Skip to main content
Welkom
0

Take 6: Lekker anders

De wijnwereld bruist als nooit tevoren. Nieuwe wijngebieden worden ontdekt, oude herontdekt, en wijnen met minder of zelfs zonder alcohol worden elk jaar beter.

1. KAAPSE VEER SHIRAZ

Zuid-Afrikaanse rode wijn van 100% shiraz met alles erop en eraan, maar dan in een lichtere stijl. Normaal gesproken zit een shiraz, zeker uit Zuid-Afrika, al snel boven de 13% alc. Deze is een stuk lichter en daarmee ook lager in calorieën. Best een goed idee in de feestmaand. En zo’n wijn is ook ideaal als je veel gangen serveert en gewoon iets rustiger aan wilt doen. Serveer de wijn bij carpaccio, salades en vleesgerechten. Maar ook bij een borrel met hapjes zul je zien dat de wijn zich prima houdt.

Kaapse veer shiraz wijnfles en Yealands lighter alcohol sauvignon blanc fles

2. YEALANDS LIGHTER ALCOHOL SAUVIGNON BLANC

Deze sauvignon blanc stuift zoals je gewend bent van Nieuw-Zeelandse sauvignon. Granny smith, limoen, passievrucht, grapefruit, muntige kruidigheid… alles zit erin Maar wat er minder inzit, is alcohol! De wijn is ongeveer een derde lichter dan de ‘gewone’ sauvignon blanc. De wijnen van Yealands staan bekend om de mooie balans tussen tropische fruitigheid en frisse, mineralige strakheid. Heerlijke wijn bij de eindejaarsborrel maar ook bij lichte voorgerechten met vis of garnalen of bijvoorbeeld sushi of sashimi.

3. CHÂTEAU LA NÉGLY LA BRISE MARINE

Bij nieuwe wijngebieden denk je al snel aan nieuwe wijnlanden. Maar ook in landen waar je zo’n beetje alles wel denkt te kennen, kom je ‘nieuwe’ gebieden tegen. La Clape bijvoorbeeld, een klein gebiedje aan de Middellandse Zee bij Narbonne. Frankrijk dus. Er komt voornamelijk rode wijn vandaan, maar het wit is ook heerlijk. Van de druiven bourboulenc en rousanne. Verrassend rijk, tropisch, maar ook fris met een mild amandel-achtig bittertje en een zekere ziltigheid. Lekkere eetwijn ook, van borrel tot hoofdgerecht met kalkoen.

image

4. EZIMIT PINOT NOIR

Wil je een verrassing op de feesttafel? Deze pinot noir komt uit Noord-Macedonië. Bij ons nog redelijk onbekend, maar het is toch echt een traditioneel wijnland. Sterker nog; ze hebben hier meer dan 2000 jaar wijnervaring. Verwacht kersen, bessen, ander klein rood fruit, een beetje zwarte peper. Modern gemaakte pinot noir. Lekker om hem iets te koelen en te serveren bij de borrel met een fuet of salami. Of voorgerechten met vlees of groenten. Gaat ook uitstekend bij een rollade of gebraden kip.

5. LEITZ MOTIV CHARDONNAY

Het Weingut Leitz uit de Rheingau is een grote naam geworden in de Duitse wijn-scene. Het bedrijf is gestaag uitgebouwd en tegenwoordig maken ze er naast uitstekende ‘gewone’ wijnen ook steeds meer (en steeds betere!) alcoholvrije wijn. In dit geval chardonnay. De wijn is niet droog, maar rond en aangenaam fruitig. Uitstekende keuze voor de eindejaarsborrel of bij een feestelijke maaltijd met salades, groenten. Zelfs een licht dessert met fruit kan deze wijn wel aan. Knappe wijn voor feestelijke avonden.

image

6. LEITZ MOTIV PINOT NOIR

Deze wijn mag alcoholvrij genoemd worden, want we hebben het over minder dan een halve procent. Dat heeft met het proces te maken en verschilt per wijn. Bij Leitz hebben ze voor deze pinot noir de keuze gemaakt het minimale restje alcohol te laten voor wat het is omdat ze anders de smaak geweld aan zouden doen. En smaak is uiteindelijk wel waar het om gaat. Die is prettig aards, met kersen en aardbeien. Lekker als aperitief, eventueel een beetje gekoeld. Gaat ook goed bij truffel en paddenstoelen, of bij bijvoorbeeld geroosterde biet of knolselderij.

toost& magazine
Deze wijnen komen uit de feesteditie van het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen!

Ontdek alle toost& edities!

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.