Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

De 7 soorten


Whisky Glazen

Whisky Glazen

De juiste whiskyglazen vinden voor je whisky of als cadeau: dat is niet even makkelijk. Want er bestaan meerdere soorten glazen die elk een eigen functie hebben. Wel zo fijn dat je dan het juiste whiskyglas kiest. Is het een cadeau of ter uitbreiding van je set: na het lezen van dit artikel weet je precies welke whisky glazen jij nodig hebt.

BEKIJK ALLE WHISKY

WAAROM HET SOORT GLAS BELANGRIJK IS

Het kiezen van het juiste whiskyglas zorgt voor de beste smaak en geursensatie. Zo is een whiskyglas voor het proeven van whisky op een proeverij anders gevormd dan whisky voor jouw borrel thuis. Daarnaast ziet het er chic en professioneel uit; je wilt tenslotte niet dat je whisky uit een verkeerd glas drinkt.

 

7 SOORTEN WHISKY GLAZEN

Of je nu gaat proeven op een proeverij, mixen op een feestje of languit in je sofa thuis je afterwork borrel sipt, voor elke gelegenheid bestaat het juiste glas. De 7 meest gebruikte glazen op een rijtje.

1. Het Tumblerglas

Dit klassieke glas is bekend van de old fashioned cocktail. Je gebruikt dit glas dus niet alleen om pure whisky of whisky on the rocks in te drinken maar ook voor sommige whiskycocktails. Door de breedte is het glas heel geschikt om ijs in te doen of een cocktail in te mixen. Dat laatste is vooral mogelijk door de dikke bodem waar prima tegenaan geroerd of gestampt kan worden. Typische cocktails voor het tumbler glas zijn de Old Fashioned Cocktail en de whisky sour.

Mikasa Whisky Glazen 4 STUKS

Schenk je whisky in een snifter glas in terwijl dit op z’n zij ligt. Bereikt de whisky de rand? dan heb je de perfecte hoeveelheid ingeschonken.

whisky glas in hand

 2. De Snifter

Een classy glas voor de ervaren whiskydrinker. Whisky in dit glas drink je namelijk puur en zonder ijs. Dit glas op een voet heeft een brede onderkant en smalle bovenkant die de whisky aroma's goed opvangt. Wals je whisky zachtjes rond en geeft een extra dimensie aan de ervaring van het whisky drinken. Gebruik dit glas voor whisky proeven en drink je bier en brandy ook uit de Snifter.

highball in een glas

3. De Highball

Ook wel het longdrink glas. Het is hét glas voor whisky cocktails. Door de dikke bodem ook geschikt voor het drinken van toegankelijke whisky mixen in de kroeg. Door de zware bodem blijft het glas namelijk goed staan. Wat ‘m anders maakt dan de tumbler? De hoogte. In longdrink glazen worden namelijk cocktails gemaakt met meer non-alcoholische inhoud en veel ijs. Past precies! De Naked Highball en de whisky cola zijn perfect voor in een longdrink glas. 

whisky glas draaiend

4. De Copita

Er is flink afgekeken van het traditionele Spaanse glas gebruikt om sherry te proeven. Dit glas is de keuze van distilleerders, blenders en ware kenners van whisky over de hele wereld. De lange stam voorkomt dat je hand en niet relevante geuren te dicht bij je neus komen. De toegespitste en licht vernauwende rand bovenaan zorgt voor een concentratie van aroma's. Het is ook mogelijk om het glas gemakkelijk in je handpalm te nemen zodat de whisky lichtjes opwarmt. Je komt dit glas veel tegen bij Whisky proeverijen, distilleerderijen en ware kenners. Koop de Copita als je elke nuance wilt ervaren van een Single Malt Schotse whisky.

Het copita glas werd ook wel het 'dok'-glas genoemd: De kooplieden bij de dokken gebruikten het om wijn en gedistilleerde dranken te ruiken en proeven.

Glencairn glas

5. De Glencairn

Het eerste glas dat door de Scotch Whisky Association werd aangeraden. Met hulp van de beste Schotse whisky stokers ontwikkelde Glencairn het glas. Pas sinds 2001 is het voor iedereen te koop. Dit glas heeft dezelfde functionaliteit als een snifter glas met een bodem die makkelijk vasthoudt. Hierdoor warmt de whisky iets op waardoor de heerlijke aroma’s vrijkomen. Het verschil is dat je net iets makkelijker uit dit glas drinkt en de geuren en smaken nog beter naar voren komen uit de whisky! Geniet met de Glencairn van een single malt Schotse whisky of een bourbon. Dit Queens Award winnende glas verdient een plek bij jou thuis. 

cordial glass

6. De Cordial

Dit net wat chiquer ‘shotglas’ dan het traditionele shot glaasje heeft ruimte voor 1 tot 2 shots whisky. Aangezien er niet echt ruimte voor is voeg je geen ijs toe in dit glas. De stam van het glas zorgt ervoor dat je ‘m daar vastpakt. De glazen komen tevoorschijn na het diner of op een chique feest. Door het kleine formaat is het de bedoeling nippend te genieten van de whisky.

de neat glas

7. De Neat

De nieuwe speler op het speelveld. Het NEAT glas is het ironische resultaat van een fout in de fabriek waar het glas geblazen wordt. Uit de daaropvolgende testen van het glas bleek dat de vorm perfect is om sterke alcoholdampen weg te leiden van de neus. NEAT staat voor Naturally Engineered Aroma Technology. Het glas knijpt de lichtere moleculen ethanol uit de opening, waardoor de zwaardere moleculen van de aroma's in de whisky achterblijven. Zo kun je genieten van de aroma’s van de whisky zonder het prikkelen van de alcohol in je neus. Dit glas is zowel geschikt voor beginners als gevorderde whisky drinkers.

WHISKY GLAZEN KOPEN

Klaar om het juiste whisky glas te kiezen? Hier vind je een overzicht van allerlei soorten whisky glazen. Van de Glencairn glazen tot het cordial glas, alles zit er tussen. Perfect om je glazen set compleet te maken, of als cadeau voor familie of vrienden. Lees hier wat je nog meer moet weten over het schenken van je whisky.

MEER OVER WHISKY

Of je nu een licht, sterk bloemige whisky wilt of meer de wat zwaardere en zoete whisky, ons aanbod biedt genoeg opties. Bekijk voor inspiratie eens naar de top 5 whisky of de 5 whisky's voor beginners. Uiteraard kun je ook een keuze maken uit de andere 1000+ Whisky's.

Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat meer info nodig om te kunnen kiezen? Lees dan nog wat meer over de verschillende whisky smaken en hoe je moet whisky proeven. Of lees kijk hieronder voor nog meer inspiratie!