Skip to main content

Over whisky


Hoe serveer je whisky?

Hoe serveer je whisky?

Iedere whisky liefhebber heeft zo zijn eigen voorkeur: puur, met water, of met ijs. Maar hoe serveer je deze verschillende soorten? Hoeveel en op welke temperatuur hoor je whisky te schenken? Hier lees je tips voor het serveren van jouw ideale whisky.

BEKIJK ALLE WHISKY

WAT IS DE BESTE TEMPERATUUR OM WHISKY TE SERVEREN?

Of je nu houdt van Scotch, Irish of Bourbon, alle soorten whisky’s zijn op hun best op kamertemperatuur (15 tot 18 graden Celsius). Om de kwaliteit van de whisky te garanderen is het van belang dat je niet alleen bij het serveren, maar ook bij het bewaren van whisky op de temperatuur let. Lees voor meer informatie het artikel ‘Hoe bewaar je whisky’.

HOEVEEL WHISKY SERVEER JE?

In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken. Dit is 1 hoeveelheid, dus qua alcohol net zoveel als een glas bier met 6%. En bij whisky geld: langzaam genieten. Laat de slok in je mond rond gaan om alle smaken optimaal te kunnen proeven. Kleine slokjes dus!

WAT IS HET BESTE GLAS OM WHISKY IN TE SERVEREN?

De meningen over het beste glas om whisky in te schenken verschillen sterk. Feit is wel dat er voor iedere voorkeur (puur, met water of met ijs) een bijbehorend glas is. Lees hier welk glas bij jouw drink stijl hoort:

image

1. Drink je het liefst je whisky puur?

Pure whisky zonder toevoegingen; volgens sommigen dé manier om whisky te drinken. Deze vorm van whisky drinken vereist maar 2 benodigdheden: een whisky glas en een scheut whisky op kamertemperatuur.

Een Tulpglas heeft een lange steel en is erg fragiel. Groot voordeel van het Tulpglas is de versmalling aan het uiteinde van het glas. Door deze vorm blijven de aroma’s hangen en komen de geur en smaak goed tot hun recht. Extra genieten dus!

Een populaire variant op het Tulpglas is de Glencairn Crystal. Dit type glas heeft in tegenstelling tot het Tulpglas een korte steel op een brede voet. Kortom, voor ieder wat wils.  

image

2. Whisky met water

De meningen verschillen of het toevoegen van water de whisky ten goede komt, zoals ook te lezen is in 'Water in je whisky: ja of nee?' Wanneer je een paar druppeltjes water in je whisky doet is het aan te raden om de whisky te serveren in een Tumbler glas. Een Tumbler is een kort, cilindervormig glas. Een Tumbler is gemakkelijk om uit te drinken en ziet er ook nog eens mooi uit.  

3. Whisky met ijs

Net als whisky met water, wordt whisky met ijs ook uit een Tumbler gedronken. De whisky, altijd geserveerd op kamertemperatuur, wordt uitgeschonken in een Tumbler met enkele blokjes ijs

DORST GEKREGEN?

Wat je favoriet ook is, er is altijd wel een passende whisky bij te vinden. Wij hebben meer dan +700 whisky's in ons assortiment. Van single malts tot blended whisky's, en van Schotse whisky tot Japanse whisky. Wij vertellen je er alles over. Dus of je je whisky nu liever uit een Tumbler of een Tulp Glas drinkt, met de inhoud komt het wel goed. 

Ben je er toch nog niet helemaal uit en heb je wat meer info nodig om te kunnen kiezen? Lees dan gewoon nog wat meer over de verschillende whisky soorten en hoe je whisky moet proeven. Zo kom je erachter wat jij lekker vindt.

BEKIJK HIER ALLE WHISKY

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.