Take 6: Classics
Klassiek staat voor traditie, voor vakmanschap en voor de perfecte combinatie met goed eten. Geniet van de tijdloze smaak van klassiek – met deze heerlijke classics.
1. VIDAL-FLEURY CÔTES DU RHÔNE BLANC
Veel mensen denken bij Rhône aan rood. Maar de witte wijnen van daar zijn rijk en hebben een eigen, klassieke stijl. Met viognier krijg je dan abrikoos, meloen, bloesem, wat amandel. Grenache blanc geeft nog meer fruit en gelaagdheid. En bij Vidal-Fleury voegden ze ook wat clairette toe, die alles net een tikje frisser en vrolijker maakt. Heerlijk met rijkere gerechten met vis, zoals in boter gebakken kabeljauw of tong. Of zet deze wijn bij een tapas-avondje – met rijpe geiten- of schapen-kaas, gamba's, pan con tomate, chorizo – op tafel.
2. M. CHAPOUTIER CÔTES DU RHÔNE
De familie Chapoutier begon in 1808 met wijn maken en Michel Chapoutier maakte het bedrijf in de vorige eeuw groot. Kinderen Mathilde en Maxime (handig, zo'n M in de voornaam) nemen het over. Zij leggen veel nadruk op het werk in de wijngaard, met als filosofie dat als het in de wijngaard goed is, het met de wijn ook goed komt. Kersen, kruiden als laurier, zoethout, drop, je ruikt ook ergens olijven of gedroogde tomaat. Heerlijk bij paté en stevige feestmaaltijden met stoofpot of wild.
3. LANZERAC MERLOT
De druif merlot kennen we van de prachtige wijnen uit de Bordeaux. Maar de druif staat over de hele wereld aangeplant en dat is niet voor niks: hij levert mooie wijnen op. Deze Lanzerac komt uit Stellenbosch, Zuid-Afrika, en heeft het sjieke van de Bordeaux zonder zwaar te zijn. De wijn is elegant met de smaak van rijpe pruimen, kersen, bessen en hij is subtiel kruidig. Je proeft ook specerijen als kaneel en vanille. Lekker bij eend, rosbief, paddenstoelen of geroosterde groenten.
4. KLEIN CONSTANTIA SAUVIGNON BLANC
We kennen sauvignon blanc als frisse, vriendelijke wijn uit de Loire of Nieuw-Zeeland met vaak een heel herkenbare smaak. Maar dit is een slag serieuzer, of laten we het klassieker noemen. De druiven komen van 38 verschillende percelen van Klein Constantia. Na een selectie worden verschillende wijnen geblend tot deze volwassen wijn met de frisheid van grapefruit, limoen, kiwi, maar ook rijpe peer én een zekere hartigheid. Heerlijk bij een salade, gebakken coquilles, of gewoon als klassiek aperitief.
EETTIP!
Klassieke wijn wil niet zeggen ouderwets of stoffig. Omdat de wijn wat voller is dan de gemiddelde sauvignon blanc - met frisheid, maar ook rijp fruit, en met een zekere kruidigheid, denk aan pepermunt en Thaise basilicum - is de stap naar een kruidig zoete tajine, een milde groentecurry of sushi met een kleine wasabi-kick echt niet zo groot.
5. J. DE VILLEBOIS MENETOU-SALON
Sauvignon blanc is langs de hele Loire dé klassieke druif voor witte wijn. De sancerre die er van deze druif wordt gemaakt, is daar de ‘primus inter pares’, de ‘eerste onder gelijken’, of vrij vertaald ‘zelfde druif, maar stiekem lekkerder’. Maar met sauvignon blanc kan meer en Menetou-Salon is daar een goed voorbeeld van, het onbekende zusje van Sancerre. Iets voller, fractie vriendelijker? Less complicated? Hoe dan ook perfect voor ontspannen klassieke feestdagen. Bij garnalen, oesters, bij eigenlijk alle fruits de mer. En bij een feestje met allerlei hapjes is het ook een ruimdenkende wijn.
6. FAMILLE BOUGRIER PURE VALLÉE PINOT NOIR
Als iets klassiek is, is het pinot noir. Maar pinot noir hoeft niet altijd uit de Bourgogne te komen. Deze uit de Loire is klassiek, maar op een wat bescheidener manier. Meer een herenboer dan een edelman. Het is een toegankelijke rode wijn met een frisse, maar ook aardse smaak. Serveer hem licht gekoeld bij voorgerechten (paté, carpaccio, crostini) met een beetje truffel of klassieke champignons op toast. Zelfs bij een gerecht met vis stelt deze wijn zich elegant op.
Ontdek de kant en klare wijnbox
Bestel de wijnbox met daarin alle wijnen van de Classics! Geniet van de klassieke wijnen in combinatie met de heerlijkste gerechten!
toost& magazine
Deze wijnen komen uit de feesteditie van het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!
Meer lezen