Whiskey of whisky: wat is het verschil?

Wanneer je wel eens whisky drinkt ben je het vast al tegengekomen: whisky met -ey of met een -y. Het verschil in spelling is geografisch bepaald. Dus voor welke landen is het nu whiskey en welke whisky? Wij leggen het je uit!

Geografisch bepaald: -ey of -y

Eigenlijk is de uitleg heel simpel. In Ierland schrijven ze whisky met -ey en in Schotland met -y. Dit is ontstaan vanuit de Ieren die het onderscheid in whisky’s duidelijk wilden laten zien. Om hun kwalitatief hoogwaardige whiskey te onderscheiden van het (volgens hen) Schotse bocht, voegden ze de –e in het woord whiskey toe. Daarom wordt whiskey altijd met –ey op het einde gespeld als het gaat over Ierse whiskey.

Hoewel er over het verschil in kwaliteit te twisten valt, zijn er wel andere aspecten die de Ierse en Schotse whisky zo verschillend maken. Lees de artikelen voor meer informatie over de verschillen tussen de Ierse whiskey en de Schotse whisky

Wanneer gebruik je whiskey of whisky?

Ierse whiskey wordt dus geschreven met -ey. Schotse met -y. Maar hoe zit dat met de andere whisky landen zoals Japan en Canada? Hieronder hebben we schrijfwijze van de verschillende landen voor je op een rijtje gezet:

  • Whiskey: wordt gebruikt in Ierland en Amerika.
  • Whisky: is de aanduiding van Schotse, Japanse, Canadese en Indiase whisky.

whisky whiskey


Leuk het verschil in spelling, maar dat zegt nog niet zoveel over de smaak zelf. Zelf het verschil in whiskey of whisky proeven? Bekijk dan onze shop pagina of lees meer over bourbon, Schotse whisky of Japanse whisky!

Meer weten over whisky?

Om een echte kenner te worden en de juiste fles te kopen, is het handig als je zoveel mogelijk weet over whisky. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van whisky.Of ontdek alles rondom proeven en ruiken of de kleuren van whisky. Daarnaast is een mooie fles het perfecte whisky cadeau voor menig whiskyliefhebber. Of op zoek naar glazen? Bekijk dan alle 7 soorten whisky glazen zodat je gelijk jouw perfecte glas hebt!

De lekkerste whisky


(1)

Jack Daniels Winter 70CL
Niet meer beschikbaar