Skip to main content

Guide to:


Beleggen in whisky

Beleggen in Whisky
Beleggen in Whisky

Beleggen in whisky; dé trend van het moment. Geen stoffige aandelen maar concrete flessen. Maar investeren in whisky is meer dan alleen een dure fles bewaren. Wat zijn factoren waarop je moet letten? Welke merken zijn het beleggen waard? We beantwoorden deze vragen zodat jij winstgevend kan beleggen in whisky!

Flessen om in te beleggen

BELEGGEN IN WHISKY: DÉ TREND

Sinds de jaren ‘90 is een stijgende vraag naar single malt whisky’s. Niet alleen in Nederland, maar juist ook in Japan en grote delen van Europa, met China en Rusland ook onderweg. Naast de altijd wel populaire Schotse malts (zoals Macallan) zijn sinds 2012 de relatief nieuwe Japanse whisky’s enorm in trek. De waardes van whisky's zijn de afgelopen jaren enorm gestegen:

Grafiek met de trends in de whisky-markt

De prijs van whisky’s uit Japan en verschillende regio’s van Schotland zitten enorm in de lift. De markt laat echter zien dat een deel van alle distilleerderijen niet anticiperen op deze vraag. Bovendien moeten whisky’s vaak lang liggen. Hierdoor is het voor distilleerderijen nog moeilijker aan de vraag te voldoen. Het gevolg? Een tekort in aanbod.

Hoe meer vraag en hoe kleiner het aanbod… precies: hoe zeldzamer de whisky. En een zeldzame whisky in je collectie betekent een goede investering! Maar er zijn meer factoren die meespelen.

Bekijk alle whisky

WELKE FACTOREN LET IK OP BIJ HET BELEGGEN IN WHISKY?

Vraag en aanbod is de bij uitstek de belangrijkste factor. Maar naast de zeldzaamheid zijn ook van belang:

 • Leeftijd
 • Merknaam
 • Kwaliteit
 • Productieproces
 • Smaak

Onze volgende 5 tips nemen de bovenstaande factoren mee. Zo weet je precies hoe jij die juiste whisky fles te pakken te krijgt:

 • Hoe ouder hoe beter. Van een 40-jaar oude whisky zijn er simpelweg minder dan van een 10-jaar oude whisky. Met name omdat 40 jaar geleden de vraag in de markt veel lager was en whisky stokerijen weinig bottelingen opleverden. Vanwege de kleine lichtingen en het lange verouderingsproces beschouwen experts de kwaliteit vaak als beter. 
Grafiek verhouding prijs en leeftijd whisky

Professionele beleggingsexperts raden aan om Whisky's per twee te kopen. Één fles als investering en één fles voor je privé collectie.

 • Zoek een whisky die afkomstig is uit een lichting van max. 100 vaten ipv uit massaproductie. Whisky's van kleine lichtingen zijn zeldzamer en vaak van hogere kwaliteit.

 • Verzamel limited editions van bekende whiskyhuizen. Veel distilleerderijen geven elk jaar een limited edition uit. Met name wanneer je een aantal jaren op rij vergaart, stijgt de waarde als je eenmaal de flessen samen verkoopt.

 • Zoek naar whisky’s van distilleerderijen die in de afgelopen 5-10 jaar zijn gesloten. Whisky’s van deze distilleerderijen worden niet meer gemaakt. Met name de oudere bottelingen zijn het verzamelen waard.

 • Selecteer de grote namenMacallanArdbergLaphroaig en Glendronach zijn goede merken voor je investering.

Macallan Double Cask Gold 70CL

Mooie flessen betekenen niet automatisch dat de Whisky ook van een mooie kwaliteit is.

MERKEN WHISKY OM IN TE BELEGGEN

Niet elk merk whisky is het investeren waard. Hoe weet je nu welk merk whisky je nodig hebt? Japanse en Schotse whisky’s zijn het meest in trek. En dit zie je ook terug in de distilleerderijen:

Schotse distilleerderijen
Schotse distilleerderijen
Japanse distilleerderijen
Japanse distilleerderijen

Macallan stijgt ruimschoots uit boven de andere distilleerderijen met de hoogste stijging in waarde, gevolgd door Ardbeg. Voor Japanse merken is duidelijk Karuizawa de waardevolste whisky, met Hanyu en Yoichi opeenvolgend. Dus met Macallan, Karuizawa of Ardbeg kom je goed uit de voeten. 

BELEGGEN ZOALS DE BIG BOYS!

Beleg je al langer in whisky en ben je klaar voor de grote financiële sprong in de whiskymarkt? Bezoek dan eens een van de prestigieuze whiskyveilingen. In januari 2014 werd bij een veiling in Hong Kong een kristallen decanter met Macallan “M” whisky verkocht voor maar liefst 5,57 miljoen euro! 

Dat is even slikken. 

Daar koop je maar liefst 795 flessen Glenglassaugh 51 years voor! Nouja, 1 of 2 exemplaren is ook al een goede start voor je collectie. Of neem een kijkje op Scotch Whisky International. Je kunt dan naast flessen ook hele vaten aanschaffen. 

Glenglassaugh 51 Years 70CL

ALLER NIEUWSTE TREND: BELEGGEN IN WHISKYVATEN

Dat is dé trend binnen de trend. Kost wel een paar centen: een vat Schotse single malt begint rond de 25.000 euro. Goed om te weten is dat je dat vat nooit thuis-gestuurd krijgt, ondanks dat je fysiek eigenaar bent; vaten mogen het Schotse grondgebied niet verlaten. Je krijgt dus ‘uitbetaald’ in flessen. Door meteen een vat whisky te kopen behoor je wel gelijk tot een echte Big Boy investeerder.

START MET BELEGGEN: LAATSTE TIPS

Met onze tips kun je nu zelf aan de slag met het vinden van de juist whisky flessen als investering. Hoef je ze alleen nog in de kast te zetten, niet meer aankomen en wachten! Nog een aantal handige tips en informatie:

Gloeilamp
 • Lees over de laatste ontwikkelingen rondom whisky’s, limited editions releases, sluiting van distilleerderijen.

 • Schotse whisky fan? De World Whisky Index is een online platform voor beleggen in Schotse whisky.

 • Doe je huiswerk. Ben je nieuw met whisky? Proef, probeer en ga naar proeverijen. Als je meer weet kun je makkelijker bepalen welke whisky je zou moeten aanschaffen.

 • Beleg met geld dat je niet nodig hebt. Zoals met alle vormen van beleggen: gebruik alleen geld dat je kan verliezen en de komende 10 tot 15 jaar niet nodig hebt. 

Meer Whisky

Om een echte kenner te worden en de juiste fles te kopen, is het handig als je zoveel mogelijk weet over whisky. Bijvoorbeeld over de de geschiedenis van whisky. Of ben je benieuwd wanneer je whiskey of whisky zegt Of ontdek alles rondom proeven en ruiken of de kleuren van whisky. Dan hebben we natuurlijk ook nog tips voor het bewaren van je whisky.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.