Bitters

inspiration-image

Artikel

Een bitter (ook wel kruidenbitter of bittertje) is, net zoals jenever en brandewijn, een drank op basis van neutrale alcohol.

Bitters worden gearomatiseerd met extracten of distillaten van kruiden, schillen, wortels en schors. In vroeger tijden werden bitters gemaakt van gedistilleerde wijn, waaraan geneeskrachtige kruiden werden toegevoegd. Het mengsel moest enige tijd trekken en werd vervolgens verkocht als medicijn. Later werden deze bitters ook als genotmiddel genuttigd. De meeste bitters bevatten 15-30% alcohol en worden aangezoet met een beetje suiker. Een beroemde Nederlandse bitter is het knaloranje Oranjebitter, dat veel wordt geschonken op Koninginnedag. Beneden de rivieren is het Tilburgse Schrobbelèr ook erg populair. Uit Duitsland komen ook veel bekende bitters, zoals Jägermeister en Underberg.

Jägermeister met wetsuit
Niet meer beschikbaar

Underberg 2CL
Niet meer beschikbaar










Schelvispekel 100CL
Niet meer beschikbaar


(20 stemmen)
Gall & Gall Jagers Kruidenbitter 70CL
Niet meer beschikbaar



Jägermeister 20CL
Niet meer beschikbaar

Jägermeister 4CL
Niet meer beschikbaar