Skip to main content

Lekker zoet


Likeuren

Likeuren
Likeuren

Likeuren; van origine geneeskrachtige elixers op basis van alcohol, kruiden en etherische oliën. Om ze drinkbaar te maken, werden ze aangezoet met suiker. Tegenwoordig is likeur een zoete, sterke drank met ongeveer 20% alcohol en een suikergehalte van minimaal 100 gram per liter.

Soorten likeur

Er bestaan zeer veel verschillende likeuren: sommigen worden op smaak gemaakt met vruchten, kruiden of bloemen. Andere likeuren zijn weer gemaakt op basis van noten, bonen, room of zelfs whisky.

Vruchtenlikeur

Een vruchtenlikeur is gemaakt op basis van vruchten. De kleur van vruchtenlikeur wordt vaak benadrukt door een kleurtoevoeging. Enkele bekende vruchtenlikeuren zijn Apfelkorn (appellikeur), limoncello (citroenlikeur), Licor 43 (citruslikeur), Safari (exotische vruchtenlikeur) en Passoã (passievruchtenlikeur).

Notenlikeur

Een notenlikeur is gemaakt op basis van noten. Enkele bekende notenlikeuren zijn Disaronno (amandellikeur) en Frangelico (hazelnotenlikeur).

Koffielikeur

Koffielikeuren zijn gemaakt op basis van koffiebonen. Er zijn ook likeuren op basis van andere bonen, zoals cacaobonen. Bekende likeuren zijn Tia Maria (koffielikeur), Kahlúa (koffielikeur) en Crème de Cacao (chocoladelikeur).

 

Creamlikeur

Creamlikeuren zijn likeuren op basis van room. Ze moeten niet verward worden met crèmelikeuren. Crèmelikeuren bevatten geen room en hebben meestal vruchten als basis, zoals Crème de Cassis (bessenlikeur). 

Crèmelikeuren hebben een hoger suikergehalte dan gewone likeuren (minimaal 250 gram suiker per liter). Creamlikeuren bevatten daarentegen minimaal 100 gram suiker per liter. De meest bekende creamlikeur is waarschijnlijk wel Baileys (met Ierse whiskey en room). Ook Amarula, een exotische Zuid-Afrikaanse creamlikeur van de vrucht van de marulaboom, is een bekend voorbeeld.

Verwar creamlikeuren niet met crèmelikeuren. Ze zijn toch écht anders.

 

 

 

 

Whiskylikeur

Whiskylikeuren zijn gemaakt op basis van whisky. Enkele bekende whiskylikeuren zijn Drambuie (Schotse whisky en kruiden) en het Amerikaanse Southern Comfort (met bourbon, kruiden en vruchten).

Drambuie 70CL

Kruidenlikeur

Een kruidenlikeur is gemaakt op basis van kruiden. Anijs is een veelgebruikt kruid. Anijslikeur wordt in Frankrijk pastis genoemd en in Griekenland ouzo. Bekende merken van anijslikeur zijn Ricard (Frankrijk) en Sambuca (Italië).

Dropshot is een kruidenlikeur, die gemaakt is van drop en salmiak. Het alcoholpercentage van deze kruidenlikeur is behoorlijk hoog: 50%. 

Goldstrike is de moderne versie van de oud-Hollandse Bruidstranen-likeur. Bruidstranen bevat naast kaneel en bladgoud ook walnoot en zoethout. Deze likeur werd op de bruiloft gedronken of door een echtgenote aan haar man geserveerd als ze ergens ontevreden over was. De Bruidstranen moesten haar echtgenoot herinneren aan de beloften die hij tijdens de huwelijksplechtigheid had gedaan.

Drinkmomenten

Verschillende likeuren worden op verschillende momenten gedronken. Een vruchtenlikeur als Crème de Cassis kan prima voor het eten gedronken worden. Vooral de Kir Royale, een cocktail op basis van champagne met een scheutje Crème de Cassis, is een geliefd aperitief. De meeste andere likeuren worden vaak als digestief, dus na het eten genuttigd. Dat geldt bijvoorbeeld voor koffielikeuren, creamlikeuren en whiskylikeuren. Verder zijn er natuurlijk tal van likeuren die heerlijk smaken in cocktails en mixen.

Ontdek meer!

Nu weet je alles over likeuren. Benieuwd naar wat sterkere dranken? Bekijk dan alles over sterke dranken of lees alles over ginvermouttequila of cognac. Wil je weten welke cocktails je nog meer kunt maken met welk likeur? Bekijk dan onze cocktailpagina. Maak ook eens een Irish CoffeeHemingway Daiquiri of een White Russian

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.