Skip to main content

Alles over


Amber bier

Amber bier
Amber bier

Amber bier, een bier dat eigenlijk geen soort op zich is. Toch is dit mooie koperkleurige bier zeker alom bekend. Maar hoe komt dit bier aan z’n amberkleur? En wie heeft dit bier voor het eerst gebrouwen? We nemen je mee in de wereld van amber bier en zetten het voor je op een rijtje. Dus pak er eentje bij, zodat je tijdens het lezen meteen kunt proeven!

BEKIJK HIER ALLE AMBER BIEREN

WAT IS AMBER BIER?

Amber bier is dus geen biersoort, maar verwijst naar de biersoorten die deze mooie kleur hebben. Tijdens het brouwproces worden namelijk bleke moutsoorten gebruikt. Het alcoholpercentage ligt tussen 4,4% en ongeveer 6,1%. De bitterheid is laag tot medium. Amber bier is eerder kruidig van smaak.

infografiek voor biersoorten Amber bier bewerkt

GESCHIEDENIS VAN AMBER BIER

Amber bier stamt uit Engeland, waar het ‘pale ale’ werd genoemd. In die tijd waren de meeste bieren donker van kleur, dus amber was een relatief bleke kleur voor een biertje. Later is ook India Pale Ale (IPA), een andere Engelse biersoort, afgeleid van amber bier. Een bekende amber bier uit Belgie is ‘Spéciale Belge’.

Aan de westkust van de Verenigde Staten ontstond een variant amber bier die de wereld veranderde. De Amerikanen hadden de India Pale Ale herontdekt en voegden er meer aromatische hop aan toe. We hebben het hier dan wel over Amerikaanse hop met z’n karakteristieke smaak en aroma.

Pale ale, of amber bier, dankt z’n naam dus aan de mooie kleur. De naam is dus geen soortnaam maar een beschrijving van het uiterlijk. Amberkleurige bieren zijn over de hele wereld populair, of ze nu meer van hoppige, Amerikaanse of van de moutige, Belgische variant houden.

Amber bier, een bier dat eigenlijk geen soort op zich is. Z’n naam dankt amber bier aan de mooie kleur.

BROUWPROCES

Amber bier komt aan die mooie kleur door het gebruik van bleke moutsoorten. Dit bovengistende bier wordt gemaakt met het zogenaamde “special B” mout. Dit wordt toegevoegd aan de moutmix om amber bier te brouwen. Een gedeelte van het gerst, het grondbeginsel van de mout, is wat zwaarder gebrand. Dit zorgt ervoor dat de suikers in het graan lichtjes karamelliseren. Het bier kleurt mee en de granen geven een kruidige, karamelachtige smaak aan het amber bier.

SOORTEN AMBER BIER

Ondanks dat amber bier zelf geen biersoort is zijn er wel verschillende soorten amberkleurig bier.

  • Pale ale is een bovengistend bier die je ook als India Pale Ale of Irish Red Ale tegenkomt. Het bier is zacht en zoet dankzij de gekleurde mouten die de karamelachtige aroma’s afgeven. De Amerikaanse hopsoorten die in moderne IPA’s worden gebruikt voegen hier nog een vleugje citrusfruit aan toe.

  • Amber bier wordt ook wel Belgische ale genoemd, of: Spéciale Belge. Dit Belgische amber bier is vergelijkbaar met zijn Amerikaanse broer maar is vaak wat zoeter vanwege de nadruk op mout.

AMBER BIERGLAS

Amber bier hoort thuis in een kelk. Een komvormig glas op eens stevige voet. De vorm van dit glas zorgt ervoor dat de aroma’s je neus in stijgen als je een slok neemt. De Koninck heeft zelfs een eigen bierglas genaamd ‘bolleke’. Dit glas wordt inmiddels voor meerdere amberbieren gebruikt

Schenken
Schenk het bier in een vloeiende beweging in de kelk. Schuimt het bier iets over de rand? Niet erg, dan blijft de rest van het schuim mooi staan.

Afschuimen
Amber bier schuim je niet af. Laat je stevige schuimkraag met rust. Die redt zich wel.

AMBER BIER & ETEN

Amber bier heeft een volle en zachte smaak. Het is fris en heeft aroma’s van geroosterde mout en vaak ook karamel. Drink eens een amber biertje bij:

  • Carpaccio: het zacht bittere amber bier versterkt de smaak van het hele gerecht maar is subtiel genoeg om de carpaccio niet te overschaduwen. 

  • Port Salut en oude schapenkaas: worden mooi gecomplimenteerd door een wat zoetig amber biertje.

  • Ananas tarte tatin: haalt de karamel tonen in amber bier alleen maar meer naar boven. Smullen!

DORST GEKREGEN?

De wereld van amber bier is als het goed is helemaal voor je open gegaan. De naam sprak misschien al voor zich maar de geschiedenis en de herkomst van de kleur waren minder bekend. Inmiddels ben jij een echte kenner. Nu alleen nog proeven!
BEKIJK HIER ALLE AMBER BIEREN

Ontdek ook deze biersoorten:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.