Skip to main content

Alles over


Blond bier

Smaak van blond bier
Smaak van blond bier

Een zeer toegankelijk biertje, als echte dorstlesser of als aperitief. Blond bier is pas redelijk recentelijk populair geworden onder het grote publiek. Blond bier, genoemd naar z'n mooie kleur, is echter geen soort op zich. Wij zetten alles op een rij wat er te weten valt over dit lekkere bier en de verschillende variaties.

BEKIJK HIER ALLE BLOND BIEREN

WAT IS BLOND BIER?

Blond bier is een frisse biersoort die voor veel mensen toegankelijk is. Eén van de bekendste blondbieren is het bier van Leffe. Door het gebruik van minder hop, dan bijvoorbeeld bij pils, is de smaak minder bitter. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 4% en 5%, maar blond bier komt ook voor met wel 8% alcohol. De lichte kleur van blond bier past, net zoals de frisse smaak, helemaal bij het voorjaar en de zomer! 

infografiek voor biersoorten_Blond bier

GESCHIEDENIS VAN BLOND BIER

Blond bier werd voor het eerst gebrouwen in België, als variant op dubbel bier. Dubbel werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar de Fransen waren geen fan van deze donkere biersoort. Een slimme marketeer kwam met het idee om dubbel met een bleke mout te brouwen. Het blond bier was geboren en bleek een succes.

Blond bier komt aan zijn naam door de mooie goudgele (blonde) kleur. Onmiskenbaar voor dit bier. Tegenwoordig is blond bier zo bekend dat bijna elke brouwer in Nederland en België wel een blond bier in het assortiment heeft.

In het Verenigd Koninkrijk worden blonde bovengistende bieren vaak ‘pale ale’ genoemd. Blonde bieren in Duitsland zijn vaker ondergistend. De term ‘blond’ heeft dus in de meeste gevallen betrekking op blonde bovengistende bieren van eigen bodem, België en soms ook Frankrijk.
 

Blond bier, genoemd naar z’n mooie kleur, is echter geen soort op zich maar kent wel verschillende stijlen.

BROUWPROCES

In principe is blond bier bovengistend. Ondergistende blonde bieren worden namelijk doorgaans pils genoemd. Blonde bieren worden vaak gemaakt met lichte moutsoorten, zoals pilsnermout. Blond bier verschilt op 3 vlakken van pils. Ten eerste is het bovengistend; pils is ondergistend. Ten tweede smaakt blond bier zoeter en fruitiger. Het derde verschil is het gebruik van hop. Blond bier bevat minder hop dan pils, waardoor het ook minder bitter smaakt. Het alcoholpercentage van blond bier ligt tussen de 4% en 8%.

BLOND BIER: ALLE VARIATIES

Er bestaan verschillende blondkleurige bieren, maar die zijn niet altijd van het biertype ‘blond’. Om het te verduidelijken, zetten we het even op een rijtje.

  • IPA: De India Pale Ale is blond of amberkleurig en staat bekend om een hoog hopgehalte. Niet alle IPA’s zijn blond, de Nederlandse en Belgische vaak wel. 

  • Tripel: Hoewel tripel biertjes eigenlijk geen blond bieren hoeven te zijn, zijn de meeste moderne varianten dat wel. Vroeger waren tripels donkerkleurig, zoals alle bieren.

  • Saison: Dit bier kent zowel blonde als amberkleurige varianten. Saison bier werd oorspronkelijk in de winter gebrouwen en in de zomer gedronken. Vandaar ook de naam, want saison is frans voor ‘seizoen’. Dit bier was redelijk hoppig om de houdbaarheid te vergroten in de warmere maanden van het jaar. Om toch aan de frisse verwachting van de consument te voldoen, maken veel saison brouwers een blonde, sterke saison.

BLOND BIER GLAS

Voor een blond biertje pak je een tulpglas. Maar waarom nou precies dit glas? Een tulpglas geleidt de warmte van je hand op de bolling door het bier. Hierdoor komen de bieraroma’s vrij waarvan jij zo kunt genieten.

Schenken
Schenk het biertje onder een hoek van 45˚ in het glas. Er mag best wat schuim over de rand gaan want daarna blijft de schuimkraag in het glas beter staan.

Afschuimen
Schuim je blond bier niet af. De stevige schuimkraag doet zelf wat het moet doen.

BLOND BIER & ETEN

Blond bier is over het algemeen heel makkelijk weg te drinken met z’n soepele, subtiele smaak. De lichte mout proef je niet heel sterk terug, maar voert wel de boventoon in de smaak. De Belgische blond bieren zijn door het gebruik van gist vaak heel fruitig. Blond bier is ook goed te combineren met eten, denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Franse frietjes: lekkere knapperige patat gaat goed samen met dit lichte bier. Een blond biertje spoelt je Franse frietjes heerlijk weg.

  • Tomme de savoie kaas: deze halfharde, weinig vette kaas past heel goed bij een blond biertje.

  • Abrikozentaartjes: Deze frisse taartjes zijn lekker bij een wat fruitiger blond biertje.

DORST GEKREGEN?

Als het goed is weet je nu veel meer over dit mooie goudgele biertje. Blond bier is populair, en daarom een perfect bier cadeau voor de bierliefhebber. Probeer bijvoorbeeld La Chouffe blond bier. Een verfrissend biertje en ook nog eens lekker te combineren met verschillende soorten gerechten. Duik je een terras op, bestel dan volgende keer eens een blond biertje. Gegarandeerd succes!

BEKIJK HIER ALLE BLOND BIEREN

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.