Skip to main content

Ontdek whisky


De geschiedenis van whisky

Vaten Whisky
Vaten Whisky

Whisky is hoogstwaarschijnlijk wel de meest geliefde en geconsumeerde gedistilleerde drank ter wereld. Het is het product van een uniek samenspel van factoren: van de wijze waarop de beste grondstoffen worden geselecteerd en gedistilleerd, tot de jarenlange rijping op houten vaten.

Bekijk alle Whisky

Geschiedenis

De kunst van het distilleren is ontdekt door de Arabieren. Middeleeuwse rondreizende monniken introduceerden de distillatietechniek in Ierland en Schotland. De Ieren en Schotten stookten al snel een krachtige en smaakvolle drank van gerst: whisky.

De historie van whisky begint eigenlijk lang voor het begin van onze jaartelling. De kunst van het distilleren kwam toen waarschijnlijk via de Arabieren in Europa terecht. De Arabieren stookten van reukwater van bloemen en noemden dit distillaat al-koh'l, het verfijnde. Aan het begin van de Middeleeuwen brachten rondreizende monniken de kennis van het distilleren mee naar Ierland. Daar stookten ze van gerst een drank waar ze geneeskrachtige krachten aan toedichtten, aqua vitae. In het Keltisch werd dit ‘levenswater’ uisge beatha genoemd. Toen de Britten Ierland veroverden, werd deze naam verbasterd van fuisce tot whiskey.

Het waren waarschijnlijk Ierse missionarissen die op hun beurt de distillatietechniek in Schotland introduceerden. Er kan in ieder geval met zekerheid gezegd worden dat er in Schotland sinds 1494 whisky geproduceerd wordt. Het stoken van whisky werd in dat land ontzettend populair, zelfs in de meest onherbergzame gebieden. Whisky werd vooral geproduceerd voor de markt in Schotland, Ierland, Engeland en andere delen van het Britse imperium. In de 19e eeuw namen Ierse kolonisten hun kennis van whiskey stoken mee naar de Verenigde Staten. Nog steeds wordt whiskey daar op zijn Iers gespeld, dus als whiskey in plaats van whisky. Tegenwoordig komen er ook goede whisky’s uit landen als Nieuw-Zeeland en Japan.

Soorten whisky’s

Er zijn vele soorten whisky’s, die altijd verbonden zijn met een bepaald land of een bepaalde streek. Denk bijvoorbeeld aan Schotse, Ierse, Japanse of Nederlandse whisk(e)y. Vaak kun je aan de geur en smaak van een whisky bepalen waar deze vandaan komt. De meeste whisky’s die geproduceerd worden, zijn blended whisky’s. Een blended whisky bestaat uit een grain whisky (een whisky op basis van verschillende ongemoute graansoorten, meestal maïs en nooit gerst) met vaak meerdere malt whisky’s (whisky’s die voor 100% van gemoute gerst zijn gemaakt). Een single malt whisky mag alleen zo heten als de whisky afkomstig is van één disitilleerderij. Sommige single malts komen uit één jaar van distillatie: de vintage malts. Naast single malts zijn er ook pure of vatted malt whisky’s: deze zijn samengesteld uit single malts van verschillende distilleerderijen. Tegenwoordig worden deze whisky’s vaak blended malt whisky’s genoemd. Canadese whisky's en Amerikaanse whiskey’s zijn veelal blends van grain whisky en rye whisky (whisky op basis van rogge).

De definitie van whisky is op zich weinig verheven: een distillaat verkregen uit het zetmeel van granen. Maar de benodigde ingrediënten, lucht, turf (peat) en water, zijn overal anders van karakter. Zo krijgt iedere whisky, natuurlijk ook onder invloed van de maker, zijn eigen persoonlijkheid.

EXCLUSIEVE WHISKY'S BIJ GALL & GALL

Bij Gall & Gall hebben we een enorm aanbod aan whisky's. Van single malt tot blended, en van Schotse tot Japanse whisky's. Ook hebben wij gelimiteerde en zeldzame whisky's in ons aanbod. Benieuwd naar deze prachtige flessen?

Bekijk onze exclusieve whisky's > 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.