Skip to main content

Alles over


Glutenvrij bier

glas glutenvrij bier
glas glutenvrij bier

Glutenvrij bier: je hoort de term steeds vaker. Dit bier schiet als paddestoelen uit de grond. Er zijn natuurlijk ook steeds meer mensen gevoelig voor gluten en daar speelt de biermarkt slim op in. Maar wat zijn gluten eigenlijk en wat hebben ze met bier te maken? En hoe zit dat met wijn en andere alcoholhoudende dranken, zijn die wel glutenvrij? Wij vertellen je alles over glutenvrije dranken.

WAT ZIJN GLUTEN?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in verschillende granen, met name in tarwe. Ongeveer 1% van de bevolking is allergisch voor gluten heeft de ziekte coeliakie. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel mensen die bij voorkeur glutenvrij eten en drinken, ook als ze niet allergisch zijn. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije alternatieven!

image

Gluten en bier

Om bier te maken wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Bij het proces van biermaken wordt een deel van deze gluten afgebroken, maar er blijft ook een deel achter, Bier is in principe dus niet glutenvrij. Glutenvrij bier smaakt hetzelfde als ‘normaal’ bier, maar dan zonder gluten. Natuurlijk kun je, als je geen coaliakie hebt, deze bieren ook prima drinken!

Wanneer is bier glutenvrij?


Er zijn verschillende manieren om bier glutenvrij te maken. Zo is het mogelijk om gluten op een speciale manier uit het bier te filteren. Hierbij wordt tijdens het rijpingsproces een enzymbehandeling gebruikt die de gluten aan elkaar doet plakken. Daarnaast kan er ook bier worden gebrouwen met alleen glutenvrije grondstoffen. De producten die normaal gluten bevatten, worden hier vervangen door graanachtige als boekweit, rijst en sorgum.


Na het brouwen wordt het bier in een laboratorium getest. Bevat het bier minder dan 10 ppm (parts per miljoen)? Dan mag het bier het label glutenvrij dragen. Als er een Europees glutenvrij logo op het etiket staat, is het desbetreffende bier ook echt glutenvrij.
 

 

GLUTENVRIJ BIER BIJ GALL & GALL

Mongozo Premium Pilsener is het eerste glutenvrije pils ter wereld. Het is trouwens ook het eerste fair-trade pils ter wereld. In de afgelopen jaren is dit pilsje uitgeroepen tot beste glutenvrije bier op aarde, ondanks de opkomst van verschillende nieuwe varianten. De brouwer van dit bier gebruikt biologische gerstemout en hop. Het bier heeft een licht bittere en zachte smaak. Met 5% alcohol behoort Mongozo Premium Pilsener tot de categorie lichte bieren.

Mongozo Bio Glutenvrij Pils 33CL

Is wijn glutenvrij?

Simpel gezegd is wijn over het algemeen geclassificeerd als glutenvrij, omdat het wordt geproduceerd uit druiven.
Bij het helder maken van de wijn (klaring) komt de wijn soms in contact met gluten, maar over het algemeen niet op niveaus die schadelijk zijn voor de coeliakiepatiënten. Om deze reden wordt alle wijn als glutenvrij beschouwd, evenals Champagne, Port & Sherry.

Hoe zit het met andere alcoholhoudende dranken?

  • Gedistilleerde dranken, zoals jenever, gin, wodka en whisky zijn glutenvrij, zelfs als een glutenbevattend graan voor de mout is gebruikt. Bij de productie blijven de gluten namelijk in de reststof achter.
  • Alcoholhoudende dranken met toevoegingen, zoals likeuren, zijn meestal glutenvrij. Maar let wel goed op de ingrediëntendeclaratie.
  • Cider wordt ook als glutenvrij beschouwd

DORST GEKREGEN?

Probeer eens een van de glutenvrije bieren! Nu weet je er ook nog eens van alles over. Geen coeliakie? Bekijk dan ons aanbod aan andere biersoorten. Speciaalbieren zoals witbierbokbier of trappistenbier zijn ook een aanrader. Kortom; genoeg te ontdekken op het gebied van bier!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.