Skip to main content

Wat is het verschil?


Whiskey of whisky

Whiskey of whisky

Whiskey, whisky, wiskey, wisky, wat??? Wanneer je wel eens whisky drinkt ben je het vast al tegengekomen: whisky met -ey of met -y. Niet alleen de spelling verschilt per land, maar ook de manier van produceren. Dus voor welke landen is het whiskey en welke whisky? Wij leggen het je uit!

Whiskey of whisky?

Eigenlijk is de uitleg heel simpel. In Ierland schrijven ze whiskey, denk aan Jameson, en in Schotland whisky, denk aan Glenfiddich. Het verschil in spelling is ontstaan toen de Ieren een duidelijk onderscheid in de soorten whisky’s wilden maken. Om hun kwalitatief hoogwaardige whiskey te onderscheiden van Schotse whisky, voegden ze de letter –e toe. Als je whiskey tegenkomt, dan weet je dus dat het om de Ierse variant gaat!

Jameson 100CL

WANNEER SCHRIJF JE WHISKEY OF WHISKY?

Van oudsher wordt Ierse whisky wordt dus geschreven met -ey. Schotse met -y. Inmiddels wordt whisky ook in andere landen geproduceerd. Hoe het zit met de schrijfwijze in die landen? Hieronder hebben we het voor je op een rijtje gezet:

  • Whiskey: wordt gebruikt in Ierland en Amerika.
  • Whisky: is de aanduiding van Schotse, Japanse, Canadese en Indiase whisky.

 

wishky of whiskey per land met vlag

Leuk het verschil in spelling, maar wil je meer weten over whisky’s zelf? Lees dan over Amerikaanse whiskey, Canadese Whisky, of Japanse whisky!

Ierse whiskey

Ben je op zoek naar een rijke en krachtige Ierse whiskey? Bekijk dan ons assortiment aan Ierse whiskey en probeer bijvoorbeeld Jameson whiskey. Wil je meer lezen over de herkomst, kenmerken en de geschiedenis van Ierse whiskey? Lees dan meer over Ierse whiskey.

Schotse whisky

Geniet je toch meer van de rokerige smaak van een whisky? Kies dan uit ons assortiment aan Schotse whisky. Ga bijvoorbeeld voor een eeuwenoude Laphroaigh whisky of Macallan. Wil je een echte kenner worden op het gebied van Schotse whisky? Lees meer over Schotse whisky.

Het distilleren van whisky

Hoewel het verschil in kwaliteit te betwisten valt, verschilt het maakproces van whiskey en whisky wel degelijk van elkaar. Vanaf de 19e eeuw namen steeds meer Schotten een nieuw distilleerapparaat in gebruik, de Coffey still. In tegenstelling tot de traditionele Pot still kon de Coffey still non-stop distilleren, waardoor de productie omhoog ging. De kwaliteit van de alcohol uit de Coffey still is echter niet zo hoog als die van alcohol uit een Pot still. De Ieren bleven daarom met de traditionele Pot still distilleren om hun whiskey te produceren. Wil je meer weten? Lees hier alles over het produceren van whisky.

Tullamore Dew 70CL

MEER WETEN OVER WHISKY?

Wil je een echte whiskykenner worden en de juiste fles kopen? Dan is het handig als je zoveel mogelijk weet over whisky, zoals de geschiedenis van whisky. Lees hieronder alles rondom het proeven en ruiken van whisky of over zijn kleuren en helderheid. Bekijk onze top 5 whisky's of de 5 whisky's perfect voor beginners! Daarnaast is een mooie fles het perfecte whisky cadeau voor menig liefhebber. Ben je op zoek naar glazen? Bekijk dan ons aanbod van whiskyglazen zodat je gelijk jouw perfecte glas hebt!

Bekijk alle Whisky aanbiedingen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.