Skip to main content

Sterke drank van A tot Z


Alles over Vermout

Vermout
Vermout

Vermout, hét drankje dat altijd verkeerd uitgesproken wordt. Juiste uitspraak? ‘Vermoet’. Vermout of op z’n Engels vermouth is een versterkte wijn, die op smaak wordt gebracht met extra alcohol, suiker en verschillende aromatische planten en kruiden. En laat dat nou net een smaak zijn die het goed doet in cocktails. Ontdek alles over deze versterkte wijn én de basis voor veel cocktails!

Bekijk alle vermout

VERMOUT IN KORT:

  • Heeft meestal een alcoholpercentage van 14,5% tot 21%
  • Komt waarschijnlijk uit Frankrijk of Italië en werd voor het eerst in de 18e eeuw gemaakt
  • Wordt tegenwoordig vooral in Italië geproduceerd, in de omgeving van Turijn
  • Minstens 75% van het afgewerkte product moet bestaan uit wijn

EEN KRUIDIG DRANKJE

De vermout van vroeger was geïnspireerd op een Duitse versterkte wijn met het kruid alsem. Zonder dit kruid mag de versterkte wijn de naam vermout niet dragen. En over die naam gesproken; met de Duitse benaming 'wermut' en het Middelnederlandse 'Wermoed' kun je wel raden waar de naam vermout vandaan komt. Datzelfde goedje kom je trouwens ook tegen in absint. Vermout bevat naast alsem een hele moestuin aan andere kruiden, waaronder tijm, koriander, jeneverbessen, kruidnagel en vanille. 

Rood of wit?

Er zijn verschillende soorten vermout, die in smaak variëren van zoet tot droog. De witte vermout (bianco) is fruitig en behoorlijk zoet. Rode vermout (rosso) heeft een bitterzoete kruidensmaak.

In Italiƫ drinken ze Vermout als 'Aperitivo'. Aan het einde van de dag om op een terras de laatste zonnestralen nog mee te pakken.


COCKTAILS MET VERMOUT

Vermout is het perfecte ingrediënt voor in cocktails. Je gebruikt het vaak als een smaakmaker. Vooral de droge vermout doet het goed. Rode vermout is de basis voor het mixdrankje Rum Manhattan. De vader van alle cocktails, de Sipsmith Martinez bevat ook een lichte, droge vermout: de Franse Dolin Rouge. Of probeer eens een van deze:

Spaanstalige landen hebben zelfs een 'l'hora del Vermut', oftewel 'het Vermout-uurtje': dit betekent dat het tijd is voor een aperitief.

Martini

Een van de beroemdste vermoutmerken is Martini. Een heus Italiaans icoon. Al meer dan 150 jaar is Martini geïnspireerd door de natuur en bevat het pure ongerepte ingrediënten. 

De martini cocktails zijn voor velen dé cocktails. Probeer eens een heerlijke Espresso MartiniDry Martini of een Apple Martini. Andere heerlijke cocktail met martini is de Negroni met een Hollandse twist Dutch Count Negroni. Niet vergeten: een droge martini hoort stirred, not shaken gedronken te worden (als we meneer Bond mogen geloven dan)! 

Martini Bianco 75CL

Lekker mixen!

Naast vermout vormen ook andere dranken de perfecte basis voor cocktails!. Duik bijvoorbeeld eens in de wereld van de cocktails met rum en de whisky cocktails. Zelf aan de slag mixen? Bekijk de recepten voor een Bloody MaryMojito en Moscow Mule. Juist meer verdiepen in de wereld van de sterke dranken? Lees dan alles over cognac of rum.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.