Welke whisky smaken zijn er?

Welke smaken zijn er en wat vind je eigenlijk lekker? Een terechte vraag; het palet van smaken is al velen malen groter en diverser dan bij andere drank soorten! Wel zo fijn als je dan whisky smaken kan plaatsen in algemene profielen. We vertellen je welke smaken whisky er zijn en wat precies de smaak van whisky beïnvloedt!

Smaakprofielen

Om het je makkelijk te maken we onderscheid in 4 type smaakprofielen. Zo kun jij nog makkelijker je favoriete whisky vinden. Of juist het perfecte whisky cadeau voor je schoonvader. Of de meeste geschikte whisky's voor beginnende whisky drinkers. Zo maak je niet de fout door een te zware whisky te kopen voor de beginner of een te zachte whisky voor een fervente drinker.


Mild en zacht

1. Mild & zacht

Dit type whisky is vaak zacht, rond van smaak, makkelijk drinkbaar, subtiel en elegant. Veelvoorkomende smaken en geuren zijn: noten, gemaaid gras, bloemen, vijgen en natuurgeuren. De volgende whisky's passen binnen dit profiel: The Famous Groose, Glen TallochJohnnie Walker Black Label.

Vol en rijk

3. Vol & rijk

Whisky's uit deze categorie zijn uitgesproken en vol karakter. Je ervaart intense smaken met zoete invloeden, gedroogd fruit (rozijnen, gedroogde abrikozen), karamel en noten. 

Aantal voorbeelden: Cardhu 12 YOOban 14 YOSingleton Sunray.

Welke factoren beïnvloeden de smaak van whisky?

Het is goed om onderscheid te maken tussen wat nu de smaak van whisky bepaalt gedurende het productie- en rijpingsproces en nadat het is gebotteld. Bijvoorbeeld, het vat waarin de whisky rijpt heeft invloed op de smaak. Maar vervolgens bepaalt ook de temperatuur waarop je de whisky drinkt hoe je de whisky ervaart. De volgende 5  factoren beïnvloeden de smaak van whisky voordat het wordt gebotteld:

Voor de botteling


1. De graansoort
Je kan verschillende graansoorten gebruiken voor het maken van whisky. Deze geven allemaal een andere smaak aan de whisky. Bijvoorbeeld maïs, gerst, tarwe of rogge.

Whisky destillatieproces

2. Het gebruik van turf
Turf wordt gebruikt in het productieproces om gekiemde gerst te drogen. Turf geeft een rokerige smaak, wat kenmerkend is voor Schotse whisky.

3. Het distillatieproces
Hoe vaker een whisky gedistilleerd wordt hoe fijner de smaken worden. Ierse whiskey’s staan bekend om hun veelvuldige distillatie en dus zachtere smaken.

Whisky smaak na de botteling

Zodra de whisky gebotteld is, is de smaak letterlijk bepaald en gevangen in de fles. Maar ook na de botteling kan de smaak veranderen. Heb je ooit een whisky geprobeerd en je vond het geweldig, maar de volgende keer was diezelfde whisky toch niet zo goed als je je herinnerde? Of zelfs totaal anders? Of misschien wel lekkerder dan de eerste keer. Dit komt omdat er nogal wat factoren van invloed zijn op je whisky in je glas (of fles!).

1. Je whisky glas 
Whisky kan je drinken uit allerlei soorten whisky glazen. Zo helpt het speciaal gevormde Glencairn glas de geur van de whisky naar je neus te brengen maar de alcohol dampen langs je neus het glas uit te leiden. Maar de 'Snifter' zorgt er juist voor dat de whisky goed te walsen is en opwarmt in je hand palm. Zo hebben de eigenschappen van het type glas invloed op jouw smaakervaring! 

2. De omgeving 
Bewaar je de whisky op een droge of vochtige plek? Is het hier donker of licht? Koud of warm? Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de whisky! Wanneer je bijvoorbeeld whisky bewaart in een whisky karaf buiten de kast, beïnvloedt het (zon)licht de smaak van de whisky.

ijs in je whisky

3. Temperatuur: ijs of geen ijs
Niet alleen de temperatuur van de lucht maakt een verschil. Ook de temperatuur van de whisky in je glas is van invloed. Zo kan je zelf de smaak van je whisky beïnvloeden door te spelen met het toevoegen van ijs. Lees meer over de effecten van ijs in je whisky! 

4. Het toevoegen van water
Voor sommigen is het heiligschennis, voor anderen een perfecte oplossing: een druppeltje water bij je whisky. Het water verandert de smaak doordat er meer accenten vrijkomen. Meer informatie over water in je whisky.

Canadian Club

5. Je tong
Tenzij je nog etensresten op je tong hebt zitten, verandert je tong niet de smaak van de whisky. Maar je tong is wel degelijk van invloed op hoe jij je whisky ervaart en proeft. Als je medicijnen gebruikt, veranderen vaak je smaakpapillen. Heb je pittig eten gegeten voordat je de whisky dronk? Ook dit verandert je smaakervaring! Ook je emotionele toestand beïnvloedt hoe jij je whisky proeft. 

Kortom, genoeg factoren de smaak van whisky of je smaakervaring kunnen aantasten. Mede dankzij eigen persoonlijke smaakprofielen die onze voorkeuren bepalen. Gelukkig maar, anders zouden we misschien allemaal wel dezelfde whisky's drinken op een en dezelfde manier. 

Nieuwsgierig geworden?

Dat smaken verschillen is duidelijk. Wat je favoriet ook is, er is altijd wel een passende whisky bij te vinden. We hebben meer dan +1000 whisky's in ons assortiment. Van single malt tot blended, en van Schotse tot Japanse whisky's

Een whisky cadeau voor een whisky liefhebber? We hebben ook gelimiteerde en zeldzame whisky's in ons assortiment:

5 Reviews

The Glenrothes Select Reserve 70CL
Niet meer beschikbaar