Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Tokara

Tokara

“De liefde voor traditie samen met een passie voor technologische vernieuwing: ik denk dat het juist deze combinatie is waardoor de wijnen van Tokara zo in kwaliteit gegroeid zijn.”

Bekijk alle Tokara wijnen

Wijnmaker Miles Mossop heeft op het eerste gezicht wel wat weg van een stoere surfer die zo van het strand lijkt geplukt. Toch is hij een van de belangrijkste wijnmakers van Zuid-Afrika. Mossop is verbonden aan Tokara Wines, een prachtig ‘wine-estate’ in Stellenbosch. Sinds de oprichting van dit wijndomein begin 2000 is Mossop  verantwoordelijk voor alle wijnen in het assortiment. Het bedrijf is opgericht door G.T. Ferreira. Voor deze bemiddelde zakenman was een eigen wijngaard een prettige afwisseling met het bedrijfsleven, maar bovenal een nieuwe uitdaging. “Het belangrijkste doel van deze hele onderneming is om te kijken hoe hoog we de lat kunnen leggen”, aldus Ferreira. Met Mossop aan het roer van zijn wijnhuis heeft Ferreira gekozen voor een man die past bij deze ambitieuze missie. Mossop is een vooruitstrevende wijnmaker. En met hulp van een eigenaar die niet bang is om te investeren in moderne wijnbouwtechnieken, is hij in staat om de wijnen te perfectioneren.

image

Perfect rijp

Tokara is het eerste wijnhuis dat gebruikmaakt van het zogenoemde NDVI-proces: een  infraroodcamera maakt vanuit een helikopter foto’s waarop precies de rijpheid van de druiven af te lezen is. Rijpheid is een essentieel begrip. Bij volledige rijpheid krijg je de mooiste wijnen en voorkom je onrijpe, groene paprika-achtige smaken in de wijn. Maar nu komt de moeilijkheid. Als één stukje van de wijngaard rijpe druiven heeft, wil dit nog niet zeggen dat de druiven in de hele wijngaard rijp zijn. Sterker nog: zelfs binnen dezelfde hectare kunnen er grote verschillen zijn. Met behulp van de verschillende kleurzones op de  foto’s is het ‘rijpheidsstadium’ per gebied te zien. In de groene gebieden moeten de druiven nog even hangen en in de rode gebieden kan geoogst worden. Door dit gefaseerde proces zijn Mossop en zijn team meer dan vier weken bezig met de oogst.

image

Nieuwe wijngaarden

Ook heeft Tokara in samenwerking met weerstations gezocht naar de perfecte  microklimaten in de gebieden waar de mooiste Zuid-Afrikaanse wijnen vandaan komen. Met die kennis is het wijnhuis op zoek gegaan naar beschikbare stukken land met zo’n zelfde microklimaat, om daar vervolgens nieuwe wijngaarden aan te leggen; potentieel zeer belangrijke stukken grond die uitstekend geschikt zijn voor de productie van de allermooiste wijnen. Dit is een slimme zet in een tijd waarin de gronden naast de topdomeinen inmiddels onbetaalbaar zijn geworden.

Internationale erkenning

Bij Gall & Gall zijn we vanaf het begin enthousiast geweest over de wijnen van dit relatief jonge wijnhuis. Het is goed om te zien dat de internationale erkenning voor Tokara de afgelopen jaren alleen maar groeide. Vorig jaar viel de wijnen een record aantal prijzen ten deel; variërend van nominaties in de prestigieuze Zuid-Afrikaanse wijngids The Platter tot uitstekende beoordelingen in het gerenommeerde tijdschrift WineSpectator. Zelf raak ik na al die jaren nog steeds niet uitgekeken op de Tokarawijnen. De subtiliteit in smaak (nooit té  veel hout) en de diversiteit in het aanbod zijn overweldigend. Ik heb altijd verschillende varianten van Tokarawijn in huis. De Sauvignon Blanc is favoriet voor bij het aperitief, de Red Blend is lekker bij een mooi stuk gebraden vlees. ‘s Winters drink ik graag de smaakvolle Shiraz bij een stoofschotel of wild.

Tokara Sauvignon Blanc 2023 75CL

ZONDERNAAM OF TOKARA?

Een aantal wijnen van het wijnhuis Tokara kreeg in het begin de naam ‘Zondernaam’. Men wilde de naam Tokara pas gebruiken als deze wijnen de allerhoogste kwaliteit hadden bereikt. Inmiddels is het zover. Daarom staat er ook bij ons in de winkel, in plaats van het vertrouwde ‘Zondernaam’ tegenwoordig uitsluitend Tokara op het etiket.


MEER LEREN OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.

Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.