Skip to main content
Semillon in glas met ondergaande zon

Sémillon

De sémillondruif wordt meestal vermengd met andere druivenrassen om wijnen van te maken, zoals met sauvignon blanc of chardonnay. Ook vormt sémillon de basis van 's werelds beroemdste dessertwijn! Lees hier meer over deze druif.

SÉMILLON IN HET KORT

Sémillon is een veelzijdige witte druif die vooral bekendstaat om zijn rijke textuur, zachte zuren en vermogen om prachtig te rijpen. Zowel in droge stijl als in edelzoete wijnen blinkt deze druif uit in finesse en diepgang.

Komt uit: Oorspronkelijk uit Frankrijk, met name uit de Bordeauxstreek. Sémillon is ook een belangrijk onderdeel van de beroemde zoete Sauternes-wijnen. Buiten Frankrijk doet hij het goed in Australië (Hunter Valley) en Zuid-Afrika.
Smaakt naar: Afhankelijk van de stijl varieert sémillon van fris en citrusachtig tot romig en honingachtig. Jonge droge wijnen tonen vaak limoen, peer en kruiden, terwijl gerijpte of zoete varianten aroma’s van abrikoos, honing, toast en noten ontwikkelen.
Lekker bij: Droge sémillon is heerlijk bij geroosterde kip, vette vis (zoals zalm), romige pasta of vegetarische gerechten met een botersaus. De zoete versie is een topcombinatie met blauwe kaas, paté, foie gras of desserts met abrikoos of amandel.

OORSPRONG

Sémillon vindt zijn oorsprong in Frankrijk, en meer specifiek in de Bordeaux-regio. Al in de 18e eeuw werd deze druif geroemd om zijn bijdrage aan zowel droge witte Bordeaux als aan de beroemde zoete wijnen uit Sauternes en Barsac. Hier speelt sémillon vaak de hoofdrol, meestal in combinatie met sauvignon blanc en muscadelle.

In de loop van de tijd verspreidde de druif zich ook naar andere delen van de wereld. Australië werd een tweede thuisbasis, vooral in Hunter Valley, waar droge sémillons met uitzonderlijk bewaarpotentieel worden gemaakt. Ook in Zuid-Afrika en Chili vind je steeds vaker mooie voorbeelden. Ondanks zijn brede verspreiding blijft sémillon relatief onbekend bij het grote publiek, wat hem een beetje een verborgen parel maakt in de wijnwereld.

Sémillon druiven

KLIMAAT & TERROIR

Sémillon voelt zich het beste thuis in gematigde tot warme klimaten, waar mistige ochtenden en zonnige middagen elkaar afwisselen. Dat verklaart waarom hij zo goed gedijt in Sauternes, waar de nabijheid van de rivieren Garonne en Ciron zorgt voor de perfecte omstandigheden voor edele rotting (botrytis). Dit unieke microklimaat maakt de intense zoete wijnen uit deze regio mogelijk.

In Australië, met name in Hunter Valley, groeit sémillon op zanderige bodems onder invloed van een warm maar vochtig klimaat. Hier levert hij droge, lichte wijnen met hoge zuurgraad die zich prachtig ontwikkelen met flesrijping. Sémillon is gevoelig voor waar hij staat: op kleiige bodems geeft hij vaak rijkere en rondere wijnen, terwijl zand of kiezel juist voor meer frisheid en elegantie zorgen. Het terroir laat dus duidelijk zijn stempel achter op deze veelzijdige druif.

SMAAK

Sémillon is een veelzijdige druif die in smaak sterk varieert, afhankelijk van herkomst en vinificatie. In droge stijlen is sémillon vaak fris, zacht en elegant, met aroma’s van citroen, perzik, gele appel en soms een hint van honing of kamille. Naarmate de wijn rijpt, ontwikkelen zich rijkere tonen zoals toast, noten en bijenwas.

In zoete wijnen, vooral uit Sauternes, wordt sémillon intens en weelderig. Dankzij edele rotting ontstaan geconcentreerde smaken van abrikoos, honing, gedroogd fruit en sinaasappelschil, met een romige textuur en levendige zuren die voor balans zorgen. Sémillon is daarmee een druif met verrassend veel diepte en verouderingspotentieel.

SÉMILLON & SPIJS

Sémillon is een veelzijdige wijn als het om eten gaat. Droge sémillon doet het goed bij zachte kazen, gevogelte, zalm of gerechten met een romige saus zoals risotto of kip in roomsaus. De zachte structuur en milde zuren maken hem ook fijn bij gepocheerde vis of groentegerechten.

Zoete sémillon, zoals Sauternes, is klassiek bij foie gras of blauwe kaas (denk aan roquefort), maar combineert ook goed met desserts op basis van abrikoos, perzik of amandel. De balans tussen zoet en fris maakt het een perfecte match voor luxe, hartige én zoete gerechten.

2 glazen witte wijn op tafel met borrelhapjes

MEER LEREN OVER WIJN?

Wil je verder de wereld van wijnsoorten induiken? Verdiep je bijvoorbeeld in de Franse Chablis. Meer een roodliefhebber? Hier lees je alles over de koning van de Italiaanse rode wijnen: Barolo. Ook kun je alles lezen over alle verschillende wijnlanden en wat het verschil is tussen de nieuwe en de oude wijnwereld.

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.