Skip to main content
0
€ 0.00
Winkelmand Bekijk / wijzig inhoud
Korting
Statiegeld
Transactiekosten
Verzendkosten -
Totaal Producten (0) € 0.00
Kijk hier voor onze maatregelen m.b.t. het Coronavirus

Alles over


Glutenvrij bier

glas glutenvrij bier
glas glutenvrij bier

Glutenvrij bier: je hoort de term steeds vaker. Dit bier schiet als paddestoelen uit de grond. Er zijn natuurlijk ook steeds meer mensen gevoelig voor gluten en daar speelt de biermarkt slim op in. Maar wat zijn gluten eigenlijk en wat hebben ze met bier te maken? Wij vertellen je alles over dit type bier.

WAT ZIJN GLUTEN?

Gluten zijn eiwitten. Dit eiwit komt van nature voor in tarwe, gerst en rogge. Het zit dus in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan pizza, crackers, brood en pasta. Maar natuurlijk is bier ook vooral van granen gemaakt – en dus zitten er van nature gluten in bier.

Gevoelig voor gluten

Mensen met coeliakie zijn gluten intolerant. 1 op de 100 Nederlanders heeft coeliakie. Dat zijn in totaal ruim 35.000 Nederlanders! Het eten/drinken van producten die gluten bevatten is voor hen een echte no-go. Bier valt daar dus ook onder. Gelukkig is er een alternatief: glutenvrij bier.

WAT IS GLUTENVRIJ BIER?

In alle ‘normale’ bieren zitten gluten, het basisingrediënt voor bier is namelijk gerst of tarwe. Na het brouwproces blijven weinig eiwitten over, maar het bier kan nog wel sporen van gluten bevatten. Normale bieren kunnen hierdoor niet gedronken worden door mensen met coeliakie. Glutenvrij bier is speciaal ontwikkeld voor die mensen; het smaakt hetzelfde als ‘normaal’ bier, maar dan zonder gluten. Natuurlijk kun je, als je geen coaliakie hebt, deze bieren ook prima drinken!

Glutenvrij bier is te herkennen aan het glutenvrij logo!

HOE WORDT GLUTENVRIJ BIER GEMAAKT?

Er zijn verschillende soorten glutenvrij bier op de markt. Het verschil zit hem in het brouwproces.

  • Bij het eerste brouwproces worden gluten op een speciale manier uit het bier gehaald: tijdens het rijpingsproces wordt een enzymbehandeling gebruikt die de gluten aan elkaar doet plakken, ze vromen dan een soort van bolletjes. Vervolgens worden deze bolletjes verwijderd tijdens de filtratieproces. Het bier wordt vervolgens in een laboratorium getest. Bevat het bier minder dan 10 ppm (parts per miljoen)? Dan mag het bier het label glutenvrij dragen! 
  • Bij het tweede soort brouwproces wordt bier gebrouwen met alleen glutenvrije grondstoffen. De producten die normaal gluten bevatten, worden hier vervangen door graanachtige als boekweit, rijst en sorgum (een oergraan).

GLUTENVRIJ BIER BIJ GALL & GALL

Mongozo Premium Pilsener is het eerste glutenvrije pils ter wereld. Het is trouwens ook het eerste fair-trade pils ter wereld. In de afgelopen jaren is dit pilsje uitgeroepen tot beste glutenvrije bier op aarde, ondanks de opkomst van verschillende nieuwe varianten. De brouwer van dit bier gebruikt biologische gerstemout en hop. Het bier heeft een licht bittere en zachte smaak. Met 5% alcohol behoort Mongozo Premium Pilsener tot de categorie lichte bieren.

Mongozo Bio Glutenvrij Pils 33CL

Ben jij een hypergevoelige coeliakiepatiënt? Kies dan voor bieren die (100%) glutenvrij zijn.

DORST GEKREGEN?

Probeer eens een van de glutenvrije bieren! Nu weet je er ook nog eens van alles over. Geen coeliakie? Bekijk dan ons aanbod aan andere biersoorten. Speciaalbieren zoals witbierbokbier of trappistenbier zijn ook een aanrader. Kortom; genoeg te ontdekken op het gebied van bier!