Skip to main content

Alles over


Amerikaanse whiskey

Amerikaanse whiskey

Amerika, de tweede grootste producent van whiskey. En ja whiskey wordt geschreven met de extra -e in de VS. Amerikaanse whiskey kent veel verschillende soorten zoals Bourbon of Tennessee whiskey. Zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder leer je alles over de Amerikaanse whiskey’s.

Bekijk alle Amerikaanse Whiskey

AMERIKAANSE WHISKEY: DE VERSCHILLEN EN REGIO’S

Amerika kent verschillende soorten whiskey met allemaal hun eigen kenmerken. Omdat maïs beter groeide in delen van Amerika dan graan, gebruikt men dat voor het maken van whiskey. En daar komen dan ook de bekende Bourbon en Tennessee whiskey vandaan. Maar natuurlijk heb je ook gewoon de blended whiskey’s van rogge of graan. Hieronder lees je meer over de verschillen.

Vaten Four Roses Bourbon
  • Bourbon: whiskey gemaakt van 51% maïs en hierdoor wat zoeter van smaak. Lees in het artikel 'wat maakt een whisky een bourbon?' meer. Bekende Bourbons zijn: Jim BeamWoodford en Four Roses.
  • Tennessee whiskey: ook gemaakt van 51% maïs, maar dan gefilterd door houtskool. De smaak: zacht met een caramel accent. Er zijn maar twee distilleerderijen die Tennessee whiskey maken: Jack Daniels en George Dickel No. 12
  • Rye whiskey: rye is rogge. Deze whiskey is dus gemaakt van 51% rogge. Hierdoor heeft het een pittig of fruitig karakter. Interesse? Probeer dan Michter's RyeRoughstock Montana Straight Rye of Ambler Reye.
  • Blended Amerikaanse whiskey: Dit zijn de meeste Amerikaanse whiskey’s. Slechts 20% van de blended whiskey heeft effectief gerijpt en de rest wordt aangevuld met andere dranken of whiskey’s. Zoals bijvoorbeeld de Chicken Cock Bootleggers.

DE GESCHIEDENIS VAN DE AMERIKAANSE WHISKEY

Van Ierland naar Amerika

In de 18e eeuw ontvluchten veel Europese immigranten hun thuisland vanwege hongersnood of religieuze overtuigingen. Veel Ierse immigranten trokken naar het Westen. Zij introduceerden de kunst van het whiskey stoken in Amerika. Vandaar dat in de Verenigde Staten whiskey nog steeds op zijn Iers, met –ey, gespeld wordt. In het artikel whiskey of whisky lees je daar meer over.

Aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de drooglegging, werd het produceren en drinken van alcohol verboden in Amerika. De whiskey-productie verdween in de illegaliteit. Toch lukte het de Amerikaanse regering niet om het alcoholgebruik uit te bannen. Veel van de Amerikaanse distilleerderijen die de drooglegging overleefden, zijn nog steeds gevestigd in Kentucky en de omliggende staten, onder andere Tennessee, Indiana en Virginia.

Meer proeven?

Een interessant whiskey land dus, en veel te proeven. We hebben meer dan 100+ Amerikaanse whiskey’s in ons assortiment. Maar je kan natuurlijk ook een keuze maken uit de andere Whisky's. Lees de volgende artikelen als je meer wil weten over whisky uit andere landen:

Irish whiskey
Canadese whisky
Japanse whisky
Schotse whisky

 

Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat meer info nodig om te kunnen kiezen? Lees dan gewoon nog wat meer over de verschillende whisky smaken en hoe je moet whisky proeven. Zo kom je erachter wat jij lekker vindt.

Wil je een makkelijke cocktail maken met een goede Amerikaanse whisky? Bestel dan een Jack Daniels met Coca Cola pakket.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.