Skip to main content

Puur Italiaans


Amaretto

Amaretto
Amaretto

Amaretto. Een beetje bitter maar wel lekker. Het is een likeur met een rijke geschiedenis. Maar waar komt amaretto vandaan, en waar wordt het allemaal in gebruikt? Wij tillen in dit artikel een tipje van de sluier op en onthullen alles wat je nog niet wist over amaretto.

WAT IS AMARETTO?

Glas Amaretto

Amaretto is een Italiaanse likeur gemaakt van amandel- of abrikozenpitten. Het heeft een mild bittere smaak. Vandaar ook de naam amaretto, wat in het Italiaans ‘een klein beetje bitter’ betekent. Een passende naam dus. Amaretto kun je ‘on the rocks’ drinken, in cocktails gebruiken of mixen met verschillende drankjes zoals koffie. Amaretto wordt vaak gedronken na de maaltijd als digestief. Ook kun je het in de keuken gebruiken.

DE GESCHIEDENIS VAN AMARETTO

Hoe populair het drankje ook is, waar het vandaan komt is niet precies bekend.Wel weten we dat het voor het eerst in het Italiaanse stadje Saronno werd gemaakt. Twee families, de familie Lazaronni en de familie Reina, beweren beiden dat zij amaretto hebben bedacht. De Lazaronni’s zeggen amaretto rond 1786 voor het eerst gemaakt te hebben voor de koning van Spanje!

Omdat de woorden Amaro (bitter) en Amore (liefde) zo op elkaar lijken, wordt Amaretto ook wel in verband gebracht met de liefde.

GEMAAKT DOOR EEN WEDUWE

Volgens de familie Reina zou amaretto zijn gemaakt door een weduwe. Zij poseerde in 1525 voor de renaissanceschilder Bernardo Luini. Ze werd verliefd op hem en maakte speciaal voor hem haar Amaretto drankje. Het merk Disaronno beweert dat hun recept het originele recept is van deze weduwe. Of dat waar is? Tja, dat blijft een raadsel.

AMARETTO SERVEREN

Amaretto kun je op veel manieren serveren. Probeer het eens koud, of gemixt in een cocktail. De Amaretto Sour is een perfecte cocktail voor het najaar. Je maakt ‘m makkelijk zelf door een scheutje amaretto en een scheutje wodka toe te voegen aan een glas sinaasappelsap. Voor de koude wintermaanden kun je koffie of warme chocolademelk heerlijk verrijken met amaretto.

KOKEN MET AMARETTO

Visgerecht met Amaretto

Amaretto kan ook gebruikt worden in de keuken. De meest populaire amarettorecepten zijn amaretto koekjes en tiramisu. Door de bittere en nootachtige smaak van amaretto past het ook goed bij pannenkoeken, ijs en slagroom. Sommige chefs gebruiken amaretto ook in hartige gerechten met gevogelte en vis.

ONTDEK MEER!

Zo zie je maar; amaretto heeft een rijke geschiedenis. Met zoveel verschillende toepassingen ben je wel eventjes zoet. Geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden met amaretto? Probeer dan eens Disaronno of Villa Massa Amaretto.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.