Skip to main content

Over whisky


Whisky bewaren

Whisky bewaren

Voor de echte whisky liefhebber is onderstaande informatie onmisbaar: hoe lang kun je een fles whisky bewaren? En hoe bewaar je een open fles whisky zonder verlies van kwaliteit, geur en smaak? Het zou toch zonde zijn als je na maandenlang die goede fles weer tevoorschijn haalt en er na de eerste slok al achter komt dat de kwaliteit flink achteruit is gegaan. Dus of jouw voorkeur nu uitgaat naar Schots of Iers, onderstaand vind je de belangrijkste tips om jouw whisky zo lang mogelijk te bewaren.

BEKIJK ALLE WHISKY

HOE LANG KUN JE WHISKY BEWAREN?

Hoe lang je whisky kunt bewaren hangt af van of een fles geopend is, of nog gesloten. De hoeveelheid zuurstof die bij de whisky komt bepaalt namelijk hoe lang je de whisky kunt bewaren.

  • Gesloten fles whisky: er is geen specifieke houdbaarheidsdatum voor een gesloten fles whisky.
  • Open fles whisky: drink een fles whisky na openen binnen 1 tot 2 jaar.

whisky bij open haard

Houdbaarheid gesloten fles whisky

Zoals je hebt kunnen lezen zit er theoretisch gezien geen houdbaarheidsdatum aan een ongeopende fles whisky. Je kunt een gesloten fles decennialang bewaren. Of er een reden is om die fles zo lang te laten staan is een andere kwestie. In tegenstelling tot wijn stopt het rijpingsproces zodra de whisky uit de vaten wordt gehaald. Meer weten over de kwaliteit en leeftijd van een fles whisky verbetert dus niet met de tijd. Ons advies; wacht niet te lang.

Houdbaarheid van whisky na openen

Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1,5 jaar geopend in de kast te laten staan. Kortom, er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Wij adviseren de fles, indien er nog een ruime hoeveelheid in zit, binnen een periode van 1 tot 2 jaar op te drinken.

HOE BEWAAR JE WHISKY HET BESTE?

Je weet nu hoe lang jouw whisky houdbaar is. Wil je de houdbaarheid van jouw whisky verlengen? Dan is het belangrijk dat je de whisky op de juiste manier bewaart. Wij zetten een paar tips voor je op een rij:

  1. Houd de fles recht
  2. Bewaar de fles in een constante temperatuur 
  3. Bewaar de fles in een donkere ruimte
  4. Houd de kurk vochtig
  5. Houd de fles tot minimaal de helft gevuld

Zoals je ziet zijn er veel factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid van zowel een geopende als een gesloten fles whisky. Hieronder leggen we uit waarom deze manier van bewaren belangrijk is.
 

glazen whiskey ingeschonken

1. Houd de whiskyfles recht

Whisky hoort altijd rechtop bewaard te worden. Hoewel een fles wijn lekkerder wordt door in contact te komen met de kurk, wordt de smaak van een fles whisky er niet beter op. Door het hoge alcoholpercentage is de kans groot dat de whisky bederft zodra de relatie tussen de whisky en de kurk iets te innig wordt. Kortom; bewaar een fles whisky dus altijd rechtop!

2. Bewaar de whisky op een constante temperatuur

De ideale temperatuur om whisky in te bewaren is tussen de 15 en 18 graden Celsius. Belangrijk is om de temperatuur niet teveel te laten schommelen en zeker niet te warm te laten worden. Zodra de whisky te warm wordt zal de inhoud namelijk verdampen en dat wil je natuurlijk niet! Bewaar de whisky daarom in een ruimte waar zoals de kelder. Geen kelder in huis? Bewaar de whisky dan in een afgesloten ruimte waar de temperatuur niet te veel schommelt. Dan blijft de whisky langer goed.

3. Bewaar de whisky in een donkere ruimte

Whisky is allergisch voor zon; zonlicht breekt alcohol af en zorgt voor verandering van smaak en kleur. Houd de whisky daarom altijd in een donkere ruimte en eventueel in de verpakkingsdoos; hoe minder licht, hoe beter.

4. Houd de kurk vochtig

Indien de whisky geruime tijd verticaal wordt bewaard is er een hoog risico op uitdroging van de kurk. Het zou toch zonde zijn als je na een aantal maanden eindelijk die fles opent en de kurk breekt af…Houd de kurk daarom vochtig door de fles eens per maand te kantelen.

5. Houd de whiskyfles tot minimaal de helft gevuld

Zodra er teveel zuurstof bij de whisky komt zal de kwaliteit achteruitgaan. Een goede tip is, indien de fles voor minder dan de helft is gevuld, om hem over te schenken in een kleinere fles. Hierdoor wordt de hoeveelheid zuurstof in de fles verminderd en is de whisky langer houdbaar.

DORST GEKREGEN?

Nu ken je de beste bewaartips voor whisky en weet je hoe lang je ervan kunt blijven genieten. Wat je favoriet ook is, er is altijd wel een passende whisky bij te vinden. Wij hebben meer dan 700 whisky's in ons assortiment. Van malt whisky tot blended, en van Schotse tot Japanse whisky's.

Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat meer info nodig om te kunnen kiezen? Ontdek dan de wereld van whisky en leer alles over soorten, landen, merken, geschiedenis en noem maar op. Of lees dan gewoon nog wat meer over de verschillende whisky smaken en hoe je whisky proeft. Zo kom je erachter wat jij lekker vindt.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.