Skip to main content

Alles over whiskysoorten


Bourbon

Bourbon

Alle bourbon is whiskey, maar niet alle whiskey is bourbon. Maar wat is bourbon dan precies? En waar zit het verschil? In dit artikel leggen we je precies uit wat bourbon is, hoe het smaakt en welke merken je hebt.

Bekijk alle Bourbon

WAT MAAKT NU EEN WHISKEY BOURBON?

Bourbon

Simpel gezegd is bourbon Amerikaanse whiskey gemaakt van mais. Geschreven met -ey dus. In het artikel "whiskey of whisky: wat is het verschil?" lees je hier meer over. De mais geeft de bourbon een zoetere smaak in vergelijking met andere whiskey’s. Hierdoor heeft bourbon een rokerig en karamel rijke smaak. Maar bourbon is onderhevig aan een aantal strenge regels. De volgende punten zijn van belang wanneer je whiskey bourbon mag noemen. Bourbon:

5 voorwaarden

  • Is gemaakt in Amerika
  • Bevat minimaal 51% mais
  • Heeft geen rijpingsminimum. Voor straight bourbon is het twee jaar
  • Bevat geen andere dranken of kleurstoffen
  • Heeft in het tweede distillatie van het productieproces een alcoholpercentage onder de 80%. Bourbon bevat 60-70% alcohol

STRAIGHT EN BLENDED BOURBON

Bourbon verdelen we onder in straight bourbon en blended bourbon. 

  • ’Straight bourbon’ heeft minstens twee jaar gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten. En hier mogen geen andere dranken of kleurstoffen aan toegevoegd worden. 
  • ’Blended bourbon’ is minimaal 51% straight bourbon. Het grote verschil bij blended bourbon is dat er andere gedistilleerde dranken en kleurstoffen aan toegevoegd zijn.

KENTUCKY: DE GEBOORTEPLAATS VAN BOURBON

Bourbon dankt zijn naam aan Bourbon County, Kentucky, waar het is ontstaan. In de 18e eeuw kwamen veel Schotse en Ierse immigranten naar Kentucky. En zij namen de kennis over het maken van whiskey met zich mee uit Europa.

Whiskey kan je maken van verschillende graansoorten en in Amerika was er een overvloed aan mais. Zo werd mais gebruikt om de drank van te maken. De whiskey werd geëxporteerd naar andere landen en kreeg de naam “Old Bourbon Whiskey”. De naam sloeg aan, en rond 1840, werd de drank aangeduid als bourbon.

Jack Daniels

Is Jack Daniel's een bourbon?

Leuk om te weten is dat Jack Daniel's officieel eigenlijk geen bourbon is, ook al wordt het vaak wel als bourbon beschouwd. De whisky mag geen bourbon genoemd worden, omdat het na de distillatie wordt gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool van esdoorn.

DE 4 BOURBON SMAAK CATEGORIEEN

Glas Bourbon

Over het algemeen kun je bourbon onderverdelen in 4 smaak-dominante categorieën: graan, karamel, kaneel en nootmuskaat.

1. Graan bourbons

Deze bourbons bevatten tonen van maisbrood, havermout, tarwevlokken of geroosterd roggebrood. Vaak zijn dit smaken die hun oorsprong vinden in de jongere bourbons. Voorbeelden van graan bourbons is Hudson Baby Bourbon.

2. Karamel bourbons

Flessen in deze categorie leveren tonen van zachte karamel of karamel-bedekte appels. De smaak komt voort uit het verkolen van de vaten die gebruikt worden om de whisky's te verouderen. Deze techniek karameliseert de suikers die in het hout zit van het vat. Het is gebruikelijk dat sommige bourbons meer tonen van karamel dan anderen. Verder zijn het genuanceerde bourbons die perfect zich lenen om puur te drinken. Een bekende bourbon uit deze categorie is de Maker's Mark.

3. Kaneel bourbons

Whiskey's gemaakt met rogge. Ook wel Amerikaanse Rye whiskey genoemd. Vooral de "high-rye" bourbons bevatten veel tonen van kaneel. Ben je echt fan van kaneel? Probeer dan Bulleit of Bulleit Rye bourbon, gemaakt in Kentucky!

4. Nootmuskaat bourbons

Nootmuskaat bourbons herken je door tonen van eggnog, pompoentaart of geroosterde noten. De bourbons waar nootmuskaat écht de boventoon voert, hebben de neiging om aan de hartige kant te zijn. De hint nootmuskaat is een tikkeltje mysterieus: het is niet helemaal duidelijk waar de smaak vandaan komt. Het enige opvallende is dat de notitie vooral voorkomt in bourbons gemaakt met een hoog percentage gerst. Voorbeeld hiervan is de Buffalo Trace.

MEER WETEN OF WHISKY?

Je hebt nu een aardig idee over wat bourbon. Maar bourbon is nog maar een klein onderdeel in de whiskywereld. In ons assortiment hebben we whisky, dus genoeg keuze. Bourbons lenen zich ook perfect ervoor om als cadeau te geven. Vooral als je de juiste whisky glazen erbij geeft. Meer weten over whisky? 

Schotse Whisky

Whisky schenken: Hoe serveer je whisky?

Whisky productieproces

Blended whisky's

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.