Skip to main content

Whiskysaus: 3 soorten

Je wilt in deze warme dagen natuurlijk indruk maken op je gasten met een eigengemaakte whiskysaus. Van de culinaire klassieker tot een smeuïge BBQ of cocktailsaus. Wij leggen je precies uit wat je nodig hebt en hoe je de perfecte whiskysauzen maakt.

BEKIJK ALLE WHISKY

DE KLASSIEKE WHISKYSAUS

De klassieke whiskysaus is zoet en stoer. Het is de perfecte mix tussen karamelsaus en je vrijdagavond drankje de Old Fashioned. Met het volgende recept heb jij in een handomdraai de lekkerste whiskysaus!

Dit heb je nodig:

  • 60 ml whisky (bijv. Jack Daniel's Honey Tennessee)
  • 200 g suiker
  • 50 ml water
  • 120 ml room
  • 50 g boter

Jack Daniels Honey Tennessee 70CL

ZO MAAK JE 'M!

  1. Verwarm op een laag vuur de boter en room in een pannetje. Verwarm daarna de suiker en het water in een ander pannetje op laag vuur. Houd het pannetje in beweging, maar let op: niet roeren! Zodra het mengsel bruin wordt, kun je voorzichtig roeren met een garde. Voorzichtig, karamel is heet! Na ongeveer 15 min. heb je mooie bruine karamel.

  2. Haal de karamel van het vuur en roer er voorzichtig beetje bij beetje de warme room door. 

  3. Voeg als laatste de whisky toe.

Finlaggan Original 70CL

whisky cocktail garnalen

Zo maak je ‘m

  1. Meng de mayonaise, whisky, ketchup en mosterd in een bakje.
  2. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  3. Serveer als dipsaus of serveer het bij je gerecht.

Zo serveer je ‘m:

Deze whisky cocktailsaus past perfect bij beenham, garnalen en gebakken kipfilet. Whisky cocktailsaus is ook echt een topper bij de klassieke garnalencocktail. Ook maakt deze saus je borrelhapjes net wat specialer. Dippen maar!

BBQ SAUS

En daar is ie dan, de real American BBQ saus. Die kan natuurlijk niet ontbreken bij een lekker stuk sappig vlees. Een eigengemaakte whiskysaus maakt het gerecht helemaal af; om je vingers erbij af te likken. Je eigen BBQ saus maken is heel simpel. Dit heb je nodig:

BBQ SPARERIBS met tomaat

Dit heb je nodig: 

  • 180 ml whisky
  • 1 kleine ui, dun gesneden
  • 4 teentjes geperste knoflook
  • 480 ml ketchup
  • 90 gr. bruine basterdsuiker
  • 80 ml witte wijn azijn
  • 60 ml tomatenpuree
  • 60 ml worcestershire saus
  • 1 tl tabasco of sriracha saus (optioneel)
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je ‘m

  1. Voeg alle ingrediënten toe in een pan.
  2. Laat inkoken op een laag vuur tot je een dikke saus hebt.
  3. Laat afkoelen en serveer

JE KUNT DE DIPSAUS OOK BEWAREN IN DE KOELKAST VOOR BIJVOORBEELD JE AARDAPPELLEN OF FRIET.

WHISKY MINIATUREN: PERFECT VOOR DE WHISKYSAUS

Mocht je nou nooit whisky drinken en niet gelijk 50 euro besteden? Geen probleem! Probeer dan eerst eens de whisky miniaturen; kleine flesjes van 5 of 20 cl. Perfect om te gebruiken voor je whiskysauzen! Meer weten over koken met whisky? Bekijk dan ook eens de Jim Beam pagina en ontdek hoe je bourbon ijs maakt of bbq’d ham.