Skip to main content

Als een pro


Wat moet ik doen als de ober mij de wijn laat proeven?

Glas wijn
Glas wijn

Je bent gezellig aan het tafelen met je vrienden en de ober komt met de wijn die je vol overtuiging hebt besteld. En dan komt dat gênante moment. Je vrienden kijken je aan met: en nu? Wat moet je in zo'n geval doen? Wij leggen het je uit!

Wat moet ik doen als de ober mij de wijn laat proeven?

RUIK EN PROEF

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Je proeft de wijn en gaat ruiken. Je keurt gewoon of het kurk heeft of geen kurk. Ofwel: ruikt de wijn naar nat karton of papier? En nee, "er zit toch een schroefdop op, dus kurk hoef ik niet te zoeken”, dat is niet zo. Klinkt gek, maar ook wijnflessen met schroefdop kunnen oneffenheden bevatten. De lucht in houten wijnvaten kan al besmet zijn door een bacterie, nog voordat de producent de wijn overbrengt in flessen.

HET MOMENT SUPREME

De ober komt aan je tafel en laat je de fles zien. Jij controleert puur en alleen of het jaartal klopt en of het wijnhuis in orde is. Vervolgens zal hij jouw glas nemen en je een klein beetje inschenken. Je kan het glas iets walsen, maar soms doet de sommelier dat al voor je. De wijn komt nu mooi los in het glas omdat er voldoende zuurstof bij komt. Hierdoor ruik je makkelijker of de wijn kurk of andere oneffenheden heeft. Pak altijd je glas bij de steel zodat de geur van je handen de geur van de wijn niet beïnvloedt. Vervolgens ga je ruiken.

Ruik ook eens vóór het walsen: je merkt gelijk het verschil in intensiteit van geuren.

Wel of geen kurk

Ruikt de wijn prima en is de smaak in orde? Dan kan je door een knikje naar de ober aangeven dat die in orde is. De ober zal hem vervolgens uitschenken. Als de wijn niet goed is, dan kun je de wijn terugsturen. Het is trouwens niet de bedoeling dat je de wijn terugstuurt als je hem niet lekker vindt, dan komt het uiteraard gewoon op de rekening.

Nu weet je wat je moet doen wanneer de ober jou een wijn laat proeven! Meer weten over de verschillende stappen en basistechnieken in wijnproeven? Lees dan hier meer: Wijnproeven als een pro

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.