Leer Peated Malts kennen

inspiration-image

Artikel

"Een 'turfgestookte malt' doet, net als wij eilandbewoners, aanvankelijk wat stug aan, maar wanneer je je ervoor openstelt en hem beter leert kennen, beloof ik je dat je er een vriend voor het leven aan overhoudt", volgens John Campbell. Hij is sinds 2006 Distillery Manager van Laphroaig en op het Schotse eiland Islay geboren en getogen.

Hiermee is hij de eerste „Ileach“, of anders gezegd oorspronkelijke eilander, sinds 190 jaar die de distilleerderij leidt. Behalve zijn werk als brand ambassador voor Laphroaig, is hij ook spreker van de „Friends of Laphroaig“, een community van meer dan 500.000 Laphroaig-liefhebbers uit meer dan 150 landen.

"Aroma is alles waar het bij whisky om draait. De afzonderlijke bereidingsprocessen bepalen voor een groot deel hoe intens en complex de whisky wordt. De smaak wordt bovendien sterk beïnvloed door het gebruik van turfrook voor het drogen van de gerst. Vooral Islay, het eiland waar ik vandaan kom, staat bekend om zijn whisky’s met een rokerig turfaroma. Hier maken wij ook onze Laphroaig whisky. Wat Laphroaig zo bijzonder maakt, is het perfecte samenspel van de unieke, natuurlijke invloeden van het eiland: de handgestoken turf, het ruige klimaat, de overvloed aan zacht water en de uitstekende kwaliteit gerst. Alles wat typisch is voor deze streek, komt samen in een enkel glas. Met elke slok is het alsof je op de pier van Islay staat en de zilte zeelucht opsnuift – een Peated Malt of Distinction in de waarste zin van het woord."

Peated Malts of Distinction

De Peated Malts of Distinction is een hoogwaardige selectie whisky's met voor elke smaak een passende whisky.  Het omvangrijke aanbod single malt whisky’s omvat een grote selectie hoogwaardige whisky’s met een rokerige-turfachtige smaak. Deze whisky’s worden bereid op basis van uitgelezen ingrediënten, langjarig vakmanschap en uitgebreide kennis. En alleen de allerbeste whisky’s hebben net dat beetje extra dat maakt dat ze zich tot één van de Peated Malts of Distinction mogen rekenen. Ga op ontdekkingsreis met het assortiment Peated Malts of Distinction en beleef de rijke variëteit van ambachtelijke whiskytraditie!

Geschiedenisles over whisky

1494

Eerste schriftelijke vermelding van 'uisge beatha', het Keltische woord voor levenswater.

Rond 1820

Vanwege de hoge belastingen beleeft de illegale stook zijn hoogtepunt. De belastinginners, die 'Excise Men' worden genoemd, confisqueren ieder jaar zo’n 14.000 distilleervaten, maar toch blijft de whiskyconsumptie stijgen.

1643-1644

Eerste belastingheffing op 'aqua vitae' door Karel I, in 1643 in Ierland en in 1644 in Schotland.

1823

De 'Excise Act' legaliseert het stoken van whisky en legt zo het fundament voor de huidige whiskyscene.

1707

De 'Acts of Union' verenigen de koninkrijken Schotland en Engeland tot Groot-Brittannië. Schotse whiskystokers worden hierdoor gedwongen stiekem te werk te gaan: het smokkelen van whisky begint.

1824 

In Speyside wordt The Macallan opgericht.

1798

Op een heuvel in de buurt van Kirkwall op de Orkney-eilanden in het noorden van Schotland start distilleerderij Highland Park met de productie van whisky. 

1879 

Distilleerderij The Glenrothes opent haar deuren in Rothes, Speyside en geldt onder kenners al snel als de favoriet in deze regio.

1815

Op het in het westen van Schotland gelegen eiland Islay richten de broers Johnston de Laphroaig-distilleerderij op.

Midden 19e eeuw

Behalve blended whisky’s worden nu ook single malts op de markt gebracht die tot de dag van vandaag een wereldwijde boom beleven
dankzij hun complexiteit en diepgang. 

Peated Malt maken

Het maken van een peated malt, ofwel geturfde whisky, verschilt eigenlijk nauwelijks van niet-geturfde distillaten. Het stoken van turf is slechts een nuance die de whisky zijn zeer rokerige smaak geeft. Om het kiemproces stil te leggen, wordt het nog vochtige groenmout op een droogvloer boven een turfvuur gedroogd. Hierdoor wordt de basis gelegd voor het zo karakteristieke rokerig-turfachtige aroma.

Whisky proeven

Whisky proeven 1.jpg

Stap 1. Om optimaal te genieten van je single malt is de keuze van het glas heel belangrijk. Ideaal voor het proeven en onderscheiden van de verschillende aroma’s zijn 'nosing'-glazen. Door hun speciale vorm met een brede buik en slanke hals kun je single malts goed analyseren.

Whisky proeven 2.jpg

Stap 2. Schenk een beetje whisky in het glas en bekijk de kleur. Doorgaans worden whisky’s donkerder door de
lange rijping in eiken vaten, want behalve aanvullende aroma’s onttrekken ze ook kleur aan het hout.

Whisky proeven 3a.jpgWhisky proeven 3b.jpg

Stap 3. Wals lichtjes met je nosing-glas heen en weer onder een hoek van 45 graden en houdt het vervolgens weer recht. De 'tears & legs' (tranen & benen) die je nu langs de binnenkant van het glas naar beneden ziet lopen, wijzen op de concentratie van de alcohol en de volheid van de body van je whisky. Hoe korter de benen, hoe hoger het alcoholpercentage en hoe langzamer de tranen, hoe voller en olieachtiger de whisky is.

Whisky proeven 4.jpg

Stap 4. Voordat je nu de eerste slok van één van onze Peated Malts of Distinction neemt, is het belangrijk om de vele verschillende aroma’s op je te laten inwerken. Van rokerig tot mild en van fruitig tot zoet ervaar je zo een veelheid aan nuances, die stuk voor stuk uniek zijn in hun complexiteit en diepgang.

Whisky proeven 5.jpg

Stap 5. Pas dan neem je een slok whisky in je mond en laat je deze gedurende enkele seconden op je tong rondgaan voor een volmaakte smaaksensatie met een rijk palet aan nuances. De volle afdronk van een Peated Malt of Distinction, of die nu kort of lang is, geeft je een goede indruk van de eigenschappen van de whisky.

Tip voor proeven

Whisky kun je het best puur drinken, bij kamertemperatuur. Bij een hoog alcoholpercentage kun je eventueel enkele druppels water toevoegen. Hierdoor worden de smaakpapillen van de tong ontvankelijker voor de aroma’s van de whisky. Eigenlijk geldt dit ook voor ijsblokjes: door het langzaam smeltende ijs wordt de whisky iets verdund. Zo kun je deze in al zijn facetten beleven.

(23 stemmen)
97.99
Malt
Fles

(20 stemmen)
52.79
Malt
Fles1 Review

(8 stemmen)
46.79
Malt
Fles

(2 stemmen)
77.19
Malt
tijdelijk uitverkocht

(19 stemmen)
45.59
Malt
Fles

6.69
Malt
Fles

1 Review

(9 stemmen)
19.89
Malt
Fles

65.99
Malt
Fles

119.59
Malt
Fles

1 Review

(13 stemmen)
51.19
Malt
Fles

430.19
Malt
Fles

(34 stemmen)
1.800.19
Malt
Fles

1 Review

(0 stem)
67.19
Malt
Fles

135.19
Malt
Fles

4 Reviews

(70 stemmen)
39.99
31.99
Blend
Fles


(27 stemmen)
167.49
Malt
Fles

(30 stemmen)
149.99
Malt
Fles


69.29
Malt
tijdelijk uitverkocht

1 Review

(17 stemmen)
35.99
Malt
Fles

(44 stemmen)
79.99
Malt
Fles

4 Reviews

(46 stemmen)
34.99
Malt
Fles

1 Review

(12 stemmen)
30.99
Malt
Fles

2 Reviews

(43 stemmen)
37.99
Malt
Fles

4 Reviews

(83 stemmen)
27.89
Malt
Fles

10 Reviews

(102 stemmen)
32.99
Malt
Fles

8 Reviews

(167 stemmen)
39.99
Malt
tijdelijk uitverkocht

1 Review

(7 stemmen)
59.99
Malt
tijdelijk uitverkocht

13 Reviews

(110 stemmen)
48.39
Malt
Fles

10 Reviews

(122 stemmen)
36.99
Malt
Fles

8 Reviews

(85 stemmen)
42.19
Malt
Fles