Skip to main content

Angel's Share vs. Devil's Cut

Angel's Share vs. Devil's Cut

Als whiskykenner heb je inmiddels vast gehoord van de ‘Angel’s share’. Een vast onderdeel van het rijpingsproces van elke whisky. Whisky producent Jim Beam heeft een nieuwe variant hier tegenover gezet: de ‘Devil’s cut’. Wij leggen je uit wat een Devil’s cut is, hoe het verschilt met de Angel’s share en wat het doet met de smaak.

Bekijk alle Whisky

ANGEL'S SHARE

Bij een Angel’s Share ontsnapt een klein alcoholvolume door verdamping uit de houten vaten. Volgens de legende reist de verloren whisky richting de hemel voor een feestje bij de engelen. Via deze ‘share’ aan de engelen zorg je dat de whisky optimaal is tijdens de botteling. Na dit proces blijft een authentieke whisky over. Geschikt om puur te drinken maar ook heel goed te gebruiken in een mix.

DEVIL'S CUT

Het is een gegeven: de engelen pakken altijd hun aandeel. Jim Beam besloot te kijken naar een ander volume alcohol dat niet verloren gaat. De whisky producent keek naar het vat zelf.

Een deel van de Whisky blijft achter in het hout van de eiken vaten. Dat gaat dus niet naar de engelen, maar naar - jawel - de duivel.

Vandaar de Devil’s cut. Is de whisky verloren? Nee. Jim Beam vult allereerst het eikenhouten vat met water. Dan draaien ze het vat mechanisch rond op hoge snelheid. Hierdoor onttrekt de overgebleven alcohol zich uit het eiken. Daarna bewaren ze het gebruikte water zodat de juiste bourbon tonen zich ontwikkelen. Tijdens deze laatste stap voegen ze dit extract toe aan een 6 jaar oude, gerijpte bourbon whiskey.

EN DAN KRIJG JE...

Een Jim Beam’s Devil’s cut. Het best te drinken met ijs. Maar hoe smaakt deze Devil’s cut bourbon ten opzichte van een traditionele, Angel’s share Jim Beam? Doorgaans is een Devil’s cut robuuster en zoeter. Door het extract ruik je het eikenhout goed terug. Ook een hoger alcoholpercentage van 45% is typisch voor een Devil’s cut.

Devil's cut op een rijtje:

  • Smaak: Pittig, kaneel en snoepjes, niet overdreven zoet

  • Neus: Kruidig, nootachtig en veel eik.

  • Afdronk: Pittige kick, daarna zacht en warm

  • Alcoholpercentage: 45%

WIL JE MEER WETEN OVER BOURBON?

Waar de engelen hun deel uit het vat nemen, voegt de duivel juist een extra dimensie toe. Of je nu een feestje viert met de engelen of de duivel. Meer weten over bourbon? Lees hiernaast waarom alle bourbon whiskey is maar niet alle whiskey bourbon. Of bekijk de andere artikelen over whisky:

Whiskey of whisky: wat is het verschil?
Amerikaanse whiskey
Canadese Whisky
Whisky proeven: nosing en tasting