Skip to main content

Recept en inspiratie


Bloody Mary

Bloody Mary cocktail
Bloody Mary

Bloody Mary, de legendarische en complexe cocktail. Er doen veel verhalen de ronde over dit spookachtige drankje. Is het vernoemd naar een geest, een duistere koningin, of toch gewoon de serveerster Mary van de Bucket of Blood bar? Over een ding is iedereen het eens: de Bloody Mary is in ieder geval gewoon erg lekker. Bloody Mary is het populairst in Amerika en wordt vooral gedronken als brunch-cocktail.

HET BLOODY MARY RECEPT

Het klassieke Bloody Mary recept is een cocktail met tomatensap en wodka. Afgetopt met Worcestershire saus en Tabasco om het een extra pittige cocktail te maken. Je kunt het Bloody Mary recept dus zo pittig maken als je wilt. Er zijn ook combinaties mogelijk met andere ‘spices’ zoals piri piri saus, bouillon, peper, zout, cayenne peper, limoen en selderij. Zo maak je de Bloody Mary zo complex als je zelf wilt (en lekker vindt).

Bloody Mary

Ingrediënten:

  • 45 ml wodka
  • 120 ml (spiced) tomatensap
  • 15 ml citroensap
  • 4 scheutjes Tabasco
  • 4 scheutjes Worcestershire saus
  • Peper & zout
  • 1 stengel bleekselderij
  • IJsblokjes

Zo maak je 'm:

  1. Vul een longdrink glas met ijsblokjes.
  2. Voeg de wodka en tomatensap toe. 
  3. Daarna voeg je de verse citroensap, Tabasco, Worcestershire saus, een snufje zout en gemalen peper toe.
  4. Roer en garneer met een stengel selderij en eventueel een schijfje citroen. De stengel selderij kun je gebruiken om tussendoor nog even in je cocktail te roeren. 

WIE IS BLOODY MARY?

Bloody Mary
Bloody Mary

Er doen vele verhalen de ronde over de oorsprong van de Bloody Mary. Sommige liefhebbers beweren dat de naam is geïnspireerd op Hollywoodster Mary Pickford. Anderen denken weer dat bardame Mary de inspiratiebron was. Ze serveerde de cocktail in de bar ‘Bucket of Blood’. Weer anderen refereren vooral aan Bloody Mary: Queen Mary I van Engeland. Deze koningin vervolgde op bloedige wijze protestanten in haar koninkrijk. 

Hoe dan ook, de echte oorsprong van de naam blijft een mysterie. Wij geven de eer van de naamgever aan Fernand Petiot, omdat hij in 1921 de eerste was die de woorden ‘Bloody Mary’ gebruikte voor de cocktail. Hij serveerder de cocktail toen in Harry’s New York Bar in Parijs.

The Bloody Mary wordt ook wel "the hair of the dog", kort voor "the hair of the dog that bit you" genoemd. Wat? Haar van welke hond? Bloody Mary wordt gezien als een genezer van je kater (the dog).

Helende werking

Volgens de legenden bevat het drankje namelijk ingrediënten die een helende werking hebben voor alle klachten van een kater. Namelijk: veel groentes (goed voor een maag die van streek is), zout (om je zouten weer aan te vullen) en alcohol (om van je hoofdpijn af te komen). Help het echt? Dat kun je alleen maar zelf ervaren.

image

VARIEREN? BLIJF VAN HET TOMATENSAP AF!

Wil je eens iets anders met je Bloody Mary recept? Dat kan, maar blijf van het tomatensap af! Het spiced tomatensap is namelijk niet te vervangen in een Bloody Mary cocktail. Er wordt vooral veel gevarieerd met andere soorten drank.

Bloody Mary
Bloody Mary

Wil je jezelf eens uitdagen met een andere variant? Dan zijn er genoeg mogelijkheden. Zo zijn er verschillende variaties op de Bloody Mary cocktail:

  • Bloody Rummy: Dit is een variatie op de Bloody Mary, waarin de mooie blanke, gelagerde Diplomatico Rum voor een bijzondere extra laag in de smaak zorgt.
  • Bloody Caesar: De Bloody Caesar is een extra pittige variant op de Bloody Mary die vernoemd is naar de meedogenloze Romeinse keizer Julius Caesar. De bloody Caesar krijg je door kokkelbouillon toe te voegen aan de Bloody Mary. 
  • Bloody Jack: Dit is de klassieke Bloody Mary, maar dan met Jack Daniels’ Whisky voor een iets andere twist.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.