Skip to main content

De voor- en nadelen:


Whisky karaf kopen

Whisky karaf kopen

Je hebt zojuist een speciale fles whisky gekocht. En het maakt het net even wat specialer in een sierlijke whisky karaf. Perfect voor wanneer je gasten over de vloer hebt. Waarom zou je, naast de coole look en sjieke uitstraling, de whisky in een karaf doen? Of waarom laat je de whisky juist in de fles? In dit artikel alle voor- en nadelen op een rij van whisky in een karaf.

ALLE WHISKY

karaf whisky fles

WAAROM ZOU JE WHISKY BEWAREN IN EEN KARAF?

Vroeger deden ze niet anders; whisky bewaren in een karaf. Men ging met de karaf onder de arm naar een verkooppunt om ‘m daar direct te laten vullen vanuit het whiskyvat. Ook vandaag de dag gebruiken we vaak een karaf om whisky in te bewaren. Maar gaat je whisky net zolang mee als je het bewaart in een karaf? Dus is een karaf ook echt beter dan in de fles? We kijken naar de voor- en nadelen:

WAAROM JE WÉL EEN WHISKY KARAF WIL

Het ziet er simpelweg heel sjiek en fraai uit. Een lekkere rustbank, met een ouderwets bijzettafeltje, een set whisky glazen en een elegant karaf met je favoriete whisky: dan is het beeld toch wel compleet. Wil je echt imponeren? Neem dan een kristallen fles.

Whisky decanteren?

Whisky karaf komt van het woord ‘whisky decanter’. Alleen whisky decanteer je niet zoals je dit bij wijn wel kan doen. Alhoewel het originele woord anders suggereert, gebruik je een whisky karaf dus niet voor decanteren, maar om je whisky te bewaren.

WAAROM JE WELLICHT GEEN WHISKY KARAF WIL:

 

 • Als whisky in contact komt met teveel lucht, kan de smaak op langere termijn sneller verloren gaan. Het gebruik van een dop met rubberen afsluitring in plaats van een glazen of kristallen afsluitdop voorkomt dat er extra lucht bij de whisky komt.

 • Het neerzetten van een karaf kun je beter niet doen op een tafeltje waar de karaf ook in het (zon)licht staat. Door de warmte en licht oxideert de whisky sneller. Oxidatie veroorzaakt op langere termijn veranderingen in kleur, geur en smaak van de whisky. Sneller dan teveel zuurstof dit kan doen. Die fles of karaf staat in een donkere kast toch veiliger.

Macallan Double Cask Gold 70CL

OOK EEN WHISKYFLES HEEFT VOOR- EN NADELEN

whiskey in karaf en gas

Waarom je toch liever de fles hebt:

 • Wanneer je informatie wilt weten over de whisky die je drinkt, is het toch wel fijn om het etiket te kunnen lezen. Zonder de fles is het toch een paar stappen meer om de juiste informatie te krijgen.

Waarom je toch liever geen fles gebruikt:

 • Heb je een grote fles whisky maar is de inhoud bijna op? Dan kan de hoeveelheid lucht de smaak sneller aantasten. Een klein karafje is dan wel zo handig!

Kortom, er zijn zowel voor- als nadelen om je whisky te bewaren in een karaf. Het belangrijkste is dat je de whisky in ieder geval voor zo lang mogelijk kan bewaren zonder dat de kwaliteit wordt aangetast. Wil je een karaf, neem dan de volgende tips nog mee.

3 TIPS BIJ HET KIEZEN VAN EEN WHISKY KARAF

Er zijn 3 aspecten waar je bij een whisky karaf op moet letten om ‘m geschikt te maken voor jouw whisky.

vergootglas
 1. De dop moet luchtdicht zijn. Vaak biedt een rubberen afsluitring al uitkomst.
   
 2. De karaf moet groot genoeg zijn om je hele fles whisky in uit te schenken. Op deze manier blijven er geen kleine beetjes whisky in de fles achter. 
   
 3. Heb je een mooie kristallen karaf op het oog? Check dan even of hier geen lood in zit, dit was vroeger nogal eens het geval. Lood kan namelijk (heel langzaam, dat wel) doorsijpelen in de alcohol.

WHISKYKARAF EN GLAZEN BIJ GALL & GALL

Natuurlijk kun je voor een mooie karaf met glazen bij ons terecht. Of het nu een Scotch whisky of een Bourbon is, met de Whisky Decanter en glazenset kun je jouw whisky in stijl bewaren en schenken! De set bestaat uit een glazen karaf, van maximaal 900 ml, dus groot genoeg om de meeste standaard 700 ml flessen on over te gieten. De bovenkant is voorzien van een luchtdichte siliconenafdichting om je whisky langdurig te bewaren. Daarnaast bevat de set ook vier 200 ml glazen, met traditionele geslepen glasdetails voor een ouderwetse look. Wil je nu meer weten over het bewaren van whisky? Lees dan over hoe licht, temperatuur en de positie van de fles van invloed zijn op de kwaliteit!

Whisky karaf met vier glazen 1 STUK