocktail voor een zwoele zomeravond!

Ingrediënten:

 • 50 ml witte port
 • 100 ml tonic
 • schijfje citroen
 • paar muntblaadjes
 • ijsklontjes

Bereiding:

 1. Doe een paar ijsklontjes in een copaglas
 2. Schenk hier 50 ml witte port over
 3. Voeg 100 ml tonic toe
 4. Garneer met een schijfje citroen en een paar blaadjes munt

Meer weten over port en wijn?

Heb je inmiddels al zin gekregen in een glaasje port? We hebben bijna 100 soorten port in onze webshop! Voor meer inspiratie, bekijk ze al onze port of maak eens een heerlijke uiensoep met ruby port!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.