Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Wat is het verschil?


Whiskey of whisky

Whiskey of whisky

Wisky, whisky, wiskey, whiskey, wat??? Wanneer je wel eens whisky drinkt ben je het vast al tegengekomen: whisky met -ey of met een -y. Het verschil in spelling is geografisch bepaald. Dus voor welke landen is het nu whiskey en welke whisky? Wij leggen het je uit!

GEOGRAFISCH BEPAALD: -EY OF -Y

Eigenlijk is de uitleg heel simpel. In Ierland schrijven ze whisky met -ey en in Schotland met -y (denk aan Glenlivet of Glenfiddich). Dit is ontstaan vanuit de Ieren die het onderscheid in whisky’s duidelijk wilden laten zien. Om hun kwalitatief hoogwaardige whiskey te onderscheiden van het (volgens hen) Schotse bocht, voegden ze de –e in het woord whiskey toe. Daarom wordt whiskey altijd met –ey op het einde gespeld als het gaat over Ierse whiskey.

Jameson 100CL

DE POT STILL

Vanaf de 19e eeuw namen steeds meer Schotten een nieuw distilleerapparaat in gebruik, de Coffey still. In tegenstelling tot de pot still kon dit distilleerapparaat met meerdere kolommen non-stop distilleren, waardoor de productie omhoog ging. De kwaliteit van de alcohol uit een kolommendistilleerappaat is echter niet zo hoog als die van alcohol uit een pot still. De Ieren bleven daarom met de traditionele pot still distilleren, waarvan zij van mening waren dat de kwaliteit beter was. In het artikel Hoe wordt whisky gemaakt?, lees je meer over het whisky productieproces. 

Tullamore Dew 70CL

Hoewel er over het verschil in kwaliteit te twisten valt, zijn er wel andere aspecten die de Ierse en Schotse whisky zo verschillend maken. Er zijn dan ook veel verschillende soorten whisky. Denk bij Schotse whisky bijvoorbeeld eens aan The Famous Grouse of Johnnie Walker. Lees de artikelen voor meer informatie over de verschillen tussen de Ierse whiskey en de Schotse Whisky

WANNEER GEBRUIK JE WHISKEY OF WHISKY?

Ierse whiskey wordt dus geschreven met -ey. Schotse met -y. Maar hoe zit dat met de andere whisky landen zoals Japan en Canada? Hieronder hebben we schrijfwijze van de verschillende landen voor je op een rijtje gezet:

  • Whiskey: wordt gebruikt in Ierland en Amerika.
  • Whisky: is de aanduiding van Schotse, Japanse, Canadese en Indiase whisky.

 

wishky of whiskey per land met vlag
Leuk het verschil in spelling, maar dat zegt nog niet zoveel over de smaak zelf. Zelf het verschil in whiskey of whisky proeven? Bekijk dan onze shop pagina of lees meer over bourbon, Schotse whisky of Japanse whisky!
BEKIJK ALLE WHISKY’S

MEER WETEN OVER WHISKY?

Om een echte kenner te worden en de juiste fles te kopen, is het handig als je zoveel mogelijk weet over whisky. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van whisky.Of ontdek alles rondom proeven en ruiken of de kleuren en helderheid. Bekijk de top 5 whisky of 5 whisky's perfect voor beginners! Daarnaast is een mooie fles het perfecte whisky cadeau voor menig whiskyliefhebber. Of op zoek naar glazen? Bekijk dan alle 7 soorten whisky-glazen zodat je gelijk jouw perfecte glas hebt!

Bekijk alle Whisky aanbiedingen