Skip to main content

Alles over


Advocaat

Advocaat
Advocaat

Je kent het vast van verjaardagen bij je oma; advocaat. De gele dikvloeibare likeur die eruitziet als vanillevla met een flinke toef slagroom. Laten we eens kijken waar dit ‘drankje’ vandaan komt en waarom het eigenlijk advocaat heet.

Bekijk alle advocaat

GESCHIEDENIS VAN ADVOCAAT

Advocaat

Oorspronkelijk komt advocaat waarschijnlijk uit de Antillen en/of Indonesië. Hier wordt een smeuïg drankje gemaakt van avocado’s en alcohol. Toen zeelui dit gebruik naar Nederland meenamen was het moeilijk zo’n zelfde drankje te maken. Avocado’s waren hier nogal schaars en dus duur. In plaats van avocado’s gebruikte men daarom eieren.

Advocaat zoals wij ‘m kennen komt uit Nederland, uit ons eigen ‘s-Hertogenbosch. De bedenker van het drankje is J.G. Cooymans. Hij experimenteerde in 1825 in zijn distilleerderij met eierdooiers en brandewijn.

Advocaat als vrouwendrank

Advocaat werd vroeger gezien als echte vrouwendrank, geschikt voor de lichtere drinker. Vrouwen lepelden maximaal één à twee glaasjes leeg. Tegenwoordig zijn er ook meer mannen die advocaat ‘drinken’. Het drankje is namelijk uitgegroeid tot gelegenheidsdrank. Vaak gedronken op verjaardagen en met Pasen en Kerst.

WAT IS ADVOCAAT?

Advocaat is een dikvloeibare likeur. Dit drankje wordt bereid met eieren, alcohol in zeer pure vorm (vaak brandewijn of jenever), gecondenseerde melk en suiker. Van nature is advocaat niet zo geel als dat wij ‘m kennen. Om die mooie kleur te krijgen wordt vaak kleurstof toegevoegd. Dunne advocaat wordt gemaakt met hele eieren. Voor dikke, stevige advocaat worden alleen de dooiers gebruikt. Het alcoholpercentage van advocaat ligt boven de 14%.

Advocaat taart

WAAR KOMT DIE NAAM VANDAAN?

Waar de naam advocaat precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommige mensen denken van de Antilliaanse drank met avocado’s. Anderen wijden de naam aan het beroep advocaat. Er werd vroeger gezegd dat de drank populair zou zijn bij advocaten, om de keeltjes te smeren voor een slotpleidooi.

ADVOCAAT SERVEREN

Glas Advocaat

Omdat advocaat best dik is drink je het niet maar lepel je het drankje op. Vaak wordt er hierbij een flinke toef slagroom op de advocaat gedaan. Dit maakt de advocaat net wat minder sterk. Je serveert advocaat in een klein portglas of in een likeurcoupe.

Advocaat komt vaak terug in verschillende recepten. Denk eens aan advocaatijs, poffertjes met advocaat of advocaat gebak en paaseitjes.

ADVOCAAT MAKEN

Het is ook mogelijk om zelf advocaat te maken. Er zijn genoeg lekkere advocaat recepten te vinden. Koop je ‘m liever kant en klaar? Neem dan eens een kijkje in onze shop.

Er zijn twee soorten advocaat:

  • Advocaat: het drankje zoals eerder beschreven. Het alcoholpercentage moet minimaal 14% zijn. Vaak zijn kleurstoffen toegevoegd.

  • Tokkelroom: een advocaat zonder toegevoegde kleurstoffen. Het alcoholpercentage mag lager liggen dan bij advocaat. Vaak ligt het rond de 8%. Dit maakt de tokkelroom zachter van smaak.

Binnenkort weer een keer op bezoek bij je oma? Of heb je zelf wat te vieren? Haal de advocaat er gezellig bij. Kunnen jullie mooi discussiëren over de herkomst van de naam. Meteen een fles advocaat bestellen? Dat kan hier. 

ONTDEK MEER!

Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequilawodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktails en mix-recepten