Skip to main content

Hoe bewaar ik het?


Whisky bewaren

Whisky bewaren

Voor de echte whisky liefhebber is onderstaande informatie onmisbaar: hoe lang kun je een fles whisky bewaren? En hoe bewaar je een open fles whisky zonder verlies van kwaliteit, geur en smaak? Het zou toch zonde zijn als je na maandenlang die goede fles weer tevoorschijn haalt en er na de eerste slok al achter komt dat de kwaliteit flink achteruit is gegaan. Dus of jouw voorkeur nu uitgaat naar Schots of Iers, onderstaand vind je de belangrijkste tips om er zo lang mogelijk van te genieten.

ALLE WHISKY

HOE LANG KUN JE WHISKY BEWAREN?

Altijd al willen weten hoe lang jouw fles whisky goed op smaak blijft? Lees hier het antwoord:

  • Gesloten fles whisky: er is geen specifieke houdbaarheidsdatum voor een gesloten fles whisky.

  • Open fles whisky: een geopende fles whisky hoort binnen 1 tot 2 jaar te worden opgedronken.

Nu heb je antwoord op de vraag hoe lang whisky bewaard kan worden. Meer weten? De toelichting op deze vraag vind je hier:

whisky bij open haard

Houdbaarheid gesloten fles whisky

Zoals je hebt kunnen lezen zit er theoretisch gezien geen houdbaarheidsdatum aan een ongeopende fles whisky. Je kunt een gesloten fles decennialang bewaren. Of er een reden is om die fles zo lang te laten staan is een andere kwestie. In tegenstelling tot wijn stopt het rijpingsproces zodra de whisky uit de vaten wordt gehaald. Meer weten over de kwaliteit en leeftijd van een fles whisky verbetert dus niet met de tijd. Ons advies; wacht niet te lang.

Houdbaarheid geopende fles whisky

Over de houdbaarheid van een geopende fles whisky verschillen de meningen. De een beweert dat een geopende fles whisky gemiddeld 3 jaar houdbaar is, de ander adviseert om een fles niet langer dan 1 1/2 geopend in de kast te laten staan. Kortom, er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Wij adviseren de fles, indien er nog een ruime hoeveelheid in zit, binnen een periode van 1 tot 2 jaar op te drinken.

HOE BEWAAR JE WHISKY HET BESTE?

Je weet nu alles over de houdbaarheid van een fles whisky, maar hoe bewaar je whisky het beste? Hier de beste tips:

  1. Houd de fles recht

  2. Bewaar de fles in een constante temperatuur 

  3. Bewaar de fles in een donkere ruimte

  4. Houd de kurk vochtig

  5. Houd de fles tot minimaal de helft gevuld

Zoals je ziet zijn er vele factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid van zowel een geopende als een gesloten fles whisky. Hieronder leggen we deze 5 tips voor je uit:  

glazen whiskey ingeschonken

1. Houd de fles recht

Whisky hoort altijd rechtop bewaard te worden. Hoewel een fles wijn lekkerder wordt door in contact te komen met de kurk, wordt de smaak van een fles whisky er niet beter op. Wegens het hoge alcoholpercentage is de kans groot dat de whisky bederft zodra de relatie tussen de whisky en de kurk iets te innig wordt. Kortom; bewaar een fles whisky dus altijd rechtop!

2. Bewaar de fles in een constante temperatuur

De ideale temperatuur om whisky te bewaren is tussen de 15 en 18 graden Celsius. Belangrijk is om de temperatuur niet teveel te laten schommelen en zeker niet te warm te laten worden. Zodra de whisky te warm wordt zal de inhoud namelijk verdampen en dat willen we natuurlijk niet! Bewaar de whisky daarom in een ruimte waar zoals de kelder. Geen kelder in huis? Bewaar de whisky dan in een afgesloten ruimte waar de temperatuur niet te veel schommelt.

3. Bewaar de fles in een donkere ruimte

Whisky is allergisch voor zon; zonlicht breekt alcohol af en zorgt voor verandering van smaak en kleur. Houd de whisky daarom altijd in een donkere ruimte en eventueel in de verpakkingsdoos; hoe minder licht, hoe beter.

4. Houd de kurk vochtig

Indien de whisky geruime tijd verticaal wordt bewaard is er een hoog risico op uitdroging van de kurk. Het zou toch zonde zijn als je na een aantal maanden eindelijk die fles opent en de kurk breekt af…Houd de kurk daarom vochtig door de fles eens per maand te kantelen.

5. Houd de fles tot minimaal de helft gevuld

Zodra er teveel zuurstof bij de whisky komt zal de kwaliteit achteruitgaan. Een goede tip is, indien de fles voor minder dan de helft is gevuld, hem over te schenken in een kleinere fles. Hierdoor wordt de hoeveelheid zuurstof in de fles verminderd.

DORST GEKREGEN?

Nu ken je de beste bewaartips voor whisky en weet je hoe lang je ervan kunt blijven genieten. Wat je favoriet ook is, er is altijd wel een passende whisky bij te vinden. Wij hebben meer dan +700 whisky's in ons assortiment. Van single malt tot blended, en van Schotse tot Japanse whisky's.

Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat meer info nodig om te kunnen kiezen? Lees dan gewoon nog wat meer over de verschillende whisky smaken en hoe je whisky proeft. Zo kom je erachter wat jij lekker vindt.

BEKIJK HIER ALLE WHISKY