Skip to main content

De allerbeste


Prijswinnende Whisky's

Prijswinnende Whisky's

Bij Gall & Gall vind je meer dan 300 prijswinnende whisky die een médaille of hoge beoordeling hebben ontvangen van vooraanstaande wedstrijden, concoursen of whisky journalisten. Uit de vele whisky recescenten, concoursen en competities hebben we een strenge selectie gemaakt zodat alleen de echte prijswinnaars bij Gall & Gall te vinden zijn.

De prijswinnende whisky's herken je aan de lauwerkrans bij de fles. Klik op een icoontje voor meer informatie over de whiskyexperts en prijzen. Benieuwd welke prijswinnende whisky’s in ons assortiment ? Ga dan direct naar de overzichtspagina met onze whisky’s. 

PRIJSWINNENDE WHISKY'S

DE 3 AWARDS CONCOURSEN

Gall & Gall heeft vanuit een grote selectie concoursen de 3 meest toonaangevende gekozen: Jim Murray, IWSC Trophy en de World Whisky Awards. Hieronder vind je per concours meer informatie! 

JIM MURRAY: DE WHISKY BIBLE

whisky bible

Jim Murray, een Engelse schrijver en journalist, maar vooral een toonaangevend whiskygoeroe in de whisky wereld. Hij is bekend om zijn onafhankelijke reviews over whisky en zijn jaarlijks bijgewerkte boek over whisky: Jim Murray's Whisky Bible. Het is 's werelds grootste whisky gids. 

Elke editie bevat meer dan 4.600 gedetailleerde, professioneel geanalyseerde en makkelijk te begrijpen proefnotities over de leidende en minder bekende whisky's.

BEKIJK ALLE JIM MURRAY BEOORDEELDE WHISKY

Murray vergelijkt whisky’s graag met mensen. Beiden hebben ze een eigen karakter, gevormd door gebeurtenissen en tijd. Net als bij mensen kun je er na de eerste kennismaking achter komen dat je een whisky niks vindt. Of dat je juist verwonderd bent door het charisma en de inhoud. 

Jim Murray beoordeelt een whisky o.b.v. een score, een omschrijving en een tasting note. Hij kent een score toe van tussen de 0 en 100. Deze score is het totaal van 4 factoren: neus, smaak, afdronk en balans. Met 0 – 50 voor whisky’s die niets meer zijn dan "absoluut duivels slecht". En whisky’s met een score van 100 “het beste dan alles wat hij ooit heeft geproefd”, aldus Jim Murray. 

De scores:

 • 0 –50.5 Nothing short of absolutely diabolical 
 • 51 – 64.5 Nasty and well worth avoiding 
 • 65 – 69.5 Very unimpressive indeed 
 • 70 – 74.5 Usually drinkable but don’t expect the world to move 
 • 75 – 79.5 Average, and usually pleasant though sometimes flawed 
 • 80 – 84.5 Good whisky worth trying 
 • 85 – 89.5 Very good to excellent whisky’s, definitely worth trying 
 • 90 – 93.5 Brilliant 
 • 94 – 97.5 Superstar whiskies that give us all an reason to live 
 • 98 - 100 Better than anything I’ve ever tasted 

IWSC TROPHY

iwsc

De International Wine & Spirits competition is de internationale maatstaf voor kwaliteit met een unieke positie in de wereld van drank concoursen. De jurering gebeurt in twee fasen: blind proeven en een gedetailleerde technische analyse door een onafhankelijk laboratorium. Dit concours heeft speciaal gebouwde panden met temperatuur gecontroleerde kelders en opslagfaciliteiten voor meer dan 30.000 flessen. De wedstrijd maakt gebruik van meer dan 250 gespecialiseerde proevers van over de hele wereld.

Voor zowel de alledaagse whisky’s als de meer exclusieve en schaarse whisky’s worden er awards toegekend. De IWSC hanteert 3 type awards onderscheidingen:

 • Brons: 75 - 75.9 punten
 • Zilver: 80 - 89.9 punten
 • Goud: 90 - 100 punten
BEKIJK ALLE IWSC TROPHY WHISKY’S

DE WORLD WHISKY AWARD

de world whisky award

Je bent de beste of je bent het niet. Dat vinden ze bij de World Whiskies Awards. Whisky’s worden bij deze Britse whisky-competitie ingedeeld naar categorie en land. De jury bestaat uit journalisten, gespecialiseerde drankwinkels en experts uit de business. De jurering is simpel, maar duidelijk. Is de whisky de beste uit zijn categorie, land, of de beste ter wereld? Alleen dan valt hij in de prijzen. Kenmerkend is dat veel van de winnende whisky's tot het zeer exclusieve/ super premium segment behoren. Deze zijn veelal niet breed beschikbaar en/of zelfs niet in Nederland verkrijgbaar.

BEKIJK ALLE WWA WHISKY’S